ИСТОРИЯ ЗА КИТАЙСКИЯ БОБ ОТ РОДОПИТЕ И ХРАНИТЕЛНИЯ КОЛОНИАЛИЗЪМ НА КОЙТО СЕ ПОДЛАГАМЕ

АКО ЧОВЕК Е ТОВА, КОЕТО ЯДЕ – КАКЪВ Е, КОГАТО ЯДЕ ВТОРО КАЧЕСТВО ХРАНА?
Докато Европа се бори с вътрешните си проблеми Китай бавно и методично превзе европейските пазари. Далекоизточната колонизация е факт, който вече буквално заля магазините ни. Независимо от стоките и имената им повечето, неизменно, са произведени в Поднебесното царство. Да, именно, етикетът вече няма никакво значение. Стига се до абсурди. Ако вземем за пример най-простото и традиционно българско ястие – бобът. Бързият преглед в мнозинството от големите търговски вериги (малки, така или иначе, почти не останаха) показва, че всичкия боб продаван там е с произход – Китай. Тук таме се среща – Киргизстан и неясно къде произведения, но пакетиран в Канада. За български и европейски фасул даже не става въпрос – такъв няма. Проблемът не свършва дотук. Например етикираният като РОДОПСКИ БОБ (виж снимката), също е азиатско производство. И всички други – смилянски, добруджански, салатен и т.н. Положението е аналогично с чесъна и много други продукти. Това вече надгражда хранителният колониализъм, като го покрива с мантията на лъжата. Поне да не ни лъжат.
 

Ако ядем второкачествена храна сме второ качество хора. Просто е. Почти като боба.  
 
Хората, които имат възможност обикалят из страната и търсят хранителни продукти от собствени стопанства. Тези, които нямат (най-често пенсионери или заети) консумират дубликатите, а други работят с наличното (собственици на заведения), като всъщност ни продават ментета.

Ами качеството. Случвало ли ви се е „родопски” боб да ври 4 часа и да дрънка из тенджерата като торба със сачми? Не е рядкост. Етикетите също са направени на полупартизански принцип, като печатите за произхода са размазано набивани на завитите места по пакета, поради което късогледите са почти обречени да не научат какво наистина са си купили.  Една от мерките може да е знамето на страната производител да се слага отпред на стоката на 5 %  от площа на етикета (така ще има и някакъв образователен ефект).

Въпросът е трябва ли да се примиряваме със ситуацията

Защо българските храни се изнасят, а тук ни се предлагат такива, които идват от няколко хиляди километра с неясно качество, вкус и състав?  Защо беше целият зор, цялата борба срещу ГМО храните, когато сега настана масово примирение с ролята ни на европейския хранителен боклукчарник? В него ние сме редица от кофи за смет. Или някой така ни разглежда. Виновните обаче сме ние. Защо министърът на земеделието е медиен герой, когато в действията му липсва героичното? През месец ни се сервират помпозни акции (за хляба, стандарта Стара планина, ракии, вина…) ефектът обаче си е само медиен. Много пара, но за сметка на това всичката замина в свирката.
 
С храната компромиси не бива да се правят. Решението е консервативен икономически протекционизъм. Алчността на някои наши производители да изнасят качественото само навън трябва да се обуздае. Вносът от страни извън ЕС да се лимитира. Контролът на качеството да се затегне, разбира се не с акцент върху обикалящите държавни рушветчии. И злощастното Министерство на земеделието (с печална кадрова слава) да изпълни една,  поне една, политика от край до край.

Мълчим ли си – оставаме второ качество!

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ Е БЛИЗО ДО КОЛАПС проф. Хърбърт ЛОНДОН
  

КОЙ НАТРУПА ДЪРЖАВНИЯ ДЪЛГ В АМЕРИКА И ЕВРОПА? – проф. Иван Ангелов

ВАЛЕНТИН КАТРАНДЖИЕВ: ЕС ПРЕДСТАВЛЯВА ПАЛИТРА ОТ СПЕЦИФИЧНИ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ

БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ: МОРАЛНИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ НЕ ОСТАВАТ В ПОЛИТИЧЕСКАТА ИСТОРИЯ

ПРЕГРЪДКАТА НА МАРИН ЛЬО ПЕН С ЧАЕНОТО ПАРТИ Е АКТУАЛЕН ВЪПРОС ЗА АМЕРИКАНСКАТА ДЕСНИЦА – Дж. Гизи

АРАБСКАТА ПРОЛЕТ ДОНЕСЕ ШЕРИАТ А – Франк ГАФНИ
  

ФРЕНСКИТЕ ПРЕДГРАДИЯ СЕ ОТДЕЛЯТ ОТ ДЪРЖАВАТА И СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ИСЛЯМА

ИЗБОРИ 2011: ПОЛИТИЧЕСКАТА МАНИПУЛАЦИЯ В МЕДИИТЕ ПРЕДИ ГОРЕЩАТА ФАЗА – доц. Любима ЙОРДАНОВА

ЛИБИЙСКИ СЦЕНАРИИ ЗА СИРИЯ?Алексей БАЛИЕВ
 
 

ЗАЩО ДРАЗНИМ РУСКАТА МЕЧКА? -Пат БЮКЯНЪН

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4215

Posted by on дек. 30 2011. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.