“ИСТОРИЧЕСКИТЕ” ПРЕЗИДЕНТСКИ “

Велислав Величков е роден на 13 август 1969 г. Юрист по образование. Депутат в 38 НС. Първи председател на Младежкото СДС. Адвокат. Координатор на ПК”Нова десница”

 

Само трима кандидати за президентските избори през тази година, засега, всичките историци! Много символично и знаково, за изборите, които ще излъчат Държавния глава, с който България ще влезе в Европейския съюз! Да, това е историческо за страната ни събитие, и, може би, затова Десницата се колебае между двама историци, които може и заедно да противопостави на Левия историк – настоящият президент Първанов.

Освен Европейския, обаче, има и друг голям залог на тези избори, и той е: ще има ли въобще, в скоро време, реална Десница в България или БСП ще завоюва наистина историческа победа, разгромявайки напълно остатъците от разнебитеното дясно?! И дали “разбитите авари”, както казваше бившият президент Стоянов, ще заминат окончателно в историята? Аз наистина се удивлявам, че старите десни лидери, бивши първенци на държавата, не осъзнават този залог на изборите, и ако не истинска загриженост за демократичния проект на България, който изповядваха, нямат поне малко чувство за самосъхранение! Защото това, което правят, в дясното политическо пространство, отдавна се превърна в гротеска, а с поведението си на преговорите за общ кандидат, както и с имената, които предлагат, вече зареждат пушката от трето действие, която този път наистина ще разстреля Десницата и тях лично. Да, тези избори са последният шанс да докажат, че са политици с визия и възможности, а не празни дърдорковци, играещи си в политическата “детска градина”. Високопарните думи на Стоянов за възраждането на СДС, след “клиничната смърт”, ще останат празни заклинания, ако десен кандидат не спечели, или поне не затрудни максимално Първанов, на президентските избори. След тежко поражение, СДС наистина ще го търсим в политическия музей. Колкото до Костов – той има не по-леката задача да докаже, че духът, който е напуснал тялото на СДС, е отишъл в ДСБ, а не се е възнесъл на небето. Засега категорично не успява, видимо и от рейтинга на тъмносините, и от резулатите на местните избори в София, която уж бе “Бастионът на Командира”. Всъщност Костов е странно последователен в отказа си да влиза в пряк политически сблъсък – не се кандидатира нито за председател на СДС, нито за кмет на София. Вече е бил премиер, не иска да е кмет, не иска да е президент – “Господар и командир” може би?  Няма кой да прости на бившите сини величия нов изборен разгром, а още по-малко нов призив да не се гласува на втори тур (ако има такъв), защото няма за кой!
  Всъщност, предстоящият мач не е толкова труден, ако вдясно искат да го играят сериозно, а не на Олимпийския принцип за участието. Има силен, но отчетливо ляв кандидат отсреща; действащ президент, но и с нелеко наследство – “архитектът на тройната коалиция”, която хич не се нрави на народа в момента. Това е политикът, който даде най-много аванси на “архитекта на обръчите” – Ахмед Доган – друга “любима” на народа личност; това е “Социалният президент”, по чието време се случиха доста антисоциални работи; това е “Държавният глава”, който стои най-близко до Путин и зоната на руско влияние, от всички бивши съветски сателити. Други на терена няма, засега. Най-страшният конкурент, “Народният любимец” Бойко Борисов заяви, че няма да участва в този мач, и шумно загрява за едни други избори. “Трибунът на недоволството”, Волен Сидеров, все повече се превръща в комична фигура, Жорж Ганчев в късния му период. Е, каква по-добра ситуация, за една истинска битка, за един красив и оспорван политически мач, класика в жанра!? Да, ама не! Десните явно нямат намерение да се хвърлят здраво и да спечелят този мач!  Те се крият в своите убежища; имитират преговори, в които не участват лидерите; говорят за някакви профили на кандидата; все едно ще избират между 20-30 тежки имена; скалъпват някакви партийни “обществени съвети” за подкрепа; пишат някакви програми за 15 години напред, а догодина може да ги няма на картата, въобще пълни бутафории! И накрая вадят имена на хора, които стават най-много за резервната скамейка! Методиев и проф. Бакалов може да са много добри хора, професионалисти в своята област, идеални мажоритарни кандидати за депутати, но не и за Президент, в този толкова тежък и важен сблъсък! И това го знаят прекрасно – и те, и лидерите, които ги лансират! Но лидерите знаят и още нещо, или поне са длъжни да го знаят, в най – важния си мач всеки отбор излиза с най-доброто, с което разполага, вади в атака голмайстора си, лидера на отбора. Другите помагат, както могат, той се бие докрай. И тъй като вече няма никакво съмнение, че това е Политическият мач на годината, който, може би, ще определи развитието на страната за години напред, не може да го играеш фиктивно, за статистиката! Трябва отпред да излезе един от тези лидери, да поеме отговорността, другият да го подкрепи, и да се сражават за визията и политиката, която отстояват, за Десницата, за себе си дори! И да загубят, ще го направят достойно, като мъже, а ако спечелят – ето ти десен ренесанс. Всичко друго е страх и малодушие, което ще потвърди, че тези хора са лидери само в собствените си очи и тези на отбран кръг преторианци около тях, и че са напълно излишни оттук нататък! Защото освен загубата на изборите, ще подарят новия Десен проект на Генералската партия, а техният кошмар, новият “спасител” Бойко Борисов, ще дойде наистина на бял кон и ще поеме отговорност вместо тях, а те пак ще се вайкат, че хората не ги разбират! Имате много малко време, господа, Костов и Стоянов, използвайте го!

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=318

Posted by on май 11 2006. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.