ИСЛЯМЪТ СЕ ПРЕВРЪЩА В “МАРКСИЗМА НА XXI ВЕК”

Slavoj ZizekРАЗМИСЛИ НА ИЗВЕСТНИЯ СЛОВЕНСКИ ФИЛОСОФ СЛАВОЙ  ЖИЖЕК ПО ПОВОД ПРОТЕСТИТЕ В МЮСЮЛМАНСКО-ХЪРВАТСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Преди сегашните, единствените масови протести в Босна и Хепцеговина и в другите бивши югославски републики бяха свързани с етнически и верски страсти. В средата на 2013 г. два публични протеста бяха организирани в Хърватия – страна, която преживява голяма икономическа криза, висок процент безработица и дълбоко отчаяние. Профсъюзите на търговците се опитаха да организират протест в подкрепа на правата на работниците, а десните националисти създадоха протестно движение против употребата на кирилицата за надписи на обществени сгради и в градовете, където има сръбско малцинство.

Първата инициатива събра стотина души на площад в Загреб, а втората мобилизира няколко стотин хиляди, подобно на предишното фундаменталистко движение  против еднополовите бракове.

Хърватия е далеч от това да бъде изключение: от Балканите до Скандинавия, от САЩ до Израел, от Централна Африка до Индия се задава ново мрачно време, докато етническите и верските страсти експлодират, а ценностите, придобити в епохата на Просвещението постепенно изчезват. Тези страсти са дебнели през цялото време зад кулисите, но онова, което е ново е откритото  им безсрамно размахване.

Какво трябва да направим сега? Преобладаващото либерално течение ни говори, че трябва да се обединим зад целия либерален дневен ред за културна толерантност, тъй като основните демократични ценности са застрашени и трябва да спасим онова, което може да се спаси като оставим настрана мечтите за радикално обществено преустройство. Казва ни се, че нашата задача е ясна: трябва да избираме между либералната свобода и фундаменталистката репресия.

Но когато ни се поставят победоносно (чисто реторично) въпроси като „Желаете ли жените да бъдат изключени от публичния живот”? или „Желаете ли всеки критик на религията да бъде наказан със смърт”?, онова, което трябва да ни накара да бъдем подозрителни е очевидността на отговорите.

Проблемът е, че доста отдавна такъв опростен универсализъм изгуби невинността си. Сблъсъкът между либералната отстъпчивост и фундаментализма е в края на краищата лъжлив сблъсък – омагьосан кръг на два полюса, които произвеждат и се състезават помежду си.

Онова, което през 1930-те Max Horkheimer говореше за фашизма и капитализма (че онези, които не желаят да говорят критично за капитализма, би трябвало да мълчат за фашизма) би трябвало да се приложи спрямо днешния фундаментализъм: онези, които не желаят да говорят критично за либералната демокрация, би трябвало да мълчат за верския фундаментализъм.

Реагирайки на характеризирането на марксизма като „исляма на ХХ век”, JeanPierreTaguieff написа, че след падането на комунизма ислямът се превръща в “марксизма на XXI век” със залагането на своя насилствен антикапитализъм.

Неотдавнашните превъплъщения на мюсюлманския фундаментализъм потвърждават старата мисъл на Walter Benjamin, че „всяко разрастване на фашизма свидетелства за неуспешна революция”. С  други думи, разразстването на фашизма е същевременно неуспех на левицата и доказателство, че съществува революционен потенциал, който левицата не е била в състояние да мобилизира.

Нима същото не се отнася и за сегашния т.нар. „ислямофашизъм”? Нима възходът на радикалния ислямизъм не е правопропорционален на изчезването на светската левица в мюсюлманските страни?

С подобно задкулисие би трябвало да си обясняваме и последните събития в Босна и Херцеговина.

Публикуваме се със съкращения от британския в. Гардиън

Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8768

Posted by on февр. 14 2014. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.