ИСЛЯМИСТИТЕ СЕ УСТРЕМИХА КЪМ ВЛАСТТА В ХОЛАНДИЯ

За първи път в историята на Европа участие в изборите може да вземе ислямска организация. Холандска мюсюлманска партия /ХМП/ иска още през 2015 г. да попадне в парламента. По този начин, Холандия може да стане първата страна на континента, където ислямисти ще заседават в законодателния орган на страната. Успоредно с това в “Страната на лалетата” растат и ултрадесни настроения.
Програмата на партията не оставя никакви съмнения за нейния характер. Да започнем с това, че членовете на организацията могат да бъдат само мюсюлмани. Нейните цели – борба против абортите, хомосексуализма, оскърбление на религията и религиозни текстове, всички видове дискриминация. Предлага се забрана на всички видове наркотици и в т.ч. и леките. Главен орган на властта в Холандия трябва да стане “шура” /ислямски съвет/. Н
яма съмнение външната политика. Активисти от ХМП настояват за подкрепата на Израел, изтегляне холандските войски от Афганистан и Ирак, по-бързо приемане на Турция в ЕС. Своите идеи политиците повдигат чрез депутати в градските съвети в Амстердам и Ротердам. В най-големите градове на Холандия  живеят не малко мюсюлмани, така че ХМП вече  има достатъчно електорат.

Някои изисквания на тази организация разделят и консервативно настроените холандци /до сега съществуваха и такива/. На много жители на страната не се харесва относително свободната продажба на марихуана, еднополовите бракове, кварталните “червени фенери” – като цяло, всичко това, с което се слави днешна Холандия
Единствено темата за дискриминацията и оскръблението на религиозните текстове са доста хлъзгави. И така животът по законите на Шериата под властта на “шура” – от това коренното население на страната едва ли ще бъде във възторг.
Какви са шансовете на ислямистите да попаднат в парламента?
Прага за попадане в Генералните щати на Холандия е 5%. Числеността на привържениците на исляма е около 1 милион /от 16 млн./ или повече от 6 %. Не е задължително, че всички мюсюлмани ще дадат гласа си за ХМП. Но даже само участието в изборите на такава организация е знаково събитие – никога до тогава ислямска партия не е “щурмувала” парламент на една европейска страна. А в бъдеще е възможно всичко – раждаемостта в мюсюлманските семейства е висока. И не е далече часът, когато ислямистите, ако не им се попречи, ще се доберат и до властта.
Как така се получи, че в една от най-старите демократични страни в света се заговори за ислям -"шура”? Първата среща на холандците с мюсюлманите се е случила между XVI – XVII век. Тогава те са започват завоеванието си на огромна Индонезия – преимуществено мюсюлманска страна. Някои жители от там са откарани в Южна Америка – в холандската колония Суринам. След Втората световна война Индонезия стана независима. А в началото на 60-те години привържениците  на исляма се появяват вече в самата Холандия. Преди 50 г. Европа се сблъсква с недостиг на неквалифицирана работна ръка. Много страни решават да привлекат емигранти от Азия и Африка, и Холандия не прави изключение. В началото на шестдесетте в страната започват да се настаняват родени от Турция и Мароко. След 10 г. в бившата метрополия са дошли стотици хиляди жители от Суринам, в т.ч. мюсюлмански изселници от Индонезия. Впоследствие в Холандия се появяват кюрди, афганци, албанци, босненски мюсюлмани, изселници от други арабски страни.
В средата на 70-те години правителството само започва да субсидира строителството на джамии и молитвени домове. В резултат на това джамиите с минарета в сегашна Холандия са повече от 400. На фона на това, християнски църкви се закриват и пустеят, ръста на джамиите впечатлява.  Младите емигранти, в средата на 70-те години, получават право да откриват училища с обучение на роден език. Не е трудно да се досетите какво са учили там. Ето защо в последните години самостоятелността на такива училища се ограничава. Въпреки това около 30 частни ислямски училища работят в момента.
Дълги години правителството всячески поощрява създаването на ислямски организации. В 1990 г. е създаден Ислямски съвет на Холандия, в който влизат организации, обединяващи три от най-големите мюсюлмански общности в страната – мароканската, турската и индонезийско-суринамската. След това се появат още три организации. Между тях започва борба за лидерство. Има джамии, нито една от тях контролирана, и там често се води радикално-ислямиска пропаганда.
В 2003 г. правителството на Холандия разрешава дейността на Европейската арабска лига. Ръководителят на нейния холандски филиал – Джамал Давад веднага заявява, че Израел трябва да бъде унищожен. От самата Холандия той иска признание на държавен статут на арабския и турски езици, както и официално честване на мюсюлманските празници. През 2008 г. кмет на Ротердам става произхождащия от Мароко – Ахмед Абуталеб. Въпреки, че не е забелязан да участва някаква ислямска пропаганда, кореняците холандци се изплашиха. И има за какво. През 2004 г. роден в Холандия мароканец уби режисьора Тео ван Гог, снимал филма за тежкото положение на жените в мюсюлманския свят. Две години преди това загина лидерът на ултра-дясната партия – Пим Фортайн. Той прокламираше за пълна забрана на емиграцията от мюсюлмански страни. Въпреки, че престъплението е извършено от кореняк холандец, сянката се приписваше на мюсюлманското общество.
На предстоящите след три години парламентарни избори главен противник на ислямистите ще бъде Партията на свободата начело с Герт Вилдерс. Тя за първи път влиза в Генералните щати през 2006 г. получавайки девет места. След четри години за нея са гласували 15% от холандците, и сега тя разполага с 24 места в парламента. И в много отношения с предложения на “свободните” бе приет закон за забрана на забрадките в учебните заведения.
В отговор на мюсюлманските възражения Вилдерс, между другото се говори, че е четвърт индонозиец, никога не се е стеснявал. “Съществуват умерени мюсюлмани и много мюсюлмани на Запад – спазващи закона граждани. Но не съществуват неща, като “умерен ислям”. Ислямът е тоталитарна идеология. Аз бих изгонил пророка Мохамед от страната, ако той живее в наше време”.  “Аз казвам – спрете мюсюлманската емиграция незабавно. Ако не спрем емиграцията заради политическата коректност – ще загубим Европа”. И тази позиция намира все повече последователи.
Мюсюлманското общество многократно се опитва да даде Вилдерс на съд. За първи път – 2008 г. “Фитно”, където политик сравнява исляма с нацизма, а Корана с “Майн кампф” на Адолф Хитлер. Подходящ член в Наказателния кодекс не се намери. Година по-късно започна нов процес, където обвиняват Вилдерс в подпалване на междунационална борба. Съдът продължи половин година, но в резултат – политикът бе оправдан.
Мултикултурният модел претърпя провал. Повечето холандци не се чувстват у дома в собствената си страна” – заяви  миналата година не Вилдерс, а къде къде по-умерения вицепремиер на Холандия – Максим Ферхагер. Наличието на политическия небосклон на Холандия на ислямска партия за пореден път потвърждава това. Ако тя получи 3% от гласовете на изборите и не влезе в парламента – това ще бъде колосален успех. И сериозно предупреждение към холандското общество. И със сигурност – участието  на ХМП ще добави по време на изборите гласове за Вилдерс и неговата Партия на свободата. Нагоре до заемане на първото място. Другите партии ще започнат също да “деснеят”. Перспективата да се живее под властта на “шура” не се приема с усмивка нито от консерваторите, нито от либералите, нито от социалистите, нито от “зелените”. Определено този процес вече идва. Някои емигранти от мюсюлманските страни също не горят от желание да живеят по законите на шириата. Стотици хиляди от тях напълно са интегрирани в холандското общество.
Така или иначе – над Холандия е надвиснал призракът на исляма. И не на дъното, а на върха, в голямата политика

Правда.ру 

Превод от руски: Емил Славчев
 


Последни публикации:

ПО-ВНИМАТЕЛНО С ЕКСПЕРТИЗИТЕ – Марко Марков

ЗАЩО БРИТАНИЯ ТРЯБВА ДА УХАЖВА МЛАДИТЕ ТУРЦИ – Хари РЕЙД
  

УПРАВЛЯЕМИЯТ ХАОС – Пьотр ИСКЕНДЕРОВ
  

РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ „УРБИ ЕТ ОРБИ” ЗА 2011 Г. НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ

ХЕЛМУТ КОЛ: АКО ИСКА ДА ПОСТИГНЕ УСПЕХ ЧОВЕК ИМА НУЖДА OT ХАРАКТЕР И ГОЛЕМИ РЕШЕНИЯ

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: БЪЛГАРИЯ СЕ ПРОДАВА

ГЕОРГИ ИВАНОВ: БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЦЪРКВИ В САЩ Е ЗАСТРАШЕНО

ПАРАЛЕЛНИ СВЕТОВЕЦветозар ЦАКОВ
 
 

БЕЗ АЛКОХОЛ ПОД 21 ГОДИНИ Лаура ШЛЕЗИНГЕР

РОКО БУТИЛЬОНЕ: НЕ Е ВЯРНО, ЧЕ ЕВРОПА ВЕЧЕ НЕ Е ХРИСТИЯНСКА

ЗАТВОРИТЕ КАТО САНАТОРИУМИСюзън ЕСТРИЧ 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4272

Posted by on ян. 29 2012. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.