ИСЛАНДИЯ – ПЛАМЪК И ЛЕД

Исландия е най-богатата страна по броя на горещите извори, но топлите недра не пречат за образуването на повърхността на ледници. Парни цепнатини и многометрови гейзери съжителстват със снега, което привлича в Исландия туристи от цял свят.


 Горещите извори са разположени из цялата страна, с изключение на  базалтовата източна част. В Исландия има около 250 нискотемпературни региона, в които са разположени около 800 горещи извора. Средната температура на водата в тези извори е 75 градуса като най-мощният  от тях дава ежесекундно 150 литра кипяща вода. Някои изхвърлят водата нагоре като фонтан, най-известният от тях е Гейсир в Хаудакалуре намиращ се в южна Исландия, даващ наименованието – гейзер –  на всички извори от този тип. Вода от Гейсир се изхвърля на височина 55 метра, но в последно време неговата активност намалява. Някои  изхвърлят водата на промеждутъци. Такъв например е гейзерът Строккур,  който изригва с периодичност няколко минути. Не по-малко интересни са и ледниците на Исландия, които заемат 11,5%  от територията на странат. Наистина в последно време заради всеобщото затопляне много ледници са намалели, а някои са съвсем изчезнали. Най-големият ледник на острова Ватна се намира в юго – източната част на страната. Дебелината на леда в ледника достига един километър. Почти отвесни планински склонове в северозападната, северната и източната част на страната са покрити със сняг. Доста често там падат лавини, които представляват опасност за населените места.

Исландската кухня

 В древни времена исландците рядко са успявали да се порадват на свежи продукти. За да съхранят получените с много труд риба и месо е трябвало да ги сушат, опушват или мариноват. Тези традиции са се съхранили до наши дни.Месото, обикновено овче, се осолява, нарежда и маринова в цвик. Исландците използват практически всички части на животното. На туристите често се предлагат доста екзотични блюда, например, хакарл: месо от акула, държано в земята около два месеца. Предлага се на малки парчета с исландска ракия.В Исландия употребяват и много млечни блюда, преди всичко „скир”, което е нещо средно между кисело мляко и извара. Преди са го овкусявали с ягоди и сладолед, като се получава нещо много вкусно. В спортните комплекси за повишаване на тонуса и задоволяване на жаждата предлагат скир, разреден с вода и плодово пюре или сок. Любимата напитка на исландците е кафето. То може да се счита за национална напитка. Друго популярно исландско пиво се прави от картофи и прилича много на ракия.  

Фестивали и празници в Исландия

Любопитно е, че в Исландия започва възраждането на езичеството поради някои празници посветени на езическите богове.В Исландия на 6 януари отбелязват заминаването на Дядо Коледа в планината "Треттаундинн" . Изпращат Дядо Коледа с огромни огньове от миналогодишния боклук в покрайнините на градовете и с фойерверки.През третия четвъртък на април – "Съмърдагурин Фиртси" – се устройва карнавал в чест на „първия ден от лятото”, който по-правилно е да се нарече „последния ден от полярната нощ”. В Рейкявик на този ден веднъж на две години се провежда фолклорен фестивал на изкуствата.На мореплавателите е посветен празника "Съмъндагурин" (първата седмица на юни). Той се празнува чрез различни водни състезания и военноисторически инсценировки на пристигането на викингите в Исландия през 874 година. Най-големият Национален фестивал се провежда по време на Деня на независимостта – 17 юни. В този ден се устройват паради, представления на улични музиканти и танцови групи, театрални спектакли. Това е ден на всеобщо веселие.24 юни е празник на средата на лятото – "Мидсъмър". Това е денят на магическите сили и лекуването на болести.През август на фестивала "Пйодхатио Вестманнайар" всички излизат в природата, палят огромни огньове, устройват танцови представления и концерти. Едновременно празнуват и "Верслунарманнахелги" – празник на обединяването на семейството. Той също се съпровожда от многочислени концерти.

Рождество Христово в Исландия носи явно езически характер. Според поверията гноми, тролове и елфи през тези дни напускат своите убежища и могат да се срещат с хората. Дядо Коледа тук не е един, а са цели 13 и са потомци на тролове. Тринадесет дни преди Бъдни вечер един по един всеки ден идват при хората и им носят подаръци. Затова празнуването на Бъдни вечер започва 13 дни преди Бъдни вечер и продължават  още толкова след това, докато всичките Дядо Коледовци не се върнат у дома в планината.


ПОСЛЕДНИТЕ:

СВАТБА ПО ИТАЛИАНСКИ

ФРАНЦИЯ – ЕДНО НЕЗАБРАВИМО ПРЕЖИВЯВАНЕ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1377

Posted by on авг. 27 2008. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.