ИСКАМЕ ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И НОВА КОНСТИТУЦИЯ, НО КАКВО ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ С ТЯХ?

KonstituciaНай-добрата конституция писана някога, най-хуманната, демократична, красива, с най-много права на човека и прекрасни постановки е т.нар. Сталинска конституция (Конституция на СССР от 1936 година). Този пример по недвусмислен начин показва, че писаното не води до реално. Той е много подходящ за скандиращите за нова конституция у нас. Даваните ни примери за исландски модел и белгийско функциониране са прекрасни, но не отчитат културните фактори. Великото народно събрание едва ли означава рязка смяна на културата и наистина ново начало.

Първо, защото проблемът не е институционалната уредба на държавата, а в начина й на функциониране, и най-вече в хората, които я олицетворяват.

Второ, на опашката на ЕС, със стотици нерешени проблеми, България едва ли разполага с време да организира, свиква, изчака и слуша Велико народно събрание от 400 човека, което може да се проточи от година до цели две.

И накрая,  възможно най-нечистоплътните лица от българския политически спектър най-силно скандират за нова конституция, което само по себе си е основателна причина да светнат лампите на всеки здравомислещ човек, че нещо в цялата работа не е наред.

Конституцията може да се променя, да се оптимизира, да се прави по-работеща в движение. Ако искаме да променяме културата и модела може да го правим по друг начин, с други лидери, с други модели, с успешно ноу-хау.

Автор: Калоян Методиев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6270

Posted by on мар. 3 2013. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.