ИСИР – БАН в партньорство с норвежка компания ще обучава по проект 350 номинирани служители от общинската и държавна администрация

Norvezhzi BAN 1Стартира проект по процедура BG04-04-05 „Обучение и образователни дейности за повишаване на административния капацитет, свързан с мерките за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници“, който се реализира чрез Норвежкия финансов механизъм по програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“. Той е на стойност 91 304,11 евро и ще се изпълнява в следващите пет месеца. Партньори в него са Института по системно инженерство и роботика при Българска академия на науките – ИСИР-БАН и норвежката компания GK NORGE AS – лидер в сферата на енергетиката в Норвегия и един от най-мащабните технически изпълнители на екологични проекти на Скандинавския полуостров.

„Енергийната ефективност за местните власти и държавните органи в България е тема, която седи на дневен ред. Чрез обученията които ще проведем, се надявам да подпомогнем всички представители на държавата в сектора“, каза акад. Чавдар Руменин, директор на ИСИР-БАН и ръководител на проекта по време на пресконференцията за представяне на проекта, провела се в София.

За целите на проекта, чрез обявен от Министерство на енергетиката конкурс, ще бъдат избрани 350 служители от държавните и общински администрации на София и Пловдив, които ще преминат обучение до 30 април 2016-та година. Основният фокус е в сферата на енергийния мениджмънт, одит и договори, мониторинга на сгради, енергийните стандарти (ИСО 50001 и т.н.) и законодателството в областта на енергийната ефективност и енергията от възобновяеми източници. Участниците в обученията ще се запознаят с норвежките примери в тази област, както и с новите технологии и иновациите в тази сфера. Обучението предвижда практически примери и занимания.

Съвместната работа на ИСИР-БАН и норвежката компания GK NORGE AS е крачка напред в областта на българската енергетика. Съвместния проект ще укрепи двустранните отношения между Кралство Норвегия и Република България, чрез обмяната на опит и знания, в сферата на околната среда, енергетиката, иновативните технологии и образованието.

Norvezhzi BAN 2

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=12891

Posted by on дек. 21 2015. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.