ИПЪР – ВСЕ ОЩЕ НА БОЙНОТО ПОЛЕ

Ипър е град разположен в северозападната част на Белгийска Фландрия, съвсем близо до френската граница. Града е споменат  в Кентърбърийски истории на Джефри Чосър.
Тук е роден Корнелиус Янсен, който е основател  на влиятелното през 17 и 18 век идейно течение в Католицизма познато, като Янсенизъм. През вековете Ипър се развива като малък център на фламандската култура, търговия, архитектура, но не това го прави известен, а злощастният факт, че се превръща в централна арена на военните действия по време на Първата световна война. Поради географското си разположение града се оказва на пътя на германските войски към Франция и именно тук се срещат  армиите на кайзера и съюзните френски, британски и колониални войски. 

За времето на войната градът почти е изтрит от лицето на земята от артилерийския огън и от двете страни. След войната той е напълно възстановен по снимки с пари от репарациите изплащани от Германия. Ипър превръща  една злощастна историческа случайност от миналото си  във важно икономическо преимущество днес, което поддържа един прекрасен, спокоен и чист фламандски град.
В центъра на града е разположен музея „Полетата на Фландрия” естествено посветен на Първата световна война. В него чрез картини, артефакти, звук, снимки, възстановки и модерни технологични средства са показани годините на войната.
Според спомените на един офицер, когато новите попълнения пристигали на фронта отначало нехаели за сигурността си и наперено се разхождали насам натам. Никой от тях не изпълнявал охотно нарежданията на офицерите да се окопават. Накрая на втората седмица, обаче командването се сблъскало с друг проблем. След като изпитали ужаса на летящите куршуми новобранците започнали трескаво и толкова дълбоко да се окопават, че не можели да стрелят и офицерите трябвало да ги спират да копаят по-дълбоко. Всъщност никой не бил подготвен за такава война. Французи немци, англичани пристигали с богато украсените си с пера шапки, лъскави парадни шлемове, червени и сини униформи, еполети, златни украси  и саби, подхождащи за Наполоеновите войни, но не за дълга окопна война. Френските байонети дори не били сменяни от френската революция от 1789 година. Британците през първата година дори играели поло зад фронтовата линия и си устровайли пикници с черешово бренди от Пикадилия, докато чакали заповедите за атака. Много скоро обаче пикникът свършил.
Най-честата причина за смърт при огнестрелните рани била  прострелване в главата и от септември 1915  старите кепета били заменени от военните каски, които се използват от армиите и до днес. Регионът е изключително богат на подпочвени води и дори днес околните ниви плуват във вода. Да построиш окопи на такова място е изключително трудно, като се има предвид, че някои системи от траншеи стигат до дълбочина от 10 метра. По време на атаките не било рядкост войниците да се удавят заради тежкото си снаряжение в изровените от бомбите кални ями.  1/3 умират от болести, особено от холера. Британците и французите водели цели батальони от колониите си от Индия, Ямайка, Алжир, Сенегал, Канада, Австралия… Дори англичаните довели голяма група китайци. Отначало се видели в чудо с тях. Когато падал снаряд, вместо да се крият те започвали силно да се смеят и да ръкопляскат. Китайските части се оказали съставени от работници от фабриките, които нямали никакъв военен опит. За пръв път по време на война се използвало и едно от най-зловещите оръжия – газта. Никой не бил подготвен и за нея. Една от разновидностите оттогава е позната, като Ипърит, поради факта, че е използвана за пръв път тук.
В града има още 4 малки музея, немски и британски военни гробища, мемориална арка и няколко прекрасни катедрали. Из малките улички около централния площад има специализирани магазинчета за всякакви предмети свързани с войната – медали, монети, каски, снаряди, щикове, униформи, куршуми, документи, плакати,  както и множеството литература по темата. Ипър се посещава от големи групи туристи и ученици от Англия, Австралия, Нова Зенландия, Южна Африка, чиито предци са участвали в събитията. Символ на загиналите във войната е макът, който олицетворява кръвта на падналите в битка. Може да го видите навсякъде – от големи пана, брошури, значки, картини, сувенири, та чак до магнити за хладилник.
Разбира се не всичко в Ипър е война. Не бива да се пропускат уютните фламандски кафенета, където може да пиете наистина хубаво кафе и да опитате местните сладкиши. Прекрасна и внушителна е и готическата катедрала Свети Мартин построена през 1221 година, както и сградата на кметството на централния площад.
Западна Фландрия е едно от малкото места, които и до днес, въпреки че са отворени за новото, се опитват да спрат разрушителния поход на глобализацията и да запазят собствената си  култура, дух и атмосфера. Това е една от хубавите страни да сме част от голямото европейско семейство. Трябва да се поучим от този опит. Културата е основата на всичко.
 

Изглед от уличката кум централния площад. В дъното е музея. 
 

Паметника на загиналите войници 


Сцена от музея
 

Шапки и каски от музеяМемориала на загиналите
 

Маковете
 

Фламандската култура винаги с вкус към стилния детайл. Котка на фенер
 


ПОСЛЕДНИТЕ 5: 
 
 10 МЕСТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ В ШВЕЙЦАРИЯ

МЕТЕОРА – СКАЛНИТЕ МАНАСТИРИ

КОРНУОЛ – ПАСТОРАЛНОСТ НА КРАЯ НА ПОЛУОСТРОВА

ГРЕНЛАНДИЯ – ЕДИН ЩРИХ ОТ ЖИВОТА

СРЕДНОВЕКОВНИЯТ СИГТУНА – ИСТОРИЧЕСКОТО СЪКРОВИЩЕ НА ШВЕЦИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2025

Posted by on февр. 15 2009. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.