ИН ВИТРО ОПЛОЖДАНЕТО В ИРАН

Iran in vitroЗа света наскоро се оказа голяма изненада, че Иран, една от най-консервативните страни на света, е една от най-прогресивните в областта на биоетиката. Страната е изключително напреднала в областта на ин витро зачеването със 70 специализирани клиники.

В шиитската страни не само, че е позволено извънматочното оплождане, но е одобрено и зачатие с помощта на яйцеклетки или донори на сперма, което е напълно немислимо в земите на сунитите.

Двойките, които изпитват съмнения за извънутробното оплождане, а особено такива, които са свързани с трети човек, по правилата на исляма, могат да бъдат спокойно, когато видят в чакалнята разрешението на върховния религиозен водач на Иран – аятолах  Али Хамней.

Както писа във „Форин полиси“ американската журналистка от ирански произход Азадех Мовени, иранските лидери, както и представителите на консервативния клир, са решение да помогнат на гражданите, които не могат да имат деца.

Според нейните информации, безплодието е доста разпространено в Иран сред 12, а според някои извори и до 20 % от двойките. Когато се видяло, че все повече от жените отлагат майчинството до тридесетте и четиридесетте, а общественият натиск за създаване на семейство не дава резултат, държавата се притекла на помощ.

Ин витрото в Иран е много по-евтино от Европа и САЩ. В Америка процедурата струва 20 000 долара, а в Иран 1500 долара. Това е накарало много ирански двойки от емиграция да се завърнат у дома.

Болниците са пълни с двойки от сунитските държави – Турция, Египет и ОАЕ в които се практикува са класическото ин витро: яйцеклетка от съпругата се опложда със сперматозоиди на съпруга в лабораторни условия и после ембриона се връща у майката.

В някои случаи това е невъзможно и един от двамата бъдещи родители може да ползва донор на яйцеклетка или сперматозоиди. Това не е позволено в сунитските общества и тамошните двойки идва в Иран. Сайтовете на клиниките имат версии на английски и арабски език, което улеснява медицинския туризъм. Клиенти има чак от Индонезия.

Така Иран се превърна в „репродуктивната Мека на Близкия изток“, както я наричат западните медии. Това е социален феномен за теократичното ислямско общество.

Това е едно от нещата, които светът открива за консервативната република, в която хомосексуализмът е престъпление, но в която са извършени стотина операции за промяна на пола.

Йелена Стеванович (в. Политика) Сърбия

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=9182

Posted by on мар. 30 2014. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.