ИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА ПРОТИВ ЛИБИЯ

СЪБИТИЯТА В ЛИБИЯ ПОКАЗАХА КОЛКО ЛЕСНО ВЪВ ВЕКА НА ИНФОРМАЦИОННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ СЕ МАНИПУЛИРА ЧОВЕШКОТО СЪЗНАНИЕ
 
ТАМ ПРЕДСТОИ ДА СЕ ПОВТОРИ ИРАКСКИЯТ ВАРИАНТ
 

След като прочетох в първите дни на либийските размирици на един от популярните новинарски портали за бомбардировките над Триполи, аз се свързах по скайп със свои приятели, които вече повече от година работят в Либия. Удивих се, че скайп, а следователно и интернет работят. Логиката е проста – щом нещата са стигнали до „бомбардировки” в столицата, едва ли си струва да чакаш  да работи интернет и телефоните. Но както се изясни от нашия разговор, никакви  въздушни нападения над Триполи не е имало…
„Прелетели са двойка вертолети през деня…” – ето това са бомбардировките. Интересно, че първи информацията за удари на авиацията публикува основният арабски телевизионен канал „Ал Джазира”. Никакви убедителни видеодоказателства – само изопачени смущения от телефон на гласове на очевидци за това, че кръвожадния режим разпръсква протестиращите с помощта на авиацията.

Но картината  на бомбардировачи, унищожаващи демонстранти се вписваше в общия демоничен образ на режима на Кадафи, създаден от медиите още преди няколко десетилетия назад. Моите опити, чрез някои медии, да обясня ситуацията (а към мен се обърнаха от някои канали и вестници) не доведоха до успех. Взимаха интервю, но най-важното от това, което аз говорих, кой знае защо в ефира на водещите федерални канали не изтече (в Русия, бел.ред).  Доверието в „Ал Джазира” и западните медии се оказа по-силно.

Може да се говори безкрайно за това, колко лъжи и дезинформация се изляха върху главите на доверчивите слушатели и читатели. Събитията в Либия показаха, колко чудовищна може да бъде лъжата и колко лесно във века на информационните технологии се манипулира човешкото съзнание. Този, който е търсил истината за „народа”, и като че ли по-достоверните ресурси от типа на туитър и ютуб, също се натъква на грижливо събрана и извадена в мрежата информация. Това не означава, че видеокадрите от протестите или заграбената техника са били постановка и са снимани в Холивуд. Съвременните тънкости на информационната война предполагат само преместване на акцентите, които понякога позволяват сериозно да се измени възприемането на събитията.  Правилно подбраните кадри и поставянето им във видео последователността правят чудеса на дезинформацията. Понякога е достатъчно в  необходимия формат да се коментира видеото – и „да вярваш на собствените си очи”, зрителят не се усъмнява в това, че му говорят  истината. Един от най-добрите примери на тази пропаганда съм я виждал през септември 2001 г. – когато по телевизията показваха радващите се на терористичните актове в САЩ палестинци – танцуващи и веселящи се. Кой след това ще им съчувства при поредния палестино-израелски конфликт? Но след това се изясни, че причината за радостта на тези хора е била съвсем друга – и всичко това е било заснето няколко години преди 11 септември 2001 г.  Великолепна пропаганда работа с минимални разходи.

Лъжата може да се сглоби от късчета на истината, разполагайки ги правилно. Както и при тези същите „бомбардировки” над либийските градове. Някой е чул рева на двигателите – авиацията наистина е нанесла удари по военни складове в покрайнините, за да не бъдат напълно ограбени. Имало е самолети, имало е бомби – някъде има демонстранти. И сервираната от медиите, че самолетите бомбардират жилищни квартали и мирни демонстранти. Много скоро тази информация се повтаря, даже и в залите на ООН.

Ето, според информацията на  Ал Джазира Кадафи бяга във Венецуела. Класика на агитационната борба с цел да се деморализират привържениците на Кадафи – „вашият лидер избяга, съпротивата е безполезна”. Но много скоро никой няма и да си спомни за тази „дези”(дезинформация – б.пр.). Лидерът в Триполи, говори на Зеления площад пред свои привърженици. Летището в Триполи, според съобщенията на медиите, или е завладяно от протестиращите, или просто е разрушено. Но нашите специалисти напускат Триполи именно от това летище, което е цяло и невредимо и се контролира от управляващите. Но и на това никой отново не обръща внимание. Специалистите по информационна диверсия в големите информационни агенции имат много техники в арсенала си. Наследниците на Гьобелс умножиха своите знания и ги изгладиха в многобройните локални конфликти и политически събития по целия свят. „Синът на Кадафи премина на страната на въстаналите”. „Кадафи е готов да използва химическо оръжие” – едната новина е по-добра от другата. Ето я и ключовата фраза – „Кадафи обещава да взриви нефтопроводите”. Не е ли време световната общественост да предприеме мерки и да спаси либийския нефт?

Очевидно е, че в Либия предстои да се повтори иракския вариант – чрез намеса от  страна на състрадателния по „демонстрантите” Запад. Нали най-важното богатство  – либийския нефт, 9/10 от който се консумира от Европа, не трябва да стане заложник на гражданската война. Отегчената без работа войска на НАТО с удоволствие ще „помогне”  да се предпазят от опасност либийските ресурси.  Може би е достатъчна и въздушната поддръжка, а основната работа ще я свършат бунтовните либийски племена, на които вече са обещани пари и оръжие..
Най-важното е да се убеди световната общественост от необходимостта от такива действия. Точно за това се нагнетява истерия в медиите във връзка със случващите се събития в Либия.. Информационната арт-подготовка преди военното нахлуване. Гласовете на ястребите в САЩ вече открито призовават за използване на сила, а американските самолетоносачи предприемат курс към бреговете на Либия.

Ясно е, защо и за какво готвят своите зрители западните медии. Но защо дезинформацията я повтарят руските медии? Нали съвсем скоро през август 2008 г., самата Русия взе участие в информационната война на фона на събитията около Грузия. Колко оплаквания имаше по “пристрастните” и “лъжливи” западни медии!

Защо сега на западните медии вярваме като на себе си? Първо, много журналисти наистина предпочитат да „смъкнат” новината, да купят снимка или видео и да не се опитват да анализира ситуацията. Голяма част от медиите въобще не се занимават с анализи – едни подават информация, подправени с общи коментари (също така смъкнати от някъде). Някъде има място ниския професионализъм (когато Либия се бърка с Ливан), някъде на първо място излиза стремежът към сензацията. Иде война? Повече кръв и зрелища! Това забавлява читателите или зрителите – и означава, че трябва да му се подават събитията във формата на екшъна. Седейки в кресло, гледайки новини за катастрофи, кризи, войни, еснафинът получава силни емоции. Колкото по-остросюжетен репортаж, толкова по-интересен е за зрителите – толкова по-висок рейтинг или тираж.

Но според мен има и друга причина за подобна реакция на СМИ— очевидно е , че има механизъм на отразяване на събитията по определен начин. Русия се опитва да презареди отношенията със САЩ, последните години протичат под знака на подобряване на отношенията със Запада. По същество се осъществява нова навивка на западнизация на страната, инициатор на която традиционно се явява руското правителство. Полицията замени милицията, президентът — главен потребител на айфон и туитър, руските политици повдигнаха въпроса за предстоящо членство в СТО и отмяна на визовия режим с Европа. Русия неотдавна получи такива подаръци, като Олимпиадата в Сочи и Световното първенство по футбол. Това са действително много важни неща за страната. А загубите от няколко милиарда долара в случай на свалянето на режима на Кадафи са дреболии. Русия ще получи много повече оставяйки надежден партньор и приятел на Запад, продавайки му нефт и газ.

Не толкова отдавна  министърът на външните работи Сергей Лавров заяви в Лондон, че Русия вече няма амбиции за суперсила. Малцина са тези, които обърнаха внимание на това съобщение – но напразно. Ами, че това е отговора на голяма част от въпросите във връзка с позицията на РФ и руската преса по повод на събитията в Либия.

Гумер Исаев е кандидат на историческите науки. Ръководител на Санкт Петербургския център за изучаване на Близък изток.

Материалът  е публикуван на 2 март 2011 в www.meast.ru.Превод на български без съкращения – политолога Борислав Ангелов


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

БЪЛГАРИЯ НА КРЪСТОПЪТ -Олга РЕШЕТНИКОВА

ИДЕОЛОГИЯ НА ИСЛЯМИЗМА- Алекс АЛЕКСИЕВ

ГЕНАДИЙ ШМАЛ: НЕСТАБИЛНОСТТА СЕ ОТРАЗЯВА НА ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА

ПРОФ. ВЛАДИМИР ЧУКОВ: У НАС ЩЕ ИМА ЕМИГРАНТСКИ ПОТОК

ЕВГЕНИЙ САТАНОВСКИЙ: ПРИКЛЮЧИ СЕ СЪС СВЕТСКИЯ АРАБСКИ СВЯТ

СРЕДНАТА КЛАСА В ГЕРМАНИЯ НАМАЛЯВА

ЕДНИ ОСМАНСКИ БАЛКАНИ ПРЕЗ XXІ ВЕК

ЮЖНАТА ГРАНИЦА НА БЪЛГАРИЯ, НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ И ШЕНГЕН – Калоян МЕТОДИЕВ

ОБЯВЯВАНЕТО НА ПОСЛАНИЦИТЕ АГЕНТИ ОТКРИВА ШАНС ЗА ПРОМЯНА В БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ

КАК НАЧИНА НА ЖИВОТ ВЛИЯЕ ВЪРХУ ДЪЛГОЛЕТИЕТО – ЕДНО ФЕРМЕРСКО СЕМЕЙСТВО И НЕГОВАТА ИСТОРИЯ

ВАСИЛИАННА МЕРХЕБ – САРА: КЪДЕТО ИМА КОМПЮТЪР И МОБИЛЕН ТЕЛЕФОН – ТАМ ВЕЧЕ ИМА ПРОБЛЕМ

ГЕРМАНИЯ И ФРАНЦИЯ ОТПРАВИХА ПОГЛЕД КЪМ ИНДИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3727

Posted by on мар. 8 2011. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.