ИНДИАНА ДЖОУНС И ПОСЛЕДНИЯ ЧЕРВЕНОАРМЕЕЦ НА БЪЛГАРИЯ

200… г. Телефонът в кантората ми в Александрия, Вашингтон, звънна. Женски глас се обърна към мене: „Д-р Индиана Джоунс,  ще получите голям  жълт плик с една малко необичайна поръчка! Вътре ще има и втори такъв със скромен хонорар за изпълнението на задачата, както и още един малък трети с точни указания за начина и пътя по който трябва да преминете за да сме напълно сигурни, че резултата ще бъде такъв какъвто го очакваме от Фирмата..” и затвори телефона.  Аз не се учудих много, защото и друг път бях получавал поръчки от Фирмата.. т.е. май – от ЦРУ в Ленгли, но този път всичко беше малко по-странно и дистанцирано- като че да ставаше дума за строго секретна и деликатна работа, от която явно разузнавателната централа се пазеше и беше рискова. Не знам какво толкова биха искали от дипломиран историк и археолог като мене- явно ставаше дума за някоя издирвана или загубена реликва, от онези, за които службите вярват, че със самото им намиране ще спасят човечеството от някоя голяма злина, която тайно го дебне. Приех предизвикателството  и точно след пет минути държах вече големия жълт плик в ръцете си.. Съдържанието му беше точно такова, каквото ми го бяха описали- 2 по-малки отделни в големия- около 20,000 $ – доста голяма сума този път- обикновенно бяха скръндзи и получавах  6000- 7000 $, та едва си покривах разноските, камо ли да заделя нещо за по-нататък.. А сега такава щедрост- я да видя в задачата къде е уловката. Гледах и не вярвах на ушите си … уауууу- в бившия СССР, или по-точно в Украйна- област Харковска, Полтавски край – някакъв си странен град Кременчук.. някога бил ГОП.. а да –да ви изясня какво е ГОП / город особого предназначения /руски/-или ЗОП /зона особого предназначения/  или  с други думи от бившите затворени специални градове на СССР/. Тук трябва да търся „нещо останало от присъствието на някакъв си  чужденец Ваня Костяк”, или може би малко бъркам  името защото тези славянски благозвучия нещо не ги докарвам  добре…” който твърдял, че пребивавал там само няколко месеца,  като школник в селскостопанската авиация на този град, а после се върнал в страната си- както той сам твърдял в страната си ” и станал незнам си какво.Странна задача наистина..учудих се защо Фирмата се е заинтересувала толкова от този човек..но на работа, като на работа. Приех задачата и се обадих на приложен в плика телефонен номер, че ще поема този случай, колото и да ми стана странно за како иде реч??!!

Взех първия самолет за Москва, а оттам още един полет до Киев и накрая с автомобил до самият Кременчук.. Трудно пътуване и много и странни проверки. Явно предишния сложен статут от времето на Ваня Костяк, тук нищо не се беше особено променило. Трябваше да поизлъжа този онзи Товарищ за истинската цел на моето пребиваване. Както очаквах много скромен и подтискащ град, типичен за съветските малко известни все още бивши колонии за разни  производства от системата  на военнопромишления комплекс на СССР и на червената армия – който сега се наричаше  Кременчугский ордена Дружбы народов летный колледж гражданской авиации – на култовата  ул. „Победа” 17/6  на  новата и свободна Украинска държава http://www.rada.com.ua/rus/catalog/17305 и както местните гордо споделят,  че това новосъздадено гражданско заведение е трябвало още по времето на СССР да прикрие Кременчугское ВАУПОЛ (военное авиационное училище первоначального обучения летчиков) и Кременчугское ВАУЛ (военное авиационное училище летчиков)- с предназначение за обучаване на състав за управление на всякакви видове хеликоптери за прикритие на ГРУ  и неговите наследници след 1960 г.- за обучение на летци-интернационалисти..с поделения в този и съседни съветски градове, както следва като подразделения:
ШМАС – школа младших авиационных специалистов
ОШМАС – отдельная, окружная или объединенная ШМАС
ВАШМ – военная авиационная школа механиков
ВШАМ – военная школа авиационных механиков
ВАШАМ – военно-авиационная школа авиамехаников.
ШМСС – школа механиков спецслужб, школа младших специалистов связи
ВШМС – военная школа механиков спецслужб или военная школа младших специалистов
ВАШМСС – военно-авиационная школа механиков спецслужб
ВАШ ВСР – военная авиационная школа воздушных стрелков-радистов
ВАШ СБ – военная авиационная школа стрелков-бомбардиров
ШМАСС – школа младших авиационных специалистов связи
  Прекарвайки във всички тези места развъдници за военни пилоти-афганци младият Костяк наистина е имал много общо с Джордж Буш-син,  поне във военната си подготовка и в клетвите които са полагали пред армиите на двете най-мощни държави в света – Буш – пред САЩ, а Костяк в червената армия на СССР! Виж в google.ru  на съответните съкращения с прилагателно Кременчугское..  излиза цялата номенклатура на бившия съветския военен контингент в района на града с около 300,000 души население!
 
Николай Гацев
 

ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ЗАПУШАЛКИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА – Николай Гацев

ДЕПУТАТЪТ ХРИСТО ПОПОВ: “АТАКА” РАБОТИ ЗА УСПЕХА НА ДПС

БСП И ДПС ИЗВЪРШИХА ПОДЛОСТ И ТРЯБВА ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ -Едвин Сугарев

„ПРОЗРАЧНО” УПРАВЛЕНИЕ В ДОБРИЧ

БОРБА НА ЖИВОТ И СМЪРТ… – Калоян Методиев

А ЗАКОН ИМА, ПРОЧЕТЕТЕ ГО!

ПИРОВА ПОБЕДА ЗА КОСТОВ И ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА „ВТОРА СИНЯ ПИСТА”– Добри БОЖИЛОВ

КОНТРОЛЪТ НЯМА ДА ПОМОГНЕКалоян МЕТОДИЕВ
 
 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2257

Posted by on май 15 2009. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.