ИМПЕРИЯТА НА КАПИТАЛА

КОЛОНИАЛИЗМЪТ НИКОГА НЕ Е СВЪРШВАЛ, А ПРОДЪЛЖАВА С ДРУГИ СРЕДСТВА.

Осъждането на Чарлс Тейлър, бившият президент на Либерия, е недвусмислено послание към всички настоящи лидери: високият пост не осигурява имунитет. Всъщност това са две послания: ако управлявате малка и слаба нация може да изпитате на гърба си пълната сила на международните закони. Ако, обаче, стоите начело на влиятелна и силна нация, вие няма от какво да се страхувате.

Докато някой, който се интересува от човешки права, може да приветства присъдата на Тейлър, то тя ни напомня, че все още никой не е изправен пред съда заради започването на незаконната война срещу Ирак. Тя напълно се вписва в дефиницията от Нюрнбергския процес – „престъпна агресия” и попада в категорията „най-висшето международно престъпление” (1). Обвиненията, по които безпристрастната система трябва да разследва Джордж Буш, Тони Блеър и техните съучастници, са далеч по-тежки от тези заради които Тейлър бе признат за виновен.

Секретарят по външна политика Уилям Хейг, твърди, че осъждането на Тейлър „показва, че тези, които са извършили най-тежки престъпления ще трябва да отговарят за действията си” (2). Но Международният наказателен съд, въпреки че беше създаден преди 10 години, и въпреки че престъпната агресия се дефинира от международното право от 1945 година насам, все още няма юрисдикция за „най-сериозните престъпления”.(3). Това е така, защото могъщите нации, по обясними причини, отлагат ратифицирането му. Нито Великобритания, САЩ или другите западни нации не въвеждат понятието престъпна агресия в законодателството си. Международният закон остава имперски проект, в който единствено престъпленията извършвани от васалните държави се наказват.

В този смисъл той се отнася и към другите глобални играчи. Независимо от прокламираните реформи, Международният валутен фонд остава под контрола на Съединените щати и бившите колониални сили. Всички управленски въпроси все още изискват 85 % от гласовете (4). Поради необясним пропуск Съединените щати държат 16.7 %, с което могат да налагат вето върху всякакви последващи решения.(5). Белгия все още има 8 пъти повече гласове в сравнение с Бангладеш (6), Италия е с по-голям дял от Индия, а Великобритания и Франция имат общо повече тежест при гласуване, отколкото 49-те африкански страни членки.(7) Управляващия директор остава, както изисква имерската традиция, европеец, а нейният заместник е американец.

В резултат на това Международният валутен фонд все още е средството чрез което западните финансови пазари налагат силата си над останалата част от света. В края на миналата година, например, той публикува документ с който притискаше развиващите се икономики да увеличат „финасовата си дълбочина”, което дефинира като „абсолютен финансово право  и контраправо над икономиката”.(8) Така, според твърдението на фонда, ги предпазвал от кризата.

Както се посочва в проекта Бретън Уудс, развиващите се страни с големи икономики и малък финансов сектор са страни, които най-застрашени от икономическите кризи, причинявани от развитите страни с големи финансови сектори.(9). По подобие на модерна опиумна война, през 80-те и 90-те години, принуди  азиатските страни да либерализират валутите си с което позволи на западните финансови спекуланти да ги атакуват (10) – предписанията на МВФ са неразбираеми,  докато не са разбирани като инструмент на финансова власт.

Деколонизацията не започна преди бившите колониални империи, и империите от финансови капитали от чието име оперираха, да създадат новите си средства за поддръжане на контрол. Някои, като Международния валутен фонд и Световната банка, останаха почти непроменени. Други, като програмата за извънредно предаване, се развиха в отговор на новите предизвикателства към глобалната хегемония.

Отвличането на Абдул Хаким Белхай и съпругата му показва, че разузнавателните и външнополитически служби на Великобритания се мислят за глобална полиция, която може да се бърка в работите на другите държави. През 2004, Тони Блеър, с идеята да сключи договори за Британски петролни компании, реши, че Кадафи е полезен и съюзът с него беше подпечатан със залавянето, пакетажа и доставката на дисидентите на режима (11).

Като колониалните престъпления извършени от Британското правителство в Кения и навсякъде другаде (12), които бяха крити от Форий офис, докато тайните му архиви не бяха разкрити през миналия месец (13),  програмата за предаване беше скрита от хората. Точно както колониалният секретар, Алан Ленъкс-Бойд, продължаваше да лъже парламента относно задържането и мъченията на Кикую (12), през 2005 Джак Строу, тогава външен министър, каза през парламента, че „твърденията, че Великобритания е замесена в предаването просто не са истина”. (15)

Докато четях имейлите, които са си разменяли офисите на Джеймс Мърдок и Джеръми Хънт, ми простветна, че и в този случай правителството се мисли за агент на империята (в този случай на Мърдок), и гледа на електората като на декорация. Работейки срещу обществения интерес, за Нюз корпорейшън, финансовия сектор и милиардерите-спонсори на Консервативната партия, нейните министри действат като регионални комисари, които управляват Британия, точно както техните предшественици са управлявали колониите.

Жаждата за власт, петрол и сфери на влияние, които Буш и Блеър наложиха в Месопотамия, като използваха традиционния камуфлаж на цивилизационна мисия; колониалната война, която все още се води в Афганистан, 199 години след началото на Голямата игра; глобалните полицейски функции, които великите сили сами си приписаха; едностранчивото правосъдие заместващо международното право: всичко това показва, че имериализмът никога не е спирал, просто е мутирал в нови форми. Истинската империя не познава граници. Докато не започнем да я разпознваме и да и се противопоставяме, всеки един от нас, черен и бял, ще си останем нейни поданици.


––––––––––––
Бележки:
1. http://www.arrestblair.org/what-are-crimes-against-peace
2. http://www.fco.gov.uk/en/news/latest-news/?view=News&id=758449982
3. http://www.arrestblair.org/legal-status
4. http://www.imf.org/external/pubs/ft/aa/index.htm
5. http://www.imf.org/external/np/sec/memdir/eds.aspx
6. http://www.imf.org/external/np/sec/memdir/members.aspx
7. France the UK, between them, have 8.58% of the vote. The African nations have 6.79%.
8. IMF, 19th October 2011. Financial Deepening and International Monetary Stability. Staff discussion note. http://www.imf.org/external/pubs/ft/sdn/2011/sdn1116.pdf
9. Bretton Woods Project, March/April 2012. Bretton Woods Update No.80.
10. Joseph Stiglitz, 2002. Globalization and its Discontents. Allen Lane, London.
11. http://www.guardian.co.uk/world/2012/apr/18/straw-mi6-libyan-renditions-belhaj
12. http://www.monbiot.com/2012/04/23/dark-hearts/
13. http://www.guardian.co.uk/uk/2012/apr/18/britain-destroyed-records-colonial-crimes
14. Caroline Elkins, 2005. Britain’s Gulag: the Brutal End of Empire in Kenya. Random House, London.
15. Here is the quote in full: “Unless we all start to believe in conspiracy theories and that the officials are lying, that I am lying, that behind this there is some kind of secret state which is in league with some dark forces in the United States, and also let me say, we believe that Secretary Rice is lying, there simply is no truth in the claims that the United Kingdom has been involved in rendition full stop, because we have not been, and so what on earth a judicial inquiry would start to do I have no idea.”
http://www.publications.parliament.uk/pa/cm200506/cmselect/cmfaff/768/5121304.htm
 
 Текстът е публикуван на блога на автора – http://www.monbiot.com
 
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ И РУСИЯ: ОТВЪД ВЗАИМНИТЕ ПОДОЗРЕНИЯ – Майкъл ПУРЗИЦКИ
  

РАЗСЕЛВАНЕТО НА ДЪРЖАВНИ УЧРЕЖДЕНИЯ – ПОРЕДНАТА АВАНТЮРА НА ДЯНКОВ – проф. Иван Ангелов 

ЗАЩИТНА РЕЧ НА AНДЕРС БРЕЙВИК ПРЕД СЪДА

ИСЛЯМЪТ НАПРАВИ ЛОНДОН ПО-КОНСЕРВАТИВЕН, ОТКОЛКОТО БЕШЕ ПРЕДИ 50 ГОДИНИ – Ед УЕСТ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4467

Posted by on май 27 2012. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.