ИМА ЛИ ПОЛИТИЧЕСКАТА КУЛТУРА ПОЧВА У НАС?

Мисля, че на този въпрос повечето биха отговорили отрицателно, тъй като при нас няма нормален дебaт, диспут или  каквото и да е. Няма предлагане на решения, а само обвинения кой е виновен и кой не.  Както се казва успехът има много бащи, но само една майка. Нивото на политическата култура е нещо незадоволително, нашите политици, ако трябва да цитирам премиера, са нещо „циркаджии”.
Покрай изборите е много модерно да се критикува правителството, но тези които критикуват, имат ли поне моралното право на това и/или алтернатива ли са на управлението се питам ?

Нека почнем с основния субект в опозицията, гласящ се за премиер – генералът от Банкя.  Има ли право да критикува ? Нали беше част от това управление във варианта без БСП. Когато беше главен секретар на МВР не ставаха ли постоянно убийства на “оперативно интересните лица” и на колко от тях се откриха извършителите? Ами, много бяха. Човек не може даже числото, да запомни, но май и никой не беше заловен. Или да обяснява наляво и надясно колко мрази комунистите и че дядо му бил осъден от Народния съд, ами като толкова е мразел комунистите, защо е бил телохранител на Живков или за него парите не миришат? Не ли е отговорил на въпрос  в Чикаго така : "Царят не бих го споменал, защото той си има личен интерес, който си го гледа. И ако някой е предаден, то съм аз и такива като вас. Защото, когато ме даде на Румен Петков да съм му главен секретар, аз отидох при царя и му казах: Аз не мога с тоя да работя. Царят ме жертва. Ходих, молих му се да даде военно министерство, да вземе вътрешно, за да мога да остана… Затова не го броя", „Аз се шегувам, че истинския създател на ГЕРБ е Румен Петков. Ако не го бяха сложили него министър сигурно още щях да марширувам по плаца„ .     Ами явно него си го блазни властта, а ако е опозиция – огън и пепел що е над него. Той с неговото пожарникарско образование какво предлага, каква алтернатива е ? София  “гние” в боклуци, улични кучета навсякъде, пътищата пълни с дупки  – той първо да се справи с проблемите на столицата, тогава да мисли как ще става премиер. Ако има дясно мислещи хора в България логично е да гласуват за БСП вместо ГЕРБ, затова че това правителство е най- дясното от промените насам. Какво предлага за решаване на проблемите Б.Б., той само мрънка наляво и надясно колко много работи за благото на хората, но всички са срещу него. От  това може да направим извода, че има таен заговор срещи него, в който участва цялата вселена. Веднъж да се чуло да е казал: “Извинете, аз сгреших!”? Не.  “Правителството е виновно!”. Както е казал Юго – „Да се оправдаеш с лошите дела на другите, е все едно да се миеш с кал”.
Друг важен опозиционер И. Костов. Та нали той беше премиер, имаше историческия шанс да вкара България в ред,  а вместо това с шокова приватизация направена за безценица, „наля” основите на сегашната олигархия. Защо той не отвори досиетата на ДС, като имаше тази възможност и да нанесе тежък удар върху БСП, като например изскара досието на Първанов още, когато беше председател на левицата, а чака до изборите за президент, с които агент Гоце си осигури втори мандат. Не беше ли той, който разцепи десницата, а сега тръгва да я обединява. По скоро ми се струва, че с това “обединение” праща СДС в небитието.  Жал ми е за Мартин Димитров. Много ерудиран човек, липсата на опит в джунглата на бг политиката, обаче,  го направи жертва на стара лисица, като Командира.  Същият Командир, който беше един от най-яростните критици на г-н Борисов, а сега е сключил “брак по сметка“ с ГЕРБ, само заради хвалби и обещания за бъдещ общ кабинет.
И на края, но не и по значение, г-н Сидеров един от многото хора, минали през Мултигруп (поне така се говори от хора, които са по- наясно от мен с историята на ъндърграунда). Неговите идеи са много крайни, понякога и абсурдни. Ако дойде на власт, нищо чудно още след седмица да сме в политическа изолация. Иска неща, за които сме поели международни ангажимент (за добро или зло), но както са казали римляните- pacta sunt servanda*. Малко странно точно той да говори за морал в политиката, като  превърна партията си в семейна фирма. 
    Правителството допусна много грешки, но какво да се прави, голяма част от нашия политически “елит” е такъв, ако трябва да цитирам Б.Б.- “кофти материал” ! Опозицията с нищо не е по-добра от управляващите. Остава само да се надяваме заченките на гражданско общество да израснат и да имаме същинско гражданско общество, което е коректив на политическия ни “елит”. А до тогава може би и след това ще продължаваме да гласуваме за по- малкото зло .

*договорите трябва да се спазват


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ПРЕХОДНИ БЕЛЕЖКИ ЗА ПРЕХОДА. ПОЛИТИКАТА НА ТЪРПЕНИЕВладимир ШOПОВ

БЛОГЪРИТЕ В БЪЛГАРИЯ – СОЦИАЛНИ АСПЕКТИ Любима ЙОРДАНОВА и екип

БСП Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВРАГ НА БСП Борислав АНГЕЛОВ 

ПАЗИ БОЖЕ, ДА ИМАШ КОАЛИЦИОННИТЕ ПАРТНЬОРИ НА БСП – РЕКЕТЬОРИ ОТ НАЙ-ВИСША СТЕПЕН Борислав АНГЕЛОВ 

ИДЕИТЕ ЗА ПРОГРАМНИ ИЛИ ЕКСПЕРТНИ ПРАВИТЕЛСТВА Е БЯГСТВО ОТ ОТГОВОРНОСТ – Борислав АНГЕЛОВ

„УПРАВЛЯВАЩИ” ИЛИ „ПРАВИТЕЛСТВО”? Благовест ГЕРМАНОВ

БРЮКСЕЛ 3 В 1Калоян МЕТОДИЕВ 

ИДЕЯТА ЗА ПРОМЯНА И ЕФИМЕРНИЯ МАЖОРИТАРЕН ВОТКалоян МЕТОДИЕВ 

НОВИЯТ ДЕМОКРАТ – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2187

Posted by on апр. 10 2009. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.