ИМА ЛИ ВИНА ВЪНШНИЯТ МИНИСТЪР МЛАДЕНОВ ЗА ВЗРИВА НА ЛЕТИЩЕ САРАФОВО?

КОЙ КОНТРОЛИРА РЕШЕНИЯТА И ДЕЙСТВИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ДИПЛОМАТ №1?

Автор: Люба Манолова

България ще бъде въвлечена в евентуален конфликт Запада срещу Сирия. За това е бил уведомен премиерът Бойко Борисов и най-близките до него висши политици също са наясно какво предстои от страна на България като ангажимент. За годините на така наречения демократичен преход политическата управляваща върхушка бива уведомявана, така както бе уведомявана една комунистическа върхушка преди 10 ноември 1989 г. от Москва.

Още в началото на конфликта в Сирия, Главният мюфтия на Саудитска Арабия изиска да бъдат разрушени всички църкви на сирийска територия. В Сирия също има християни, които в случая се явяват наши едноверци и не се крия агресията срещу тях – обясни проф. Боян Чуков в предаването „Фронтално”.

Така нареченият свободен сирийски народ, който се е вдигнал срещу Башар Асад носеше плакати, на които пишеше: „Всички християни вън!”, „Всички шиити в гробищата!”, факт, който бе подминат от българските медии. Точно тези представители на така наречения свободен сирийски народ бяха поканени от министъра на външните работи Николай Младенов в Правец, което може да се тълкува единствено като подкрепа!

Т. е. официалната власт изрази подкрепа на хора, които се готвят за изколят и прогонят християните от Сирия?!

Освен това аналогът на източното православие при мюсюлманите са шиитите, те също се причестяват с вино и голяма част от религиозните им ритуали са подобни на православните, а ние официално подкрепяме уахабитите в Саудитска Арабия!

Зад паравана на битка за демокрация в арабски държави всъщност се води една междурелигиозна битка, която ожесточава още повече конфликтите.

В България малцина са посветени в това, какви са алевитите, какви са сунитите, и кои са шиитите – броят им се изчерпва с пръстите на едната ръка и това са предимно арабистите проф. Боян Чуков, Киряк Цонев, анализаторът Любомир Желев и проф. Владимир Чуков.

Нито един от така изброените експерти не се използва при вземане на решения във  Външно министерство, въпреки че всяка погрешна стъпка в условията на провеждащата се Арабска революция би могла да рикушира върху страната ни.

Така например за една Турция алевитите са около 15-20 милиона, от които половината се припокриват с кюрдите. В Турция кюрд означава и алевит, т. е. враг за сигурността на държавата, сепаратист, терорист и други подобни.

Много от алевитите са трън в очите на радиалните ислямисти, турските алевити не влизат в джамия, тях ги сунизират насила в южната ни съседка.

На север в Сирия съществуват кюрдски анклави, и там се говори кюрдски език и те вече са под управлението на Партията на сирийските кюрди. Те действат заедно с кюрдите на ПКК.

Сирия прие голяма част от изгонените арменци след геноцида 1915 година и всеоще има техни правнуци, които обитават пустинята.

Тук ще спомена нещо любопитно и не толкова известно: в спора с Турция, израелският кабинет обяви, че обмисля да промени решението си и да признае за геноцид масовите убийства на арменски християни от отоманските турци през 1915 г.! нещо, което не се случи, но в името на уязвяването на противника си, Тел Авив прибягна и до тази заплаха!

Град Мардин или турския Ерусалим е близо до границата на Турция със Сирия. Къщите му от светложълт камък са построени върху хълм, от който в ясно време сирийската пустиня се вижда десетки километри навътре. До града се намира и сирийският източно-православен манастир Сафрон, построен през 495г. и запазил великолепни византийски мозайки на възраст 1500 години. Това е един от най-старите манастири в света и в него още се служи на арамейски- езикът, на който е говорил Христос.

Обрат на 180 градуса по Сирия

В последните дни на м. юли 2010 година външният министър Николай Младенов бе на посещение в Сирия, където се срещна с президента Башар Асад.

Тогава агенция САН предаде, че са били обсъдени сирийско-българските приятелски отношения и желанието на двете страни да увеличат сътрудничеството, както и важността от откриването на нови перспективи за това сътрудничество по начин, който служи на интересите и на двете страни.

По време на същата визита, сирийският премиер Наджи Отри обсъди с Младенов средствата на сътрудничество в сферата на инжинеринга, проекти за изграждане на напоителни системи, язовири, пътища, земеделско развитие и активирането на ролята на бизнеса за увеличаването на стокообмена и създаването на компании за развитие и инвестиции. Младенов изрази желанието на България за подобряване на сътрудничеството със Сирия и съживяване на отношенията между двете страни, като изтъкна желанието на българските компании да допринесат към проектите за развитие и услуги в Сирия. През април 2010 година, президентът Башар ал Асад обсъди с българския премиер Бойко Борисов отношенията между двете страни и последното развитие на регионалните и международните отношения. По време на посещението на Борисов в Сирия, двете страни подписаха четири споразумения в областта на финансите, транспорта, икономиката и спорта.

Радикалният ислям беше мачкан от военните и Асад-баща, а Сирия бе и е една светска държава. С помощта на Запада в Сирия така наречените бунтовници воюват, за да се настанят в тази държава радикалният ислям, уахабитите, Мюсюлманските братя, така, както Мюсюлманските братя избраха в Египет свой президент?!

Сирия е поредната държава от Близкия изток, в която Западът дава милиони, за да се настани радикалният ислям?!

В лагерите на сирийските бежанци, жените са забрадени плътно, нещо нехарактерно за светската сирийска жена.

На 11 август Държавният секретар Хилари Клинтън пристигна в Турция само ден, след като Вашингтон обяви нови санкции срещу режима в Дамаск. В Истанбул тя заяви, че Сирия не трябва да става убежище за терористите от Кюрдската работническа партия /ПКК/. Това каза Клинтън по време на международната конференция за Сирия, която се провежда в Истанбул, предаде АФП.

Пред пресата Клинтън посочи, че споделя притеснението на Турция, която се опасява, че територията на Сирия може да се превърне в убежище за кюрдските сепаратисти и след падането на режима на Башар Асад.

За Щатите „Мюсюлманските братя” от терористи се „превърнаха” в революционери в Египет.

По-рано Анкара изрази притеснението си, че членовете на ПКК се възползват от политическия вакуум в Сирия, за да заемат позиции в северната част на страната.

В Истанбул бе и помощник-държавният секретар по близкоизточните въпроси и Евразия, Филип Гордън. Предположенията са, че разговорите с Гордън са водени заради проблема с кюрдите. Както е известно в Ирак кюрдите си извоюваха някаква все още не призната международно автономия.

В пограничните райони на Турция и Сирия кюрдите завзеха властта, за което Асад не им попречи.

Гордън обяви в Анкара, че САЩ не подкрепят кюрдска автономия нито в Турция, нито в Сирия. Но Белия дом подкрепи автономия на кюрдите в Ирак…

Причината за тази двойнствена позиция се изчерпва с една дума: петрол.

Американският петролен гигант „Exxonmobil” и правителството на автономната провинция Кюрдистан подписаха на 18 октомври 2011 година договор за експлоатация на петролни залежи в Ирак. Официален Багдад се опита да се противопостави на сделката, тъй като от шест района в Иракски Кюрдистан, два са спорни.

Правителството на Ирак заяви, че всички подобни сделки, които не са преминали през Багдад, са нелегални.

Според говорителя на иракския премиер Али Мусауи, споразумението между петролния гигант и Кюрдистан застрашавало националното единство на Ирак.

Премиерът на Ирак и президентът на автономната провинция Иракски Кюрдистан, Масуд Барзани са политически врагове, но това не спря Щатите да покажат, че стоят зад въпросната сделка с петрола.

В началото на юни т. г. премиерът на Ирак изпрати спешно съобщение до американския президент Барак Обама миналата седмица, с молба да блокира сделката между „Exxonmobile” и Кюрдистан. Едва ли е получил очаквания отговор…

Една евентуална война в Близкия Изток ще унищожи икономическите интереси на САЩ, а и на света – предупреди наскоро политилогът, бивш държавен секретар и бивш съветник на държавния глава на Щатите, Збигнев Бжежински.

Никой не му обърна внимание – нито сегашният президент на Щатите, нито кандидадът за поста Мит Ромни, да не говоря за близките до САЩ – Турция и Израел.

Както вече публикувахме, планът за Арабската пролет е американски и е бил готов още 2004 година! Той е бил представен за първи път на срещата на Г-8 и е включвал реформи в държавите от Близкия изток и Северна Африка.

Според този план, още през 2004 година Щатите избират Турция за изпълнител на „промените” от така наречената Арабска пролет!

САЩ разрушиха Ирак /чрез лъжливи информации за наличие на биологично и химическо оръжие/ и Афганистан, като наложиха свои режими, но въпреки това в тези страни изобщо не е спокойно!

Днес, седем години по-късно става ясно, че Ирак е бил разрушен, за да сложат Щатите ръка на петрола, да „дадат” земя на част от кюрдите и самите те в един по-късен етап да сключат договори за износ на петрол.

Според командир на батальон, представящ се с псевдонима Абу Мусаб, „финансирането на ислямистките бригади вътре в бунтовническото движение идва основно от Катар и Турция“, докато военните съвети получават подкрепа – несмъртоносно оборудване – от Саудитска Арабия, САЩ и Европейския съюз.

„Ал Каида финансира джихадистите, „Мюсюлмански братя“ финансират умерените, а богатите саудитци – и двете групи, без разлика“,съобщи Мусаб публикува информацията Франс прес.

Според експерти, джихадистките бойци представляват малцинство в бунтовническото движение. Базиран във Великобритания неназован експерт по Сирия твърди, че членове на т. нар. салафитски групи държат да запазят ислямистката си външност – дългата брада, например – за да получават саудитски пари, без непременно да са фундаменталисти.

Според повечето активисти и опозиционери, онези, които осигуряват най-много пари, помощи и оръжие, са „Мюсюлмански братя“. Те смятат, че братството се опитва да монополизира помощта, за да си осигури лъвския пай от властта след рухването на режима.

САЩ и европейците твърдят, че оръжейният арсенал може да попадне в ръцете на екстремистки групировки. Ако тази тенденция се потвърди, „нещата ще деградират към засилваща се ислямизация и може дори се излязат от контрола“ на ССА, предупреди полковник Касем Саадеддин.

Нищо ново под слънцето

Турция поиска буферна зона в Сирия, докато сирийската опозиция подготвя новото управление в Берлин.

Американският Държавен секретар Хилари Клинтън заяви наскоро, че Вашингтон и Турция разглеждат всякакви мерки в подкрепа на бунтовниците, включително и създаване на зона, забранена за полети.

Зона, забранена за полети в съчетание с бомбардировки на НАТО, помогна на либийските бунтовници да отстранят Муамар Кадафи м.г. Западът не показва голямо желание за повторение на такъв сценарий в Сирия, а Русия и Китай категорично се съпротивляват на всяка подобна интервенция.

Втора прилика по евентуален изход на събитията в Сирия чухме на 20 август. Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че ако Сирия започне да предислоцира или използва химически оръжия, с това ще прекрачи „червената линия” и ще промени отношението му относно реакцията на конфликта, предаде АФП.

„Ще има изключителни последствия, ако станем свидетели на преместване или използване на химически оръжия. Това значително ще промени моето отношение”, подчерта Обама пред журналисти на брифинг в Белия дом.

С подобна лъжа за наличие на скрити биологични и химически оръжия, Буш започна войната в Ирак. Нима това ще е претекстът отново за западна намеса и в Сирия?

За жалост политиката и решенията, които взема външният министър Николай Младенов по отношение на събитията в Близкия изток са решения, диктувани отвън, а не решения, взети след анализ съобразно запазване и гарантиране на националната сигурност.

Самата покана представители на свободната сирийска армия /ССА/ да дойдат в България при положение, че у нас все още бе посланикът на официалната легитимна държавна власт на президента Асад представлява огромен външнополитически гаф. Младенов действа съобразно това, което му диктуват отвън, от Брюксел, от Вашингтон, от Тел Авив, от Анкара, което в никакъв случай не е най-добрия избор.

Но какво можем да очакваме от Брюксел, след като една Катрин Аштън се вълнува повече от присъдите на някакви руски пънкарки, които си позволиха да се подиграят с православието?!

Човек се пита, защо ли минаха 22 години на промени, след като отново ни диктуват отвън какво да решаваме и как да постъпваме като държава?!

Евентуална българска намеса и участие в бъдещата военна инвазия в Сирия на Запада няма да е от полза за страната ни, но едва ли някой се замисля върху това!

Ако действията на външния ни министър Младенов и колегата му Аню Ангелов са повлияли донякъде за взрива на паркинга на летище Сарафово, то тогава трябва да сме наясно, че случилото се бе малка демонстрация на нещо далеч по-сериозно, което може да ни споходи в близко бъдеще!

Мисли ли някой в тази посока, или отново чакаме други да мислят и вземат решения, които да ни налагат?

В България все още няма подведен висш политик под отговорност за взети решения и предприети действия в ущърб на националните интереси.

http://lubamanolova.info/

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5269

Posted by on авг. 22 2012. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “ИМА ЛИ ВИНА ВЪНШНИЯТ МИНИСТЪР МЛАДЕНОВ ЗА ВЗРИВА НА ЛЕТИЩЕ САРАФОВО?”

  1. Албена Стаммболска

    ЕДНО ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ НА АВТОРКАТА!!!!!

    Само да добавя ,че бившия изпъляващ длъжноста посланик на РБългария в Дамаск ,Сирия г-н Димитър Михайлов също е виден арабист и всъщност има докторска степен по ислямска история.Би трябвало да каже и той своето мнение.Той е учил в Сирия по времето на Хафез Асад и неговите проблеми още тогава с мюсулманските братя.Какви ли съвети и информация за ситуацията в Сирия е дал на шефа си?
    Но авторката е права
    „За жалост политиката и решенията, които взема външният министър Николай Младенов по отношение на събитията в Близкия изток са решения, диктувани отвън, а не решения, взети след анализ съобразно запазване и гарантиране на националната сигурност.“

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.