ИМАТ ЛИ ГЕРБ ОБЕЦА НА УХОТО?

Хубаво е да се взимат поуки от историята, защото това помага при избягването на досадни политически грешки.
От ГЕРБ неколкократно заявиха, че искат още през първата година на мандата си да изработят избирателен кодекс, който да не се променя традиционно преди избори.
Даже в меморандума им за управление в точка 3
това намерение е ясно заявено.

3. Гарантиране стабилността на политическата система чрез промяна в изборното законодателство – нов и общ за всички типове избори избирателен кодекс, промени в закона за политическите партии и закон за пряко допитване до народа.

Има само един подводен камък. Парламентарно представените партии често сменят изборните закони с идеята да обслужат само тях. И тук грешат.

– С последователно налаганите си идеи  за ограничаване на партиите (още от февруари 2008) и с предложенията си за мажоритарност Георги Първанов претърпя фиаско и  загуби тежест в политическия живот. Днес авторитетът му е доста разклатен и все по-често се превръща в обект на присмех и подигравки.

 – Една от седемте партии (СДС), които вкараха 15 депутати под името Синя коалиция,  внесе в парламента преди изборите изискване за 50 хиляди депозит за  допускане на партиите до вота, което няма аналог в Европа. Видяхме докъде се докараха.

– Благодарение и на промяната на изборния закон и смяната на  правилата  непосредствено преди изборите БСП  претърпя изборна загуба, каквато никога не е очаквала. Хитрата сврака с двата крака.

Рестрикциите и опитите чрез административни мерки да се ограничи политическия процес са последното убежище на провальорите и страхливците. Историята е доказала, че подобни мерки са катализатор за политически провал, а не запазване или нарастване на политическо присъствие. Ако ГЕРБ не искат да последват съдбата на гореизброените политически артисти нека не тръгват по този път. Така само ще настроят срещу себе си гражданското общество и мислещите хора. Мафията и тъмният бизнес имат пари и връзки и винаги ще намерят вход към системата.

Като обеца на ухото, урокът от своеволията на тройната коалиция, президента и СДС във връзка с изборното законодателство, трябва да напомня на ГЕРБ да не повтарят техните грешки.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

АТАНАС РУСЕНОВ: ЗА УЕДРЯВАНЕТО НА ЗЕМЯТА В БЪЛГАРИЯ НЯМА АЛТЕРНАТИВА

ПРОГРАМАТА НА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ: ЛЕВИ, ДЕСНИ, ФОКУС-МОКУС -Вл. КАРОЛЕВ, В. КАРАИВАНОВ

НАЙ-НЕИЗГОДНИЯТ СЦЕНАРИЙ ЗА ПЪРВАНОВ СЛЕД 5 ЮЛИ 2009 – Борислав АНГЕЛОВ

КАК ГЛАСУВАХА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА НА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ – Венелин Цачевски

ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ ПО БЪЛГАРСКИ – Любима ЙОРДАНОВА

ПОТЪПКВАНЕТО НА СИМВОЛИТЕ ИЛИ ЗА ПОЗОРА НА ДЪРЖАВНОСТТА У НАС – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2384

Posted by on юли 15 2009. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.