ИЛЮЗИИ

Човек понякога вижда това, което иска да види  –  в прекия и в преносния смисъл.

Понякога се заблуждаваме, понякога се припознаваме, понякога не виждаме това, което си мислим, че виждаме. Колбичките и пръчиците в окото пращат сигнали към мозъка, но как той ще възприеме изображението е друг въпрос, а от друга страна и самото око понякога е виновно за заблудата. Съществуват изображения, които благодарение на тяхната форма, комбинации от цветове и т.н. ни заблуждават и можем да възприемем нещо съвсем различно. Това са илюзии. При изследвания психолозите и психиатрите понякога показват объркани или двойнствени картини на хората и спрямо това, което видят на картините, съдят за психическото им състояние.

 Това кока-кола ли е или… Вгледайте се. Човек вижда това, което очаква. Илюзиите. Ще ги разгледаме в няколко групи – такива, които създават усещане за движение, двойнствени, невъзможни да съществуват в пространството и такива, които изискват последващо действие, за да се прояви ефектът. Може би едни от най-популярните са тези, които създават усещане за движение в пространството или въртене и т.н. Ето няколко от тях: Тази илюзия е на Бриджит Райли и създава усещане за движение.  При тази, за да наблюдавате ефекта, трябва да се приближите и отдалечите от екрана. Бъдете сигурни – картинката е неподвижна. Струва ли Ви се, че пулсира? Други популярни илюзии или по-скоро двойнствени картини са тези, които могат да се възприемат по два, три или повече начина. Тук има три лица. Това е вазата на Рубин. На тази картина е изобразено стадо делфини и… Вие кое видяхте първо? Салвадор Дали – Пазар на роби и изчезващ бюст на Волтер. Дали. Конете са седем. Можете ли да ги откриете? Къде е жената? Тук има и друго, освен клони. Какво е? Ясно е какво има в главата на Фройд.  Цветът на двата коня е един и същ. Дон Кихот или двама… 

Колко вълци виждате?

А колко коня?  Има ли живот в розата? Дали. Това е картината му, която сякаш е предупреждение към войника в нея. Има и такива картини, при които се вижда различно нещо от различен ъгъл или когато са обърнати. Това, според Вас, заек ли е или патица? Това със сигурност е кон. Сега май се оказа жаба. Картинката е същата, но завъртяна. Распутин и Сталин И тъй като всичко това се дължи на мозъкът ни, няма как да не се спрем и на илюзиите, при които е необходимо да наблюдаваме предмет и да извършим последващо действие, за да се прояви ефектът.  Вгледайте се повече върху крушката и после отместете поглед в празното поле. Светна ли? Вгледайте се в рибката за около минута и след това отместете поглед върху аквариума. Има и такива, които просто те объркват. Изглеждат реалистични на пръв поглед, но не могат да съществуват в пространството. При тях обикновено има погледи от различни гледни точки, преплетени в едно. Има и други вариации.  Шах и мат.  Колко крака има слона? Тази картина има ли край?  

Космически замък.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=800

Posted by on авг. 15 2007. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.