ИЛИЯ ИЛИЕВ: ПРОСИЯТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ РЕГЛАМЕНТИРАНА

TРЯБВА ДА СЕ ОРГАНИЗИРАТ КУРСОВЕ ЗА ВОДАЧИ НА КАРУЦИ, КАЗВА ОЩЕ ЛИДЕРЪТ НА ДРОМ ИЛИЯ ИЛИЕВ

Илия Илиев е роден през 1975 година. Завършва право и публична администрация в Югозападния университет „Неофит Рилски”. Председател на ПП”Движение за равноправен обществен модел”. Общински съветник в София в групата на ГЕРБ в СОС. Председател на Комисията по демографска политика и превенция на социалните рискове. 

 

Г-н Илиев, като общински съветник и председател на Комисията по демографска политика и превенция на социалните рискове  какви въпроси, свързани с ромите, са в дневния ред на общината?
Ромското население не се различава по нищо от останалите граждани на столицата. Ето защо не смятаме, че тряба да има някакви специални, преференциални условия и ангажименти към тях. Всички граждани на столицата имат еднакви права и ангажименти.
Наистина ромите се намират в един по-тежък социален статус и това изисква по-добре концентрирана социална политика. И това е в национален мащаб. Решаването на този проблем е ангажимент и работа на правителството. Естествено е социалното ни министерство да има една по-добра, бих казал по-насочена политика, към ромското общество. Голяма част от ромите са неграмотни и без работа.
Що се отнася до ангажиментите за подобряване социалния статус на ромите, не съм съгласна с вас, че те се прехвърлят изцяло на правителството. Къде е ролята на общините, на местното самоуправление?
Все пак основното е политиката на правителството. И считам, че ромите трябва да имат участие във властта, и то в изпълнителната. Така по-лесно ще се привлече вниманието на обществото не само към ромската проблематика, но и към културата им, обичаите, традициите.
Гето е много грозна дума. Не е ли време не само думата, но и тези затворени пространства, които се крият зад нея да изчезнат от живота ни?
Гетата у нас са една огромна грешка допусната по времето на социализма. В резултат на което днес ромите живеят капсулирано, в затворена общност и това не им дава възможност да се развиват и да живеят в нормални общества. Убедени сме, че гетата трябва тотално да се премахнат, но това не означава, че трябва да построим нови. Напротив, ромите трябва да бъдат разпръснати, да няма концентрирана маса на едно място.
Но това са решения, които са постепенни и във времето?
За една европейска държава, какво сме вече, ситуацията е много тежка. Имаме европейския модел на интеграция, но правителството не показва воля и желание да приложи този модел. Естествено нашата партия ще се бори за това.
Вие с Ангел Джамбазки от ВМРО сте в една група с СОС – тази на ГЕРБ, а по този въпрос сте на диаметрално противоположно мнение „за” или „против” просията, как ще се реши този спор?
Точно различните позиции показват откритото управление, което беше мотото на кампанията на Бойко Борисов в изборите за местна власт – „Открито управление”. Ние с колегите коментираме, правим дебат. Считам, че това е моделът по който ще се стигне да правилното решение за гражданите.
Вие сте за просията. Какви са вашите аргументи?
По принцип съм „за”, но считам, че трябва да бъде ограничена. Какво да правят инвалидите, сакатите, хората, които по никакъв начин не могат да си изкарват прехраната? Социалната политика все още не е на такова ниво, че да осигури средства на всеки сакат човек, за да си остане вкъщи, да си плати тока, отоплението, да живее като нормален човек. Затова мисля, че просията трябва да остане, но на определени места, да бъде регламентирана и в никакъв случай безразборна. Да бъде забранена пред и в магазините, ресторанти, обществени сгради, банки, около банкомати, улични платна, където могат да се създадът предпоставки за злополуки. Казано накратко, да не се създава смут в обществото и безпокойство, да не се накърнява по никакъв начин личното пространство на хората. Това са важни въпроси и ние ги обсъждаме.
Но наред със сакатите, болните хора има нещо като босове, които събират група просяци и после им вземат парите?
В член 169, член 326 от Наказателния кодекс се третира ясно, че хора, които склоняват, подтикват към просия и се възползват от това трябва да бъдат наказани. Така че това е нещо съвсем друго.
И как ще гласувате двамата с Джамбазки?
Не се знае. Чакайте резултата…
А как се решава въпросът с каруците в Столицата?
Каруците също трябва да бъдат регламентирани, защото в крайна сметка и каруцата е участник в движението и задължително трябва да има норми, правила. Има случаи, когато те стават причина за ПТП. Затова задължително трябва да са ограничени, обозначени, да имат отличителни знаци. Нещо повече – да се организират курсове за водачи на каруци.
Какво е мешаре?
Мешерето може би трябва да е предмет на друг разговор, но с няколко думи това са група хора с добро материално положение и влияние в ромското общество. Нещо като морална институция. Те са избраните, които правят всичко възможно да предодатяват нарушения, взимат превантивни мерки при сигнал за евентуални нарушения. Накратко – морална институция с морална цел, но вътре в ромската общност. Мешерето не се меси в спорове и инциденти изън общността.
Какво предстои на  политическа партия ДРОМ на изборите догодина?
Все още оглеждаме, преценяваме, но нямаме решение. Ние сме с десни убеждения и както и да се ориентираме ще защитаваме интересите на ромите.
 

ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ПРИЗНАНИЯ

ЗАЩО ЦЕНАТА НА ВАШИЯ АПАРТАМЕНТ ЩЕ ПАДНЕ РЯЗКО В СЛЕДВАЩИТЕ 3 ГОДИНИ ?

КАК СЕ УПРАВЛЯВА?

НЕ КРАСОТАТА, А ПРОСТОТИЯТА ЩЕ СПАСИ
СВЕТА!

ХУ КЕЪРС* ИЛИ ЕДИН
КАДЪР ОТ БЪДЕЩЕТО

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1688

Posted by on ное. 16 2008. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.