ИЛИЯ БОЖИНОВ: БОРБАТА С КОРУПЦИЯТА Е ЗАЩОТО БРЮКСЕЛ ГО ИСКА И ТАКА СМЕ ОБЕЩАЛИ

СЛЕД КОНГРЕСА БСП ЩЕ ИЗПАДНЕ В МНОГО ШИЗОФРЕНИЧНА СИТУАЦИЯ

Илия Божинов е роден през 1956 г. в София. Завършил е математика в СУ “Св. Климент Охридски”. Магистър със специалност математическо моделиране. Бил е асистент в СУ, директор на няколко държавни фирми преди 1989 г., зам.-шеф на Центъра за масова приватизация. Секретар е на сдружението “Гражданска инициатива за свободни и демократични избори”. Основател на политическа партия „Българска левица”

 
Г-н Божинов как виждате новия политически сезон, който започва от септември?
Не виждам особена разлика спрямо предишните „сезони“. Това е малко като във футболното първенство. Има нови играчи, има ентусиазъм … ето най-после нещо ще се промени. И накрая става пак същото. Не виждам заявка за нова политика. По-скоро за продължение на старата (дясна) с нови лица. Ясно е, че приватизацията ще продължи с нови сили, държавата ще продължи да прехвърля функциите си на бизнеса. В социалната област (здравеопазването, образованието) не се виждат решения на проблемите. Единственото различно ще е може би засилената борба с корупцията. Защото Брюксел го иска и така сме обещали. Но това по-скоро ще е димна завеса отколкото реални действия. В България законите и практиките са такива, че 90% от корупцията по високите етажи е напълно законна. И като не успеят да осъдят посочените лица (които са очевидно виновни, но не според българските закони) ще има пак „ние ги хващаме – те ги пускат“. И ще започне битката със съдебната система и за промяна на конституцията … но това е друга и много дълга тема.

В БСП започнаха да текат процеси на свързани с открито напрежение. От какво са продиктувани те според вас, освен разбира се от изборната загуба?
В БСП проблемите са сериозни и принципни и така е от доста време. Изборната загуба ги извади на повърхността. По тези проблеми Лявото крило в БСП говореше активно през последните 3 години.
    Най забележимият проблем беше корупцията. Тя беше очевидна за всички (общество, медии дори Европейски съюз) с изключение на малка група ръководители на партията. До такава степен „не забелязаха“ корупцията, че не я споменаха в нито един от партийните си документи.
    Друг основен проблем на БСП е уникалната (за лява партия) проамериканската политика на ръководството. Допускането на американски бази на българска територия, подкрепата на незаконната държава Косово, поддръжката на български военни контингенти под американско командване са малка част от реверансите на БСП към новия „голям брат“.    
    Липсата на изявена социална политика е хроничен проблем на БСП. И глупостите, които членове на сегашното ръководство пускат от време на време в медиите (като „нама да строим социализъм сега…“, „с десни методи ще водим лява политика“ и т.н.) усложняват ситуацията. Въвеждането на плоския данък пък показа пълното пренебрежение на икономическия екип на БСП, в който участва и Пламен Орешарски – бивш зам.председател на СДС, към принципите на социалната държава. Непрекъснатото фетишизиране на финансовата стабилност за сметка на икономическата, социалната и екологичната показваше пълното неразбиране на принципите на устойчивото развитие.
    Като добавим и явно несвършената работа (например недовършените магистрали), безидейността по въпросите на здравеопазването и образованието и безпринципната коалиция в рамките на която всичко това ставаше е ясно защо членовете и симпатизантите на БСП отидоха много объркани към урните. И твърденията, че 740 хил.гласа са максимума, който е бил възможен сигурно са верни. Само, че никой не обяснява защо след „успешния“ според Станишев и обкръжението му мандат са загубени почти 400 хил.гласа.
    А капака на всичко беше изключително глупавото прието в последния момент изборно законодателство. То подари на ГЕРБ 26 депутатски места. И гръмките оплаквания, че мажоритарния елемент „не сработил“ показват единствено липсата на професионализъм и знания у тези които го говорят. Дори при този начин на гласуване за кандидатите на БСП имаше занчително повече гласове отколкото за листата. При ГЕРБ не беше така. И ако резултатите се отчитаха в рамките на пропорционална избирателна система всичко щеше да е значително по-добре. Но сред депутатите и специалистите, които правиха изборното законодателство очевидно преобладаваха хора с незавършено основно политическо образование и те избраха за модел смесената избирателна система. Не мина и без участието на Президента и съветниците му. И резултатът е ясен.
    Така, че напрежението е логичната последица от протеклите процеси. Това е колапс на партията вследствие водената в последните години безпринципна, безотговорна,  надменна и лицемерна политика в интерес на малка група хора в ръководството на БСП и близките им олигарси.

Доколкото познавате столетницата как мислите, че ще протече предстоящия  й Конгрес?
Предполагам, че ще се запази статуквото. Делегатския състав на конгреса не предполага друг резултат. Предишното заседание на същия конгрес през есента на 2008 г. беше най-безидейното и равнодушно към политиката от всички заседания на всички конгреси на които съм присъствал. За пръв път тогава нямаше нито една реплика от залата и не се породи никакъв спор. А се приемаха нов устав и нова програма на партията. Не очаквам от тези инертни и послушни хора нищо освен да гласуват покорно каквото им се предложи от ръководството.
    Всъщност това бе един от мотивите ни (на мен и на голяма част от Лявото крило) да напуснем БСП и да основем нова партия – Българската левица. За да останем социалисти се наложи да напуснем „Позитано“.
    Дори да приемем, че се получи някаква промяна в ръководството на БСП (което пак ще кажа ми се струва малко вероятно) те ще изпаднат в много шизофренична ситуация. Няма как едно ново ръководство да работи със старото което  цялото  се е бетонирало във парламентарната група на Коалиция за България. Конфликтът ще продължи през целия мандат на парламента.

Един идеен букет от личности поиска оставката на Станишев – могат ли да плуват в една лодка – левият Янаки Стоилов, бизнесменът Гущеров, партийният аристократ Пирински, прагматиците Овчаров и Петков… ?

Само ако имат обща цел. Засега това е оцеляването им. Но в детайлите няма как  да се разберат. Идейно са толкова различни, че е трудно обяснимо как са в една партия. В това е и проблемът на БСП. С времето там се събраха всякакви хора. Обедини ги единствено личния интерес. Идеите престанаха да ги интересуват. А това винаги е била спойката на БСП. И сега тя се разпада. Битката на кланове и „феодализацията“ на БСП я лиши от идейната й основа. А лява партия без силна идейна база не може да съществува.

В крайна сметка ще се разцепи ли БСП?
Тя вече се разцепи. И за това не ни беше нужно да изчакваме резултатите от изборите. За нас те бяха ясни. Причините не са конюктурни (загубата на властта), а идейни. Създаването на Българската левица по същество повтори процесите от 1903 г. когато социалистите се разделиха на „тесни“ и „широки“. И причините са същите. Отношението към труда и капитала. Отношението към войната и мира. Споровете протичаха през последните 3 години публично по медиите и финалът им бе на конгреса през есента на 2008 г.

Как процесите в БСП могат да повлияят на бъдещето на пария „Българската левица”?
Те вече повлияха. Основната причина за създаването на нашата партия бе напускането на лявото пространство от БСП, политическия вакуум който оставиха. Те отидоха толкова надясно, че даже в програмата си се нарекоха „народна партия“. А в действията си да не говорим … Когато нашите другари и съмишленици, които все още са членове на БСП разберат, че там нещата са необратими и партията им вече не е лява и социална се надявам да се присъединят към нас. Но не смятайте, че Българската левица разчита единствено и само на бивши членове на БСП. Напротив. И в момента почти 40% от членовете ни никога не са членували в БСП нито пък са имали такова желание. И този процент ще се увеличава. Нашето бъдеще са младите, които искат лява, социална и екологична политика и търсят партия, която да защитава интересите им.

Какви са близките ви политически планове?
Продължаваме изграждането на структурите на Българската левица. Готвим се за първия си редовен конгрес през есента. Създаваме връзки със структурите на Европейската левица. Готвим се за предстоящите местни избори. Въобще очаква ни много работа.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ

ПРЕСТЪПНОСТТА В ЕС НАРАСТВА

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПАРЛАМЕНТА НЕ Е ДОМАКИН

БЪЛГАРИЯ СЕ ПРЕДАВА – „НОВО КОСОВО” НАДЕЖДАТА НА БАЛКАНИТЕ

ВАСИЛ ФИЛИПОВ: НЕМИНУЕМО В УСЛОВИЯТА НА КРИЗА СЕ СТИГА ДО НАМАЛЯВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ГАЗА И ПЕТРОЛА

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: ДАНО ДЯНКОВ НЕ Е СЪЩИЯ КАТО МИЛЕН ВЕЛЧЕВ

НЕУЧРЕДЕНАТА ГРУПА НА РЗС В ПАРЛАМЕНТА МОЖЕ ДА СЕ РАЗПАДНЕ

БСП С ПО-МАЛКО ДЕПУТАТИ ОТ ДПС

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2444

Posted by on авг. 20 2009. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.