ИКОНОМИЧЕСКИ ЗАСТОЙ СЛЕД ПРАЗНИЦИТЕ

ПОВЕЧЕ ПАРИЧНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ В ПЪРВИТЕ МЕСЕЦИ НА ГОДИНАТА – ПЛАЩАМЕ ВИСОКИ СМЕТКИ, ДАНЪЦИ И ЗАСТРАХОВКИ
 

Традиционно след празници малкият и среден бизнес се оплаква от ниски продажби. Това е така, защото потребителите са се охарчили доста през декември преди Коледните и Новогодишни празници, а предстоят сериозни други плащания и докато отново напълнят джобовете си им е нужно време. Традиционно през януари и февруари не вървят авточасти /а само много необходимите вериги и стъргалки, ако се наложи/, както и дрехи, обувки, козметика и детски играчки. Е, по Йордановден и Ивановден и такива неща се харчат, но не чак толкова, че да предизвикат допълнително зареждане.

„Магазинът си ще заредя едва за 8-ми март, дотогава ще карам със старата стока, защото не очаквам големи продажби”, коментира собственик на магазин за дрехи и козметика. Според търговци, хората след празници масово харчели само за храна и то доста по-малко, отколкото преди самите празници. Друг акцент от първите месеци на годината, заради който  търговията е замряла, са високите сметки, данъци и застраховки, които традиционно се правят това тримесечие. Факт е, че и поради тази причина българският потребител става по-малко платежоспособен в началото на всяка нова година.
Според анализ на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ) януари и февруари традиционно попадат сред месеците, в които се появява синдромът на сезонната задлъжнялост. Това е така, защото покрай празниците в края на годината хората се втурват да пазаруват, без да направят ясна равносметка за възможностите си. В еуфорията много нашенци забравят, че декемврийската заплата е възнаграждение като всяко предходно (особено при липсата на бонуси и 13-та заплата в период на криза). Това често води до невъзможност за покриване на текущите разходи за сметки след отминаването на празничните дни. Домакинствата трябва да помислят за сметките за ток, които ще бъдат значително по-високи поради студеното време. Такива ще са и сметките за парно. Следват сметките за мобилни телефони, които също може да са по-високи, заради честитките и множеството пратени SMS-и по празниците. През настоящата година потребителите трябва да подхождат с още по-голямо внимание към закъсненията в плащанията, тъй като кредиторите стартират процедура по събиране на вземанията си още на 3-ия – 5-ия ден след датата на падежа. Данните попадат или в агенция за събиране на вземания, или в специализиран вътрешен отдел на организацията-кредитор. И в двата случая обажданията създават притеснения за длъжника.
Разбира се, за капак на всичко през януари-февруари традиционно ни нападат грип, настинка или други вируси, та често се охарчваме и за лекарства през първите месеци на годината. Като прибавим и традиционните плащания на данъци – за автомобил и жилище, такса „Смет”, винетка, Гражданска отговорност или вноска за Каско и направо се заформят едни суми, далеч по-големи от изхарченото за подаръци по празниците. Експертите обаче успокояват потребителите, че могат да разсрочат задълженията си, а към бизнеса съветите са просто да работят търпеливо до следващите големи празници или до пукването на пролетта, когато се случва и ден година да храни.
 
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

2012 – ТЕЖКА ГОДИНА ЗА ЕВРОПА И ОЩЕ ПО-ТЕЖКА ЗА БЪЛГАРИЯ – проф. Иван Ангелов

ТРОВЕНЕТО НА НАЙ-ВАЖНИЯ ЗА ВОДОСНАБДЯВАНЕТО НА СОФИЯ ВОДОИЗТОЧНИК – РЕКА ИСКЪР Е ТЕРОРИЗЪМ

НОВА ИНТРИГА НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ ВЪВ ФРАНЦИЯ

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: С ЛЪЖИ И КУХИ ОБЕЩАНИЯ ВЛАСТТА Е КРАТКА

КРИЯТ ЛИ СЕ ПАЛЕЖИ НА АВТОМОБИЛИ И ВЪЗМОЖНА ЛИ Е ВЕРСИЯ ЕКОТЕРОРИЗЪМ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4233

Posted by on ян. 5 2012. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20715 лв
 CHF =  1.72032 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.19559 лв
100  RUB =  2.52667 лв
 USD =  1.66638 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.