ИЗПЪЛНЕНА ЛИ Е МИСИЯТА?

КАТРАСТРОФАТА, КОЯТО НИ СПОЛЕТЯ В ИРАК, ДОРИ ДНЕС НЕ Е УБЕДИЛА ВОЕННИТЕ ЯСТРЕБИ, КОИТО ИЗПОЛЗВАТ СЪЩИТЕ АРГУМЕНТИ ОТ ТОГАВА ЗА ЗАПОЧВАНЕ НОВА ВОЙНА СРЕЩУ ИРАН, СТРАНА КОЯТО Е ТРИ ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА ОТ ИРАК.

Патрик Бюкянън е роден на 2 ноември 1932 във Вашингтон. Един от най-известните американски палеоконсерватори, които са на различни позиции от неоконсерваторите. Старши съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън. Бюканън е изолационист по отношение на американската външна политика и е за строги мерки по отношение на емиграцията.

 

За армията, която загуби 4500 войници и има повече от 30 000 ранени, много от тях с ампутирани крайници, втората най-дълга война в историята на Съединените щати свърши. Американците се завърнаха у дома от Ирак. На 1 май 2003, на самолетоносача Абрахам Линкълн, на голям трансперант зад президента Джордж Буш беше написано: „Мисията е завършена”. Това беше преди 8 години. И така, беше ли изпълнена? Две трети от всички американци смятат, че тази война не си е заслужавала. И кой може да отговори с да, като чете описанието на днешен Ирак в редакционната колонка на про-военния вестник Вашингтон поуст? „Ал Кайда продължава да извършва терористични атаки. Спонсорирани от Иран военни формирования все още действат. Войната за влияние между управлявания от кюрдите Северен Ирак и правителството на господин Малики продължава. Все повече иракчани се притесняват, че след изтеглянето на американските войски, секстантското кръвопролитие, което раздираше страната между 2002 и 2007 ще се поднови.
 А всъщност не всички американци се прибират.
Около 16 000 ще останат в огромна крепост, която подслонява Американското посолства и консулства-укрепления в Басра, Ирбил и Киркук. Всички 4 места са самозадоволяващи се, така че персоналът в тях може да остане настрана от това, което Уолст Стрийт Джърнал нарича: „рисковата ситуация за сигурността на Иракските улици”.  Във всяко дипломатическо представителство, служителите на Държавния департалмент, ще бъдат пазени от частни охранителни фирми, 5000 души от които ще се грижат за осигуряване на защита и възможност за придвижване.

Американският посланик Джеймс Джефри предупреди за опасносите пред американските дипломати, които рискуват да излязат извън укрепените лагери: „Ако излезем да пазаруваме или да участваме в живота на иракското общество по някакъв значим начин, ще бъде много трудно да защим хората си”.NBC тази седмица съобщи, че два военни конвоя натоварени с командоси са били необходми, за да се ескортират двама американски учители, които са имали среща в Багдатски хотел.  

Каква е тази победа, която сме постигнали, 8 години след като свалихме Садам Хюсеин и помогнахме за слагането на демократично правителство, след като американците в Ирак се страхуват за живота си? Спечелихме ли „сърцата и умовете” на иракския народ, когато те палят Американски знамена във Фалуджа, за да отпразнуват заминаването ни? Защо не се състоя военен парад, на който иракчаните да приветстват заминаващите си американци, на които дължат освобождението си от тиранията на Садам? Какво сме постигнали след като омразата към Америка е толкова силна, че трябва нашите дипломати да живеят под постоянна смъртна опасност?

Неоконсерваторът Фред Кейгън пише, че хората, които си мислят, че всички ще бъде наред след като Америка се изтегли вярвят в един мираж. Администрацията на Обама няма визия и стратегия, а режимът в Багдат не е способен да осигури базовите американски интереси в Ирак, добавя той. Сред тях са: запазване на държавата от рухване, гражданска война, Иранското влияние да не проникне, Ал Кайда да не установи свой ред.  За Кейгън, ентусиазиран подръжник на войната, всичко значимо, което сме спечелили за почти 9 години борба, е изложено на риск.

Ако не сме сигурно, че всички тези нещастия ще се случат, вероятно броени месеци след оттеглянето ни, каква е тази победа? Какво постигнахме с война, която струва толкова кръв (американска и иракска) и разходите бяха толкова големи?Оставяме след себе си суверенен, стабилен и разчитащ на себе си Ирак, с представително управление избрано от иракския народ”, обяви пред войските във Форт Браг президентът Обама.

Настина ли?
 
Кюрдите сключват сделки в американски петролни компании, които Багдат не признава, опитват се да контролит Киркук, борейки се за независимост, с което лесно могат да преминат тънката червена линия не само в Багдат, но и в Анкара. Мюсюлманските погроми прогониха от страната половината християни, много от които избягаха в Сирия. Малики се опитва се да се справи със Сунитското военно надигане. Генерал Дейвид Петриус ги беше убедил да се включат в битката с Ал Кайда в замяна на включването им в армията. Сунитите смятат, че са лишени от права и маргинализирани в страната, в която те винаги си доминирали. Ал Кайда продължава да извършва терористични атаки срещу цивилни, за да разпалва религиозна война. И докато американците си заминават по магистралата за Кувейт, Иран работи да ги измести като доминираща чужда сила в Багдат.

Бяхме измамени да повярваме, че Садам Хюсеин има оръжия за масово унищожение, които се готви да използва и че той е човекът, който стои зад 11 септември. Заради това бяхме въвлечени във войната, което е безспорен факт. Макар че Буш и компания, планираха тази война още след 11 септември 2001, ако не и по-рано,  никой не си е помислял, че ще се случи преди да я започнат.  Сякаш беше вчера, когато Джон МакКейн каза (2007 година): „войната беше почти загубена”.

Катрастрофата, която ни сполетя в Ирак, дори днес не е убедила военните ястреби, които използват същите аргументи от тогава за започване нова война, срещу Иран, страна, която е три пъти по-голяма от Ирак.
 
 
Текстът е публикуван блога на автора на 16  декември 2011
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

НАРАСТВА ЛИ ЕТНИЧЕСКОТО НАПРЕЖЕНИЕ В ЕВРОПА. КРИЯТ ЛИ ОФИЦИАЛНИТЕ МЕДИИ ИНФОРМАЦИЯ

БОРИСЛАВ САНДОВ: ТОКЪТ ЩЕ СКОЧИ РЯЗКО С 25%, АКО НЕ СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ

СВЕТЛЬО ВИТКОВ УДАРНО ОБИРА НАКАЗАТЕЛНИЯ ВОТ

НЕГОДНИЦИ ТОЧАТ ЗЪБИ ЗА МИТНИЧЕСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ

КАТ СОФИЯ – ТОРМОЗ С БЕЗКРАЙНИ ОПАШКИ В ЖЕГАТА

ВИК – СОФИЯ ТРОВИ С ПРАХОЛЯК ДЕСЕТКИ СЕМЕЙСТВА

БЪЛГАРИЯ ИМА ТРИ КАРДИНАЛНИ ПРОБЛЕМА: ПРЕСТЪПНИЦИ, ПЪТИЩА И ПРЕСТЪПНИЦИ, ПОКАЗВАЩИ ПЪТЯ*

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ДОСЕГА КАРАХМЕ САМО С ПРЕМИЕР, ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЪСТАВИ И МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

НОВА КАМЕННА КАРИЕРА ЗАСТРАШАВА ВОДОДАЙНАТА ЗОНА НА 7 НАСЕЛЕНИ МЕСТА КРАЙ СОФИЯ

ВЪПРОСИТЕЛНИТЕ ОКОЛО БЕНЗИНА, ПРОТЕСТИТЕ И БАНКИТЕ

БУТАФОРИЯ НА ВЛАСТТА ИЛИ ПРЕДИЗВЕСТЕНАТА ПОЯВА НА СТЕФАН

ЛИБИЯ ПУСКА НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ КЪМ ЕВРОПА

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА И НАТИСКЪТ ВЪРХУ БЪЛГАРИЯ ДА ПРИЕМА БЕЖАНЦИ

КРАСИМИР РАЙДОВСКИ: КОГАТО ЕДИН ПЪТ КАЖЕШ ”А”, СИ ДЛЪЖЕН ДА КАЖЕШ И “Б”

ИТАЛИЯ ИЗПРАВЕНА ПРЕД ХУМАНИТАРНА КАТАСТРОФА ЗАРАДИ НАПЛИВА НА ЕМИГРАНТИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4194

Posted by on дек. 22 2011. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20715 лв
 CHF =  1.72032 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.19559 лв
100  RUB =  2.52667 лв
 USD =  1.66638 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.