ИЗМИНА ЕДНА СКУЧНА СЕДМИЦА ОТ ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Измина първата седмица от официалния старт на предизборната кампания за Европейски парламент. Повечето хора ще кажат и какво от това и няма да има причина да ги укоряваме. Политиците ни занимават със своите проблеми и болки. Всеки, които се опитва да говори за това какво е ЕС, какво място може да има България в него, каква е нашата визия за разширяването на Съюза, за неговото институционално изграждане и т.н. си остава глас в пустинята. Получаваме една лоша пиеса изпълнявана от слаби актьори.
Предизборната кампания на всички основни формации е подредена в схемата това е първата част от голямата битка за влизане в 41-то Народно събрание и никак не е случайно, че вътрешната тематика измества европейската. Това беше предвидено многократно от мои колеги политолози и анализатори. Това, което се случва у нас не е изключение за ЕС, но тук се прекалява. В този дух критиката на президента Георги Първанов е основателна, но кой ли го слуша него, още повече, че навлиза вече във втората половина на втория си мандат.
Рекламната кампания на формациите е пълна със заемки от послания и образи в плакатите характерни за банките и търговските компании, което може да го отдадем не толкова на творческа немощ, но и на липсата на каузи, идеи, да не говорим за идеология. В дясно ни се набива думичката „може” и не е толкова проблемно, че с нея трудно ги различаваме, а защото е много близко до мнението на хората за политиците ни, че те „може единствено да крадат”. 

Бойко Борисов и ГЕРБ ореваха цялата държава за сайта boykostov.org и се превърна в „рационален” аргумент да се откаже дебат със Сергей Станишев. На ГЕРБ този дебат им е излишен, те водят и нямат смисъл от него нито по-време на еврокампанията, нито пък за парламент. В самия сайт няма никакъв черен PR, единственото черно е неговият фон, това е негативна технология, която се използва често и тя има определена цел, да се разубедят колебаещите се да гласуват за някой, а не толкова да го привлечеш на своя страна. На подобни негативни технологии представителите на тройната коалиция и основно социалистическата партия и Сергей Станишев бяха подложени през последните четири години. Това, което дава резултат в полза на ГЕРБ е, че те не провеждат силно набиваща се на очите кампания, възползват се от всяка грешка, която направи БСП. С критиките към опонентите се занимава Бойко Борисов и Цветан Цветанов, лица,който не са в листата за ЕП. С привличането на Емил Стоянов в листите си нанесе удар спрямо „Синята коалиция”, но и даде знак към старите разочаровани седесари.
БСП не намира верния импулс и тонус, което не е изненада. Действа тромаво, разхвърляно, много хаотично, забравят, че кампанията е три седмици, а не шест месеца и ако не съумее да наложи ключови послания ще има с едно място по-малко от сегашните пет в Европейския парламент. Липсва координация, необходими са спешни и крупни мерки. Те още не разбират важността от резултата на тези избори за тях, повечето хора от ръководството и се интересуват от мястото в листите си за Народното събрание. Ако Сергей Станишев прибегне до хода да определи водачите на листите и мажоритарните кандидати след изборите за ЕП, когато станат ясни резултатите им в регионите, може и да има ефект. БСП изтърве ли сега влака, няма да го хване в кампанията за Народно събрание.
ДПС засега е единствената формация, която знае какво иска и какво трябва да направи за да го постигне и го прави. Представянето на листата им от страна на Ахмед Доган е силен ход, който цели максимална мобилизация за 7 юни и за 5 юли. Всички, които питаха къде е Доган и защо се крие сега мълчат, нямат тема за разговор.
Атака начело с Волен Сидеров обикаля страната от както заяви, че напуска заседанията на НС. Стой стабилно на политическата сцена, доверието към нея не спада, далеч е от размяната на реплики между управляващи и опозиция, дистанцира се от тях. Като проблем за нея се очертава РЗС, който имат явни претенции към част от нейния потенциален периферен избирател, който все още не решил твърдо дали да ги подкрепи. Атака печели симпатизанти със заявената от нея ясна позиция срещу членството на Турция в ЕС. Докато продължава да се държи и олицетворява като антисистемна партия и срещу политическото статукво подкрепата за нея няма да спада.
От Синята коалиция, НДСВ, Напред, РЗС и Лидер с най-големи шансове да имат евродепутат са сините. Трудно е да се прогнозира какъв ще е ефектът ще има от всички скандали около СДС. От него не им остава време да говорят за политика. Разбираемо е, да твърдят, че от скандала са излезли по-силни, но резултата ще стане ясен на 7юни. Ентусиазмът и самонавиването е огромно в техните редици, най-голямо от всички останали. От резултата на евроизборите зависи тяхната съдба за бъдещето им присъствие в националния парламент. Продължават да живеят с миналото си, реториката им е антикомунистическа, антируска. Все едно се намираме в ерата на Студената война и слушаме някой стар консерватор от Запада, на чиято семейна копмпания са отнети концесиите в Царска Русия след 1917 г. От Синята коалиция така и не са разбрали, че с тази реторика трудно може да предложиш алтернатива и това го показа третият резултат на Неделчо Беронов през 2006 г. Продължават с негативни послания, които започнаха едва ли не от първия ден на мандата на правителството на Сергей Станишев.
НДСВ отдавна го играе като за последно, действат на принципа правим каквото трябва, пък да става каквото ще. Действията им в последните месеци трудно можем да ги определим като коректен коалиционен партньор, нито пък като опит да се разграничи от БСП и ДПС, а способ да получат нещо повече и като за последно да уредят колкото се може повече хора на добри служби. РЗС, Напред и Лидер ще се стремят да получат колкото се може по-голям резултат за да го акумулират по-време на кампанията за парламент и да се доближат до преминаването на 4 % бариера. На това може да се надяват ако получат подкрепа от поне 2,5 – 2,7% от гласовете на евровота.
По отношение на музикалните изпълнители предизборната кампания е пошла и изпълнена с простотии. Днес един певец пее и призовава да се гласува за десни, утре за леви, а други ден знае ли човек за кого. От това ако си мислят в политическите централи, че им носи полза жестоко се лъжат, ползата е за изпълнителя и неговият продуцент, по-точно в техните банкови сметки. Липсва връзката им с идейната подкрепа. Някой да са чували за връзката между бунтовете на младежите от 1968 г. във Франция, САЩ и Западна Европа с рок и хипи движенията, с идеите на Франкфуртската школа и особено на Х. Маркузе, с появата на новите леви и зелените. Ако не са, може да ходят и да слушат заедно със студентите от политология втори курс, втори семестър лекциите по политически идеологии. Ако това им се струва далечно и остаряло, защото щабовете са пълни от всезнайковци, минали два семинара и вече се смятат, че знаят тайните на предизобрните кампании ще им припомня за връзката на Боно и U2 с британските лейбъристи и в не малко случаи основателната критика на Боно към Тони Блеър е предизвиквала по-голям отзвук, от тази на консерваторите, но това не е пречело да запази доброто си отношение на Блеър към групата. В политическите кампании това, което е най-комерсиално на пазара не носи най-много гласове, а оказва обратен ефект. Много често един голям гаф в една кампания не нанася такава вреда, колкото една поредица от множество малки.

Борислав Ангелов
политолог
23 май 2009 г.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ОТВАРЯЙТЕ СИ ОЧИТЕ ЗА КОГО ГЛАСУВАТЕ

БОЯН РАСАТЕ: БЪЛГАРИЯ ДНЕС СЕ НАМИРА В ПЛАЧЕВНО СЪСТОЯНИЕ

НАСИЛИЕТО В УЧИЛИЩЕ

ОНБ СЕ РАЗГНЕВИ НА КОМИСИЯТА ПО ТРАНСПОРТ

ДОКОГА ЩЕ Я КАРАМЕ ТАКА?

ОНБ СЕ ОБЯВИ ЗА РАВЕН СТАРТ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2280

Posted by on май 25 2009. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.2467 лв
 CHF =  1.69527 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.22562 лв
100  RUB =  2.65657 лв
 USD =  1.68926 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.