ИЗЛИЗА ЛИ ДЪРЖАВАТА ОТ КОНТРОЛ

Няколко линии допринасят за това, че новините стават все по-мрачни, а обществените настроения все по-подтискащи.

На първо място следва да се отбележи лудостта на цените. Бензинът и газта вече не пълзят, а направо галопират нагоре. Плодове и зеленчуци удрят тавана. Бебешките храни и консумативи, за по-малко от година, скочиха с десетки проценти. Брашното ни е по-скъпо е това във Виена! Хлябът за някои хора става лукс. Страна производител на зърно сме…

Ръстът на необслужвани кредити достигна 18 %. И то по официални данни. Задлъжнялостта на фирмите – 157 милиарда лева. Държавното обществено осигуряване е с близо 2 млрд. дефицит. Безработицата върви ударно нагоре и вече е 11.2 % от икономически активното население. С тези темпове може скоро да достигне до половин милион души. Къде отиваме?

Вече не ядем дори боклуците на Европа, а на Арабския свят. От страна топ производител на зеленчуци вкарваме пестициден зарзават от Йордания. 

Престъпността преживява ренесанс. В селата животът е заприличал на филм на ужасите.  Хобс е разказвач на детски приказки в сравнение с това, което става – всекидневни набези и обири по домовете, брутални убийства и изнасилвания на стари хора. Едва ли тяхното може да се нарече живот. На теоретично ниво у нас има държава, но животът на тези хора е мизерен, мръсен, жалък, беззащитен.

На поредния от импровизираните протести на българи от село с убита за 1 левче млада жена, пряко отразявано от сутрешен блок, прави впечатление, че нито един от десетките присъстващи няма пълен комплект зъби в устата. Ако се сменят дрехите им могат да участват във филм за Средновековието. Трагедията им е отчайваща.

Учениците са извън контрол. Побоища, пиянства, деградация. Интернет е пълен с клипчета на едно побъркано „детско” всекидневие. В градския транспорт перманентно групи млади хора се държат агресивно.  Скандалите са ежедневие. Да не говорим за легионите гратисчии и честите сблъсъци с контрольори.

Улиците са затънали в кал и мръсотия, която пълзи по обувките на хората. Така се създава епидемия от подтиснатост. Мръсният град генерира престъпност.

Тунелът на предостоящата за откриване (въпреки че се открива вече 2-3 пъти с медии и жалки слагачества) магистрала Люлин вече протече.

 
Здравеопазването, образованието и науката ,след нескопосаните реформи, вървят към нови проблеми. С осигуровки или без, стигнете ли до болница или лекар, плащате. Професори и доценти вече се произвеждат на кило, с по една измислена статия. От БАН се махат и последните смислени хора.
 
Няма положителни новини и оптимизъм. Просто няма. А може би са толкова малки, че затъват в тенденцията на метастазен песимизъм.

Разбира се веднага може да се изтъкне аргумента за стабилната макроикономическа обстановка. Той много напомня за Румъния през 1989 година. Тя е единствената източноевропейска страна, която в началото на промените няма външен дълг.  Румънският диктатор
е посрещан от световните лидери (включително от
английската кралица), стабилен и надежден партньор е, потупват го по
рамото…

Макроикономическатата стабилност на Чаушеску обаче е изплатена с цената на хиляди жертви от недохранване, измръзване, последващата престъпност…
 
А все по-често сред хората у нас се чува – Мерси от таква стабилност! Правителството май не чува.
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ДА ВЪРНЕМ ПОЛИТИКАТА В ПОЛИТИКАТА

БИСЕРИ

ТЕРОРИЗМЪТ КАТО ИЗПИТАНИЕ ЗА ТВЪРДОСТТА НА БЪДЕЩИТЕ РЕШЕНИЯ

ЗА ВАЖНИТЕ И ОЩЕ ПО-ВАЖНИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА…

ИСТИНСКА ИСТОРИЯ НА ИСТИНСКИ ЙОРДАНОВДЕН

АКО СИ VIP ИМАШ ПО-ГОЛЕМИ ШАНСОВЕ

ЗАПОЧНАХА НИ

СТРОЕЖЪТ НА ЗАТВОР ВЪВ ВОЛУЯК БЕЗ ДЕБАТ ЩЕ ДОНЕСЕ НОВИ КОНФЛИКТИ НА ВЛАСТТА

ПРОМЯНА В СТАНДАРТА ИЛИ ЧЕРНА СТАТИСТИКА

АЛЛАХ АКБАР ВЕЧЕ И В СОФИЯ

ТАВАНЪТ НА КОМПЕТЕНТНОСТ НА УПРАВЛЯВАЩОТО МНОЗИНСТВО СТИГА ДО ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА

ОТ НЕБЕТО ИДВА ХИМИЯ – СКРИТА ИСТИНА ИЛИ ЯВНА ЛЪЖА

В ДЕНЯ НА ОХРАНИТЕЛЯ* ПЪРВАНОВ СТАРТИРА НОВО ОФ

ПРАВИТЕЛСТВОТО ГУБИ ПОСОКАТА

ИЗВИНЕНИЕ ЗА ЕДНА ЗАБЛУДА

ВДИГАНЕТО НА ОСИГУРОВКИТЕ Е ПИРОН В КОВЧЕГА НА ИКОНОМИКАТА

ПРОБУЖДАНЕ

НАЙ-ЧЕСТАТА ПАЦИЕНТСКА ПЪТЕКА – ОСИГУРОВКА, ДОПЛАЩАНЕ, РУШВЕТ, ЛЕКАРСКА ГРЕШКА

НЕНУЖНАТА ПИСТА

ОТ НАЙ-ДОБРЕ ОХРАНЯВАНАТА ЮЖНА ГРАНИЦА В ИЗТОЧНИЯ БЛОК ДО РАЗГРАДЕНИЯ ДВОР НА ЕВРОПА

3 ПРОБЛЕМА НА РЕДА В СОФИЯ – ТАКСИТА МЕНТЕ, ПРОСЯЦИ, МАГРИСТРАЛНИ ПРОСТИТУТКИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3689

Posted by on февр. 22 2011. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.