ИЗБРАХА МЕ ЗА КМЕТ!

Три месеца след като започна епичната битка за позицията кмет на село Хайдушки дол, най-после получих властта. Не и без помощта на видния местен бизнесмен Кольо Бордюра. Кампанията беше дълга и изморителна, а и най-скъпата в историята на селото – 10 хиляди лева, 15 прасета и 100 литра ракия. В личното ми стопанство с трън да се завъртиш няма какво да закачиш, но добър е Бог, ще го възстановя.

Да ви разкажа накратко за моето село. То наброява 352 души (тия двамата, докато ги регистрирам на постоянен адрес, зор видях, а и противникът ми, и той помагаше, че без пост щяхме да останем). От където и да погледнеш, в селото няма нищо. Нито читалище, нито училище, нито поща, а от миналата година няма официално и казан за ракия. Средната възраст на съселяните ми е 72 години, като най-младият е Ненчо Куция, който заема най-добре платения пост в селото след моя – пъдар. Та да се върнем на изборния ден. Беше много тежък и натоварен, до девет сутринта бях дотътрил всички болни и сакати жители на селото да гласуват (по съвест разбира се). В този ден счупихме още един рекорд, имахме 100% активност – дори и леля Съба, която се беше залежала от 5 години, гласува – занесохме урната при нея.
   Вечерта на този съдбовен ден прекарахме в щабквартирата – стаята на кметството, дори и кръчма си нямаме. Трескаво очаквахме окончателните резултати, тъй като пет човека ми бяха съмнителни как са гласували. И противникът ми беше там. Той подозираше, че е загубил, но нали знаете,  надеждата умира последна… Съселяните ми вдигаха наздравици за мен, за просперитета на селото и за изпълнението на единствената точка в предизборната ми програма – да възстановя лиценза на селския казан. Бях обещал и да асфалтирам главната улица (цели 1200 метра), но никой не се надяваше, а и не беше толкова важно. Последното, което помня от тази велика вечер,  е че към 10 вечерта звъннаха от щаба на партията ми и потвърдиха, че съм избран за кмет на село Хайдушки дол. Май и съселяните ми нямаха спомени от завършека на вечерта.
    Още от първия  ден като кмет трябваше да се сблъскам с тежестта на този пост. Като резултат от грандиозното празненство половината село имаше нужда от медицинска помощ. На мен се падна нелеката задача да докарам джипито от близкия град, да изчакам да прегледа 35 души (активни участници в изборната кампания), да го върна в града и пътем да изкупя от аптеката всички налични лекарства против високо кръвно и исхемична болест на сърцето. Слава Богу, всички избиратели оцеляха.
    Още привечер за съжаление дойде и основният благодетел на моята кампания – Кольо Бордюра. Искаше веднага да хване бика за рогата – бях му обещал десет декара общинска гора, за да си направи развъдник за дивеч. Измъкване нямаше. Но тъй като вече бях на важен пост, трябваше да мисля държавнически. След тежки преговори и два литра джанковица издействах трима души от селото да бъдат назначени на заплата в стопанството. Така още от първия ден драстично вдигнах брутния вътрешен продукт на селото.
    Приносът ми към благосъстоянието на Хайдушки дол не спря до тук. Продадох за без пари запустяла къща в центъра на селото на областния управител. Човекът беше много благодарен и за да си стига все пак до имота, осигури да асфалтират главната улица. Дори и осветление постави.
    Един ден с радост научих, че първи братовчед на Ненчо Куция е голям шеф в митниците. Бързо задвижих нещата – желязото се кове докато е горещо. След три посещения и две агнета лицензът на селския казан беше възстановен. Живнахме. Градусът на настроението се повдигна и вярата в светлото бъдеще ни озари.
    За шест месеца преизпълних предизборната си програма на 150%. В следващите три и половина години щях да се радвам на всенародната селска любов.
 
 

Слав КАРАСЛАВОВ, 22 г.
Студент IV курс във Факултета за Политически науки в УНСС


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

АЗБУКА НА ЗАСТОЯ – ЛЕКСИКОН

СКАЛПЕЛ И ЛЮБОВ

СТАТУЯTA НА ПАПА ЙОАН ПАВЕЛ II ПРЕДИЗВИКА ВЪЛНА ОТ НЕГОДУВАНИЕ В ИТАЛИЯ

ВЕРОНИКА ДЕНЕВА: В МОНЕТАТА ВИНАГИ ИМА ДВЕ СТРАНИ

ДЖИЙН САСЪН: НЯМАХ ПРЕДСТАВА КАК МОЖЕ ТОЛКОВА БОГАТА ФАМИЛИЯ ДА ЖИВЕЕ ТОЛКОВА БЕДНО

„ИЕРИХОН”С ПРОМОЦИЯ НА НОВО ВИДЕО – „МНОГО”

ЛАБИРИНТ   – Владимир Домозетски

ИЗВИНЯВАЙ, САЧМО!

ОТВОРЕНИ И ЗАТВОРЕНИ МАСИ – Елиас КАНЕТИ

МАСИТЕ – Елиас КАНЕТИ

УНИКАЛНАТА КОЛЕКЦИЯ НА БАНКЕРА ХАЙНРИХ ВАГЕНЕР ПРЕДСТАВЕНА В БЕРЛИН

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4120

Posted by on окт. 20 2011. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.