ИЗБОРЪТ НА БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ Е В БОЖИИТЕ РЪЦЕ. ДРУГОТО Е ОТ ЛУКАВАГО

Toma BikovАвтор: Тодор БИКОВ, политолог

След блажената кончина на патриарх Максим Българската православна църква овдовя и е пред избор на нов предстоятел. И  в обществото се разиграха небивали баталии: какъв трябва да бъде новият патриарх, кой от митрополитите е достоен да го наречем „Ваше Светейшество“!? Външни на Църквата фактори разделиха членовете на Светия синод на противостоящи лагери, всеки със свой фаворит, високопреосвещените ни митрополити бяха противопоставени един на друг и се  започна масирана медийна атака за компрометиране на Църквата и нейните архипастири, които имат каноническо право да бъдат избирани за „пръв между равни“! Очевидно е, че Българската православна църква отново е под неистов натиск.

Друга истина е,  че християнската Църква, още от появата й на света преди двайсет века на Петдесетница, когато „всички се изпълниха с Дух Свети“ /Деян. 2:4/,  винаги е имала и ще има непримирими врагове, които са воювали и ще воюват с нея, като са целели и целят напълно и завинаги да я погубят. Църковната история ни разкрива векове на покъртително мъченичество за Христовата вяра, ала това е друга тема. Както също важна, но друга тема е и въпросът кой и защо преследва истинската православна вяра и Църква. Затова конкретно ще премина към въпроса за предстоящия избор на български патриарх и режисираните крамоли около него.  Но първо догматически ще осветля какво е Църква, от какво се състои тя и каква е целта на нейното съществуване, защото болшинството българи, които близо половин век бяха възпитавани в краен атеизъм и дух на богоборство, не могат да си оформят веща позиция. Разбира се, въпреки тежките времена за Църквата Бог не допусна народът да се откъсне от Христа. Той е обещал на тези, които вярват  в Господ Иисус Христос и Го изповядват като Бог и Спасител, че върху тях: „на тоя камък ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят“ /Мат. 16:18/.

Само вяра обаче – без дела и светлината на знанието, не е достатъчна, за да бъдем наистина и завинаги Христови в Църквата, и чрез нея. Защото само в Църквата вярващите встъпват в единение помежду си и с всички разумни същества – с ангелите и с душите на праведниците – само в нея стават членове на великото Царство Божие, което обгръща векове и вечност, небе и земя и се управлява от нетленния Цар Господ Иисус Христос.

Ала Църквата и Царството Божие не са едно и също. Царството Божие е духовно, невидимо, то е тържествуващата Църква, която обхваща небесните ангели, светци и праведници, а земната, войнстващата Църква, е на път към Небесното царство Христово и тържеството в Христа. Земната Църква е видимо, организирано единство на вярващите в Господ Иисус Христос, които имат общ култ и управа и е не само път към Царството Божие, но и негово осъществяване на земята, само че непълно, в някаква степен и в някои отношения. Предназначението на войнстващата Църква е преди всичко да проповядва Небесното Царство Христово, да приема чрез светото кръщение членове за него, да ги усъвършенства в духовния живот чрез тайнствата, богослужението и с други църковни средства и да бъде среда, в която членовете й да възрастват в идеала – Царството небесно. Целта на Църквата най-ясно се посочва в богооткровените думи на св. ап. Павел: „И Той /основателят и основата на светата Църква, Господ Иисус Христос – бел. ТБ/ постави едни за апостоли, други за пророци, други за евангелисти, други за пастири и учители, за усъвършенстване на светиите в делото на служението, в съзиждане на тялото Христово, докле всинца достигнем до единство на вярата и на познаването на Сина Божи, до състояние на мъж съвършен, до пълната възраст на Христовото съвършенство“ /Ефес. 4: 11-13/.

Обобщено казано: Църквата е богочовешко единство на вярващите в Богочовека Господ Иисус Христос, които в Него и чрез Него търсят спасение от греха и смъртта чрез духовно общение и единение с Бога  и очакват да възкръснат за живот вечен след  Второто Христово пришествие.  Това общество, основано от самия Христос,  не е човешка организация, а богочовешки организъм в едно тяло Христово с невидим Глава Иисус Христос. То се обединява от еднаква вяра, единно свещеноначалие /иерархия/, еднакви тайнства и постига освещение и спасение чрез действието в него на Духа Божи.

Това е едната и единствена Църква, която богоуподобява и спасява човека, която е невъзможно да се заблуди и да избере недостоен български патриарх, защото Дух Светий учи Църквата, а Той е онзи истински Утешител и Осветител, когото Христос изпрати от Отца, за да учи на истина и да просветлява ума на верните. Светият Дух говори в Свещеното писание чрез пророците и апостолите, а посредством светите отци и учители, чиито правила и истини са признати от светите вселенски и поместни събори, Той учи Църквата. Затова Българската православна църква, като част от Вселенската православна църква,  не може да бъде заблудена и да избере недостоен патриарх. Няма как чуждо тяло да стане част от тялото Христово. Възможно е последващо отпадане от Църквата, но не поради заблуда на Духа Светаго, а заради отдалечаване от Живоначалния Дух.

Въпреки това срещу българските митрополити, които може да бъдат номинирани и избирани за патриарх, се изсипаха всевъзможни обвинения, но най-яростно се пропагандира принадлежността на повечето от тях към службите на Държавна сигурност, които били „част от репресивния апарат на тоталитарната и атеистична социалистическа България“, което, дори да е факт, не е аргумент, защото църковният клир и църковният народ имат общи задължения към социума – семейството, обществото, държавата, – всеки от своята позиция. Като членове на Църквата те се подчиняват на нейните  правила и канони, ала като граждани на държавата са длъжни да изпълняват законите й, а също нейните изисквания, когато те не противоречат на Божиите норми, защото „Трябва да се покоряваме повече на Бога, нежели на човеци“/Деян. 5:29/. А и Сам Христос ни учи: „Отдавайте прочее кесаревото кесарю, а Божието Богу“ /Мат. 22:15–21/. Самият Той общувал с военачалници, митари и други държавни чиновници, помагал им и ги приемал за свои последователи. Когато римският прокуратор на Иудея Пилат Го попипал: „Не знаеш ли, че имам власт да те разпна, и власт да те пусна?“, Христос отговорил: „Ти не щеше да имаш над Мене никаква власт, ако ти не бе дадено свише“ /Иоан 19:11/. Църковен съд не е присъдил, че нашите митрополити са нарушили Божите закони, когато и ако са работили в интерес на държавата и обществото, което е тяхно гражданско и архипастирско задължение. Следователно всеки един от тях е  достоен да бъде номиниран и избиран за български патриарх, съобразно каноните и правилата на Българската православна църква.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6046

Posted by on ян. 26 2013. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

15 коментара for “ИЗБОРЪТ НА БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ Е В БОЖИИТЕ РЪЦЕ. ДРУГОТО Е ОТ ЛУКАВАГО”

 1. superb

  Браво г-н Биков! Изми си ръцете като Пилат. Значи църковен съд не ги е осъдил. Кой съд като те са съда. Всичките вкупум. И вкупом са недостойни изключая 1-2, които не са били в групата. Не вкарвай народа в заблуждение, че ще има съд и за теб.

 2. Невена Ицева

  Ето една трезва, ясна и брилянтно обоснована позиция на фона на всички „новини“, които се опитват да политизират това важно за Българската православна църква събитие. Поздравления за задълбоченото познаване на тази сложна материя!

 3. Невена Ицева

  До superb
  С цялото ми уважение: КОЙТО Е БЕЗГРЕШЕН, НЕКА ПРЪВ ХВЪРЛИ КАМЪК!
  Инак и Вашето съдене е от Лукаваго (кои са „всичките вкупом“ и кои „изключая 1-2“ – почти като Пилат)

 4. lo6o

  Ако в Google напишите „Линкълн” ще излезе много повече информация за мутренските „подвизи” на наместник-председателя на „Синода” и много по-малко информация за шестнадесетият президент на САЩ. Същото се получава ако напишите „доносник Владислав“. Защото Абрахам и Ягело(Варненчик) са непознати в Google, за разлика от Кирчо милиционера, дето надмина Гогов и Газдов по известност . . .

 5. superb

  До Невена – 1-2 са тези , които не са от ДС. Какво биха направили те в църковния съд при мнозинството от 11 агенти ? Какъв е шансът им за успех според Вас?

 6. Боголюб Христов

  Прочетох внимателно статията няколко пъти и недоумявам кое в нея буни духовете на негативизма! Авторът всъщност казва, че българският патриарх ще бъде избран със съдействието на Светия Дух, което е и църковното учение. Да отричаш това, означава, че не си християнин. А да правиш Сатаната кадровик на църквата, ще рече, че хулиш саможертвата на Христа и спасителното му дело, което пък означава… Моля, прочетете още веднъж този честен анализ и се издигнете до справедливите му заключения, но „Sine ira et studio“!

 7. Иван Николов

  Едва дочетох идиотизмите на този „политолог“! Наглеца поставя под съмнение дори същността на ДС като “ част от репресивния апарат на тоталитарната и атеистична социалистическа България“ което, ДОРИ и да било факт(той самия обаче не е сигурен,че Е) то не било аргумент. А бе ТАРАНКООЛУ,в социалистическа атеистична България официално се УЧЕШЕ че християнството е Опиум а Църквата ще ОТМРЕ!!! Хората които ти наричаш „достойни“ за патриарх,бяха поставени от ДС за епископи за да надзирават и „асистират“ бавното УМИРАНЕ на Църквата и да Противодействат на евентуално засилване на религиозността у народа.Своята Антицърковна дейност те вършеха успешно,за което и бяха поставени. Ако не беше така отдавна да бяха ги пратили я в Белене , я в Ловеч я в някой друг комунистически затвор- концлагер,където завършиха живота си всички достойни пастири останали верни на Христа през комунистическия режим,докато Юдите растяха в църковната йерархия. Биков , май и ти си служил на ДС, я си признай…Отде иначе тази любов у теб към ДС= Делото на Сатаната, както го превеждат избягалите извън България християни по време на комунизма. Ето какво казва по въпроса и един доцент богослов, преподавател по канонично право в Богословския факултет :http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-01-19&article=396422

 8. Славомир Бозев

  … За такива като г-н Иван Николов Христос е казал: „Не давайте светинята на псетата, и не хвърляйте бисера пред свинете, за да не го стъпчат с краката си, и като се обърнат, да ви разкъсат“ (Мат. 7:6)…

  • Иван Николов

   Бозев,а за такива като доц.Дилян Неделчев какво ще „отсъдиш“, съднико..??! http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-01-19&article=396422 Прав е Соломон (Притч. 9:7-9)“Който поучава кощунника,ще си спечели безславие,и който изобличава нечестивеца – петно.Не изобличавай кощунника,за да те не намрази,изобличавай мъдрия и той ще те обикне.Дай съвет на мъдрия и той ще бъде още по мъдър;научи праведния,и той повече ще напредне в знание“ Написаното от мен НЕ Е за да се чете от такива като теб, Славомире! Аз написах онова,що знам (Притч12:17) „Който говори онова, що знае,той говори правда,а лъжесвидетелят говори измама“ Аз познавам лично и много добре един митрополит и знам,че този човек не е християнин,той е милионер(монах?!) и..мъжеложец! А ти поне един познаваш ли..или може би ги знаеш всичките..по снимка.

   • Славомир Бозев

    … Вие, господин Николов, се изживявате едновременно като адвокат, прокурор и съдник! Вие, без дори да познавате хората, освен, според думте ви, мъжеложецът митрополит, си позволявате и да кощунствате, и да се величаете като последна честива инстанция. И прав е премъдрият Соломон, когото цитирате! Остава само да осъзнаете какво ви казва! Съжалявам, че ви засягам лично, но вие поставихте въпроса така. А поводът е статия, която третира принципна и конкретна църковнодогматическа и църковноканоническа.тема. „Горе да са ни сърцата“, господин Николов. И помози Бог.

    • Иван Николов

     Г-н Бозев,когато при дебат Ви изпращат линк,отворете го! Бог Ви е дал очи за да четете и мозък за да разсъдите върху прочетеното,но Вие отказвате ..като продължавате дебата с общи приказки имитирайки начетеност: “ А поводът е статия,която третира принципна и конкретна църковнодогматическа и църковноканоническа тема“.Именно защото статията третира „конкретна църковнодогматическа и църковноканоническа тема“ ,а е написана от НЕспециалист,червен политолог, аз и противопоставих в коментара си доводите на Християнин,Специалист,доцент по Църковно право, преподавател в Богословския факултет на СУ. Цитирам думите му дословно като си позволих само някои да изпиша с главни букви,за да не ги пропуснете „Днес ние виждаме един списък на владици, членове на Светия синод. Които, като се срещат, казват „Господ е среди нас“. Което означава, че на върха на пирамидата на Православната църква е самият Христос.ТЕ НА ХРИСТОС ЛИ СА СЛУЖИЛИ ИЛИ НА ДС ЕДНА АТЕИСТИЧНА ПО СЪЩЕСТВО ИНСТИТУЦИЯ?
     Светите отци са коментирали подобни ситуации в миналото относно сътрудничеството на духовенството със светската власт. Но точно такова предизвикателство не е стояло пред Църквата. Но подобна ПОДМЯНА,такова ПРЕДАТЕЛСТВО НА ВЯРАТА И ХРИСТОС , не е имало. Тези хора са дали монашески обети и са взели съответните имена на древните светци и отци на църквата. И същевременно са приели и агентурно име. Този човек агент Благоев ли е или митрополит Натанаил? Кой е той? На практика имаме една ОРГАНИЗИРАНА ОТ ДС ПРЕСТЪПНА ГРУПА,ВНЕДРЕНА В ЦЪРКВАТА,ЗА ДА Я МАРГИНАЛИЗИРА, да я сведе до някаква театрална трупа, която да се използва за пропагандни цели. Така че КАНОНЪТ Е КАТЕГОРИЧЕН – това може да се разглежда И КАТО СИМОНИЯ И КАТО ПРЕДАТЕЛСТВО НА ВЯРАТА.“
     – Най-добре ще бъде тези владици временно да се оттеглят за покаяние, а постовете им да се заемат от млади митрополити. Но едва ли това ще стане“
     Г-н Бозев,след като Вие ме определихте ,че се „изживявам като адвокат, прокурор и съдник“ само защото заставам по принципен църковен въпрос твърдо и принципно зад професионалното мнение на друг християнин, при това специалист по църковно право,на когото работата му Е „да отсъжда в църквата“,то разрешете и на мен да определя за Вас,Вие пък като какъв се изживявате.Като лумпен-християнин,г-н Бозев! Човек не само не познаващ вярата си,но и НЕ желаещ да вземе под внимание мнението на тези, които професионално я познават,като цитирания от мен доцент по църковно право в Богословския ф-т,г-н Дилян Николчев .Да пази Бог от „християни“ като Вас! Съжалявам, че Ви засягам лично, но Вие поставихте въпроса така.

 9. Славомир Бозев

  Господин Николов, брате во Христа, най-сърдечно одобрявам ревността ви по нашия Господ и Спасител Иисус Христос и светата му Църква, но очевидно е, богословието и човешкото общуване все още не са лъжица за вашата уста. Тъй че, огорчен, прекратявам диалога, като моля Бог да затвърди в нас сърдечно смирение и дух на истина и правда! Край.

  • Иван Николов

   Г-н Бозев,Огорчен прекратявате диалога,защото преливате от гордост и молбата Ви към Бога за „сърдечно смирение“ е по скоро позьорство отколкото истинско желание.Едва когато осъзнаете и приемете,че думите на Христос(Мат.7:6), които цитирахте за мен „Не давайте светинята на псетата и не хвърляйте бисера пред свинете..“ в много по голяма степен се отнасят за Вас самия отколкото за мен, и от двама ни, Вие сте по-голямото „псе“ и „свиня“ (аз не възразих по принцип на сравнението Ви).. едва тогава,ще можете да ме наречете и свой „брат во Христа“! До тогава за такъв считам доцента и други като него,но не и Вас.Боя се обаче да не се окаже,че не само богословието ,но и Християнството изобщо все още не са лъжица за Вашата уста!

 10. vse edno

  Много прения, много поплювки, пък нито дума след избора на нашия патриарх! Ще си позволя да си кажа мнението с риск господинът Николов да ми скочи като питбул и да ме стисне за гърлото….Политологът май излезе прав – накрая Бог се намеси и тури всичко на мястото му по най-добрия начин. Ами сега, господин Николов? Как ще се произнесете Вие и великият Ви доцент за всеобщата радост, с която населението, да не кажа народът, посрещна избора на Неофит – нищо, че бил от ДС (впрочем, професор Янакиев твърди друго, но къде ще сравнявам неговата честна дума с безусловната компетенция на вашия доцент – като гледам как го изписвате с главни букви, нищо чудно и да заставате мирно пред компютъра…). С моята нулева богословска подготовка, но безусловна и непоклатима християнска вяра, все си спомням как един три пъти предаде своя Бог, а друг дълго гонеше и измъчваше християните, но и двамата Бог издигна до апостоли. И от баба ми знам, че Господ слязъл на земята заради грешните, не заради праведните. Ама може ли някой да спори с доцент (не може!) и може ли да се опре на човек, дето крещи по форумите с главни букви, скача на всеки с различно мнение като талибан и лее злъч и пяна! Горкият Бозев! Разбирам го напълно защо се покри. Дори доцентът прощава (http://www.vsekiden.com/130874) но Николов – никогаж! Преди да се покрия и аз (защото знам, че с определен тип люде спорът е разточителство на време и енергия) ще кажа две неща. Първо: Бог да благослови патриарх Неофит, да ни е жив и здрав дълги години. Второ: не ме е страх от политолози, теолози и от всякакви други -лози. Страх ме е от питбулите на вярата.

  • Славомир Бозев

   Благодаря, vse edno, за застъпничеството, но не съм се покрил, изпотил се бях като Св. Кирил при хазарите /не се съмнявам, че разбирате намека ми/. Пък и нали поставих точка на обясненията си с господин Николов, когото, за съжаление, не успях да сдобря с добрия тон.

   Умишлено не коментирах и не намесвах други имена и персони в „диалога“ – причините са четивно обясними, но не апелирам да препрочитате какво и как е писал брата во Христа господин Иван Николов, богослов/! Все пак, дано Бог отвори сърцата ни за още повече и повече истина и добро, които не са извън Него. А за чудесния избор на патриарх… да, Бог го избра и дано му даде дълъг живот и крепко здраве, та да изпълни святата си мисия.

   Благослови, Боже, новоизбрания български патриарх и митрополит Софийски Негово Светейшество Неофит! Амин.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.