Изборният кодекс нарушава четирите основни принципа на демократичните избори

broene-biuletini

Приемането на противоконституционни закони в Народното събрание стана нещо обичайно. С новия Изборен кодекс депутати поставиха в шах Централната избирателна комисия, като комисията е пред дилема – да наруши Конституцията или Изборния кодекс. Това идва след приемането на текстовете свързани с откриването на избирателни секции в чужбина по предложение на Патриотичния фронт. Текстът гласи, че общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, не трябва да надвишава 35 секции. Патриотичният фронт целеше с това предложение да ограничи избирателните права на българите в Турция, както и да спрят изборните фалшификации на територията й. Народното събрание взе решение изборни секции да се отварят само в дипломатическото или консулското представителство и до 35 секции в държава, като по този начин създаде безпрецедентна ситуация в историята на България. Факт е, че парламента се отнесе пренебрежително и обидно към българите в чужбина, като им ограничи възможностите да образуват избирателни секции и да гласуват на избори и референдуми, като им отне вече дадени права, защото на предни избори тази процедура беше много облекчена. Управляващият елит използва Централната избирателна комисия изцяло в свой интерес и в ущърб на всички български избиратели не само в чужбина, но и в България. С новия Изборен кодекс се нарушават четирите основни принципа на демократичните избори, а именно: Чл. 3. (1) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Изборите се произвеждат въз основа на всеобщо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване и осигуряват свободно изразяване на волята на избирателите. Гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг.[1]

Проблемът идва от там, че никой от законодателите не е предвидил случай на висока избирателна активност на предстоящите президентски избори и национален референдум в чужбина. Според решение № 3459-ПВР/НР, София, 09.09.2016 на ЦИК избирателна секция се открива при следните условия: „В местата в държава – членка на Европейския съюз, извън дипломатическо или консулско представителство – при наличие на не по-малко от 60 избиратели, заявили желание да гласуват в изборите за президент и вицепрезидент на републиката и/или в националния референдум на 6 ноември 2016 г[2].; Говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев излезе с изявление, че потвърдените заявления на страницата на ЦИК са 34 090. Най-много са подадени за Великобритания – 7106, за Турция – 6587, Германия – 3508, САЩ – 2933. Общият брой постъпили заявления от дипломатическите и консулските представителства са 3743, от тях са потвърдени 2193. Западноевропейска страна като Великобритания е мястото, откъдето пристигат най-много заявления, като това се случва за първи път. В други години около 2/3 от заявленията са идвали от Турция. Във Великобритания има заявления за откриване на около 60 секции, но новият изборен закон разрешава откриването до 35 секции в държава. Така ЦИК е поставена в изключително сложна и оплетена ситуация със задънена улица, в която трябва да реши, кой член от новоприетия Изборен кодекс да наруши и как да наруши Конституцията. Ако в този случай се образуват 35 избирателни секции, както е по закон, то идва въпроса по какъв начин са определени тези секции и на какво основание.

Парламентът отдавна не работи в интерес на народа си, а в интересен на партийни и корпоративни интереси. Вместо изборните закони да разширяват избирателния корпус и да улесняват гласуването на избирателите в България и чужбина, то законите лишават българите от основните политически права, а именно правото да избираш. Докато хиляди граждани в Западна Европа ще бъдат затруднени или дори ограничени в правото си на глас, поради ограничения брой избирателни секции, в страни като Монголия, Ел Салвадор, Мавритания, Бангладеш, Руанда, Замбия, Кения и изобщо навсякъде, където има дипломатически или консулски представителства ще бъдат автоматично разкривани секции. На тези места ще бъдат командировани български граждни, като членове на секционни избирателни комисии, което ще излезе „солено“ на българския бюджет, а резултат ще е… Вие преценете.

Borislav BorislavovБорислав Бориславов (студент по политология, ЮЗУ „Неофит Рилски“)

15 октомври 2015

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат

[1] Изборен кодекс на Република България

[2] https://www.cik.bg

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=13331

Posted by on окт. 15 2016. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.