ИЗБОРИТЕ УМРЯХА! ДА ЖИВЕЯТ ИЗБОРИТЕ!

Борислав Ангелов
Васил Пенев

Политическите партии у нас след 1995 г. преживяват криза. Тази година им дава огромен шанс с два различни избора, за да се съхранят и да намерят нов облик. Ситуацията напомня времето на Ал. Стамболийски, който в началото на ХХ-ти век е считал, че старите партии са загубили влиянието си и бъдещето е на съсловните организации. Опасенията, че иконономически структури ще овладеят местната власт през есента са основателни, особено в средните и по-големи градове.

Много журналисти считат изборите от 20 май 2007г. за провал. Избирателната активност не е по-ниска от тази в десетте нови страни-членки на ЕС, приети през 2004 г. Този текст е опит да се надмогне обяснението, което така много прилича на стария виц “за вредата от суша, киша и Гриша”, или на песента “Все ни пречи нещо”, защото доста именити анализатори се задоволиха само с това.
Някои политолози и социолози обявиха БСП за предстоящ покойник. Резултатите от изборите показаха, че старите десни са в агония. Едни твърдят, че това е вярно за десните, други пък – за левите. Доста от оценките бяха пресилени. От местните избори през 1995г. се наблюдава демотивация и нарастващо недоверие към цялата политическа класа. Появата на Атака и ГЕРБ е свързана с тези процеси. Образът на самообявилата се за дясно-центристка партия ГЕРБ е все още неясен. Самоопределението й предстои. За сега тя не е алтернатива на днешната коалиция.
Кампанията на повечето политически сили бе поредици от грешки. Лидерът бе БСП. Изборният резултат е следствие от управлението и политиката на коалицията до сега. Но крайният резултат не е лош, въпреки многото гафове. Като цяло това е успех за социалистите и управляващата коалиция. Нито една партия или коалиция в средата на своя мандат не е постигала такова одобрение. Продължава тенденцията от 1994г. насам социалистите постепенно да губят електоралната си подкрепа. Тя през последните години е намаляла пет пъти. Резултатът на ДПС не може да се счита за изненада. То имаше най-балансираната листа, проведе силна кампания, но въпреки всичко загуби електорат в сравнение с последните избори. Другата тендеция, която има силно влияние е подкрепата за популизма. Тя бе най-добре представена от антисистемната партия Атака.
Изборите за български депутати в Европейския парламент показаха слаба информираност за самите институции на ЕС, за тяхното място, значение и роля. Дори водещи журналисти объркваха символиката на различните видове избори – парламентарни, местни и за ЕП. Правеха се некоректни връзки и асоциации. Това бе нелогично и спекулативно.
Българското общество се нуждае от ясна и конкретна кампания, която подробно и достъпно да информира за какво се правят едни или други избори. Въпросът за активирането на избирателите стои все по остро на дневен ред. Обновяването на политическия елит трябва да бъде постоянен, но не самоцелен и произволно протичащ процес. Предлагането на популистки решения на проблемите на обществото води до силно снижаване на нивото на кампаниите. Подценяването на здравия разум и дълбоко вкоренения скептицизъм на българските избиратели допълнително допринася за бутафорния характер на изборните процеси. За да може българската политическа класа да разчита на пълноценно и информирано участие на избирателите, са необходими конкретни и много добре обосновани предложения и решения. Увеличаването на доходите на хората, работещи в бюджетната сфера, трябва да бъде реално и осезаемо, така че да не остава съмнение в готовността на политическата класа да подобри чувствително условията на живот на гражданите. Това не би довело до инфлация, но ще окаже неоценима подкрепа на малкия бизнес. Ремонтите на кабинети или смяната на една личност с друга не са равнозначни на нова политика. Но очевдино са необходими!
В най-скоро време е нужно да се състои заседание на конгреса на БСП. На което да се отговори на няколко важни въпроса: ще има ли нова социално-икономическа политика, цялостна външна политика, каква ще е политиката в Черноморския регион, Западните Балкани, енергийните и транспортни коридори, демографията, политика за преодоляване на различията в регионалното развитие, визия за информационно-технологично развитие, нова енергийна концепция? Вместо да се занимава конгресът с въпроса социалисти или социалдемократи, които са синоними в цяла Европа е по-добре да решат някои от горните проблеми.
Ако за сетен път това не се случи, ще се стигне до ситуацията от текста на вече спомената песен на Фамилия “Тоника”: Зиме студено, Пролет зелено, Лете горещо, все ни пречи нещо! Извличаме поуки, извличаме, но пак на себе си приличаме. Търсим ли, търсим причините, и тъй минават годините. Дий, Дий, Дий, киша, суша, и пак до кривата круша…

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=694

Posted by on май 31 2007. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.