ИДЕЯТА ЗА ПРОМЯНА И ЕФИМЕРНИЯ МАЖОРИТАРЕН ВОТ

В последно време много се говори за мажоритарен вот. Дори стана модерно и не минава ден, без някой политик да се възползва от темата. Никой обаче не обяснява просто, ясно и разбираемо,  какво точно ще се случи, ако бъде въведен такъв вот.

Първият прост въпрос е кой ще въведе мажоритарната система на гласуване?
Ако този заради, който се прави промяна, прави промяната тя става не просто безсмислена, а опасна. Има голяма група депутати-законотворци, които правят промяна (на думи или заради лични и групови интереси) и са в парламента почти 20 години. Може ли да се надяваме на тях да променят какво и да било за по-добре? 

 
Почти всички институции (парламент, съд, НАП, прокуратура, полиция…) у нас са силно делегитимирани. Няма ги в скалата на доверие на гражданите. Демокрацията е доверие. Няма ли доверие няма демокрация. Следователно тези, които олицетворяват или направо да кажем пълнят тези институции не изразяват ничий друг интерес освен своя собствен. И тук идваме до втория въпрос: след като ще въвеждат нова система на гласуване за чий интерес ще го направят?
 
На трето място идва въпросът защо точно сега? Това са броени месеци преди изборите. Технологията, правилата, вратичките се задават в последния момент. Няма нужда да обясняваме кой ще се е ориентирал в обстановката и ще изкара дивидентите от нея.
А и когато президента Първанов настоява толкова много за подобно нещо, остава съмнителен привкус.

Мажоритарните избори крият повече опасности, отколкото добри възможности за страната днес. Не само заради това, че се подготвят от хора със съмнителна репутация и под въздействието на манипулирано и изкуствено създадено обществено желание. Поради медийната среда, която е изцяло платена по време на избори единствените, които могат да се реализират на подобен вот са хора с много пари и влияние, често наричани олигарси. Другата група са най-известната част от обществото: фолкпевици, водещи с нестандартна ориентация, местни феодали, някой и друг по-полпулярен футболист, разни шоумени,  а защо не и някоя гледачка. Разбира се между капките  може да промъкне и читав човек, който има идея за промяна, но риска да стане смешен и да се изхаби в подобна ненормално-лъжеполитическа среда е изключително висок.

Не е проблемът в системата. Сменяна е десетки пъти. Проблемът е във функционирането й. В хората, които я изграждат и оперират с нея. Идеята за постоянната промяна от времето на прехода обслужва само и единствено тези, които правят същата тази промяна. Стига промяна!  Повече функционалност. 


ПОСЛЕДНИТЕ 5 СТАТИИ:

НОВИЯТ ДЕМОКРАТ – Калоян МЕТОДИЕВ

ЗА ИЗБОРИТЕ В ЕДИН ДЕН, МАЖОРИТАРНИЯ ЕЛЕМЕНТ И ДЕСНИЯ ПАСИАНС – АНКЕТА СРЕД ПОЛИТОЛОЗИ

ТУРЦИЯ В ЕВРОПА… ВСЕ ПО-ДАЛЕЧ Калоян МЕТОДИЕВ

МИТОВЕ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ПАРТИИ

ПОРТФОЛИО СТРАТЕГИЯ 2009  –  Светлин ШАМЛИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2040

Posted by on февр. 17 2009. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.