Идва ли тоталитарна демокрация ?

Демокрацията е управление на мнозинството и един от основните и елементи е свободата. Свободата на личността например. Даже го пише в конституцията: член 4, ал. 2 : Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество.

Струва ми се, че у нас се задава една извратена форма на псевдо-демокрация, която аз наричам тоталитарна. Тя не идва изведнъж. А като всяко зло – бавно и  полека. Стъпка по стъпка. Започва с даването на все повече права на държавата от страна на гражданите.
Слагането на предпазни колани, например. Е ама това е друго, то е за твоята безопасност, веднага ще кажат мнозина. Но точно заради моята само и единствено аз имам право да решавам за себе си. Дадеш ли пръст ще ти изядат ръката. Ако застрашавам себе си съм отговорен единствено пред мен самия и това е мое лично право и отговорност. Ако държавата отговаря за мен защо тогава съм личност. Къде отива индивидуалната ми свобода след като не мога да се разпореждам със собственото си тяло в собствения си автомобил? И не само това ами за нула време КАТ драстично увеличи наказанията за неспазване на въпросната рестрикция. Ще влизаме в правия път насила. Някои казват, че лобитата във властта на големите застрахователните компании осъществяват натиск затова. A KAT – тази отдавна прогнила, институция иска все повече и повече права – демек контрол.

Контрол искат и МВР и СОС. Искат да ни гледат под лупа. Денонощно. Под миловидния предлог да се борят с престъпността. Новата мода в създаването на хармоничното общество е слагането на камери. Окото на големия брат ще е бди на кръстовища, улици, ски писти, магазини, обществени сгради и какво ли още не  Целта, видите ли била да се намали престъпността! Страхувам се, че някой ден така, стъпка по стъпка, същата тая престъпност ще се институционализира – досущ като в “Матрицата”. Сигурен съм, че с времето ще се изненадваме на какви места има монтирани камери и са ни следили години наред. Ха да ви видя сега какво ще правите с любовниците, пиенето и бъркането в носа например. Лично пространство и свобода – забравете! И в къщите може да започнат да монтират записващи устройства – хем да не ви обират, хем да няма домашно насилие (че е трудно доказуемо), хем да не прекалявате със холестерола, че току виж приели закон и за него – адски е вреден. Нека вносителите първи си монтират устройства на работните места, вкъщи – личният пример е определящ.

 

Скоро ще предложат и поправките на Блеар – всички телефонни разговори да се записват и пазят за срок от 5 години – то е за борбата срещу тероризма – не се тревожете! Кредитните карти вече са идеално средство, за да се знае във всеки един момент къде сте и  колко пари теглите. Дано да не решат скоро да въведат и електронни чипове в тялото, които съдържат информация от кръвната група до провинения на родителите. Апропо в една голяма и демократична страна вече има подобно предложение. Тотален контрол, а.
Така между другото се приеха и поправки в закона за МВР. С новите текстове се дават правомощия на полицейските органи да влязат във всяко едно жилище без санкцията на съда!!! Полицаите могат да извършват проверки в жилищата и във всякакви други помещения без съгласието на собственици и обитатели, решиха родните ни депутати наскоро. Идилия….. ама полицейска.
Друго опасно проявление на тоталитарната демокрация е съденето. Съдене за всичко. Съдене до дупка. Ще ви съдят, ако съседите решат, че създавате “безпокойство, по-голямо от обичайното”. За всички шумни действия в собственото жилище ще трябва да се иска разрешение от общото събрание на блока, според последната поправка в Закона за етажната собственост. Разрешение за остъкление на балкона, за да си измиеш прозорците, за да си полееш цветята – иначе на съд.  Няма ги вече 90-те минути на запалянковците – ако псуваш ще те арестуват. Може да ви съдят и че сте отворил на жена вратата, че сте дискриминирал съседа, че не къпете кучето  и т.н и т.н.
Като по учебник всяко от налаганите ограничения се прилага едно след друго. Вдига се пушилка в медиите и като всяко чудо за 3 дни се забравя. Но машината работи и не спира. Методично изгражда всеобхватна и всевиждаща държава, която ни превръща в опитни мишки.
Идва ли наистина тоталитарната демокрация. Отговорът е по-скоро да. Поради развитието на технологиите комунистическият тоталитаризъм в сравнение с нея ще ни се види по детски безобиден. Затова трябва открито да се противопоставяме на подобни опити от страна на различни държавни институции и организации, защитаващи гражданските права, които тихо и полека отнемат свободите ни и ни налагат свой ред. Не сме забравили с какво е постлан пътя към ада, нали. За да стане накрая скрити зад демокрацията да загърбим свободата.
15.ІІ.2006
София

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=599

Posted by on февр. 17 2006. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.