ИВАН ИВАНОВ: ТОВА, НА КОЕТО МОЖЕМ ДА РАЗЧИТАМЕ Е ФИНАНСИРАНЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

ТРЯБВА ДА СЕ РЕАЛИЗИРАТ ПРОЕКТИ ЗА ВИСОКОСКОРОСТНИ ВЛАКОВЕ ПО НАПРАВЛЕНИЕ СОФИЯ-ВАРНА, СОФИЯ-БУРГАС, ВКЛЮЧИТЕЛНО ДРАГОМАН-СВИЛЕНГРАД КАТО ЧАСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ЖЕЛЕЗОПЪТНА МРЕЖА
 
Иван Иванов е роден на 24 юли 1945 г. в Пловдив. Завършва Техническия университет – София, от 1982 г. е доцент в катедра “Електроизмервателна техника”.   Депутат от 1997 насам. Основател на ДСБ. В момента е Заместник-председател на Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения член на комисията по икономическата политика, енергетика и туризъм в 41 Народно събрания.

 

Господин Иванов, като член на Икономическата комисия и зам.-председател на Комисията по транспорт в  Народното събрание с днешна дата какво се случва?
Българската икономика в момента е в криза, което е отражение, няма съмнение, в това на световната  и финансова криза. Обстоятелството, че брутния вътрешен продукт продължава да намалява, е много лош сигнал за 2010 г. Искам да отбележа, че приходите, които правителството на Сергей Станишев беше планирало, се оказват 25 милиарда, което се оказва със 7,5 млрд. по-малко, или 25% намаляване на приходната част на бюджета.

Икономистът Джон Мейнард Кейнс по време на голяматакриза през 1933 г. съветва президента да се изразходват колкото се може повече пари, да се създаде работа, да се създаде допълнителна продукция…
В момента не виждам как държавата ще налее пари в производството, след като в  България, като пазарна икономика, държавата вече не притежава производствените предприятия.
Освен това ще си позволя да кажа нещо по различно – че в 1933 г. излазът от кризата в Америка започва с  плана Гийл на президента Рузвелт, който налива пари в инфраструктурни проекти. Два от най-големите моста на река  Потомак са построени именно в този момент. Но за да се налеят пари, трябва  да ги има. Аз току що обясних, че 7,5 милиарда лева е неизпълнението на приходната част на бюджета.

На какви инвестиции ще се разчита през 2010 г.?
Инвестициите са свити, защото това са същите инвеститори, които нямат пари да покрият инвестиционните проекти в останалата част на Европа. Това, на което можем да разчитаме е финансирането от Европейския съюз. По оперативните програми, които той финансира, ако се изчистим от корупцията, ще бъдат налети достатъчно пари в страната. Ще дам конкретен пример – построяване на магистрала “Тракия” – ЛОТ 2, 3, 4. Това са 120 км. магистрално строителство, в което ще участват макар и като подизпълнители не малко български строителни фирми. От жилищно и курортно строителство, които са замрели в момента, те насочват усилията си да се включат именно в инфраструктурата. Продължава, разбира се, строителството на автомагистрала “Люлин”, имаме очакване, че ще започне строителството на автомагистрала “Марица”. Това са инфраструктурни проекти, по които Европейския съюз ни осигурява за част от тях, например за автомагистрала “Тракия”, фактически изцяло средства от Европейската комисия. Има инфраструктурни проекти в областта на околната страна, на пречиствателни станции, в строителството на депата за отпадъци, където се движим с голямо закъснение. Ето, всичко това са елементи на инфраструктурата.

Докога ние в България ще разчитаме само на внос, и то в жизнено важни проекти?
Аз не считам, че България трябва да разчита на внос. Ако Европа премахне границите, това означава, че българските стоки трябва да бъдат конкурентно способни, както у нас, така и в останалата част на Европейския съюз. Което значи, че не може да бъдем затворена икономическа зона. Трябва да имаме, разбира се, и чужди стоки, но с качество и цени ние да ги превъзхождаме. Иначе, българския гражданин, ще е този който ще избира дали да си вземе от българското производство или от  внос.
Що се касае до китайските стоки, вече има норми в ЕС, които ограничават така нареченото “китайско карго”, няма никакво съмнение, че качеството на китайските стоки е ниско в по – голямата си част. И там има, разбира се, стоки с високо качество. Знаят се ограничения, които бяха наложени върху детските играчки, китайско производство, млечни продукти, които също се оказаха със състав, който в отделни случаи дори е и канцорогенен. По тази причина контролните органи трябва да следят за качеството на вноните стоки. Тогава,  когато те отговарят на стандартите на страната, конкуренцията е свободна. Ние сме все пак сме страна с пазарна икономика.

Икономиката и производството рикошират в транспорта. Какво става там?
Зависи. По отношение на въздушния транспорт няма сериозни промени. Най – тежко кризата се отрази на железопътния транспорт. Причината е, че железопътния транспорт в областта на пътническите превози винаги е бил със сериозен дефицит и е бил подпомаган от държавата, защото той осигурява придвижването на соционално по-слабите хора. Това, което беше печелившо в железопътния транспорт, бяха товарните превози. Закриването на Кремиковци  ликвидира голяма част от товарните превози от пристанищата Лом и Бургас. По тази причина железопътния транспорт е наистина в тежка криза.
Проблем е, че трудно се излиза от такава криза. Железопътният траспорт беше занемарен за дълги години и по тази причина той не е конкурентноспособен. За да бъде такъв, трябва да се реализират проекти за високоскоростни влакове по направление София-Варна, София-Бургас, включително Драгоман-Свиленград като част от европейската железопътна мрежа. Ние трябва да засилим финансирането /макар, че в този момент не виждам от къде ще дойдат пари/ на жп строителството с цел ускоряване на превозите, защото се изгражда европейската железопътна мрежа, която скоро ще достигне и до Източна Европа. И ние трябва да имаме определена готовност за включването ни в нея.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

МЕЖДУНАРОДНАТА ОЦЕНКА НА БАН Е ОГРАНИЧЕНА И ЕДНОСТРАНЧИВА -Сергей ИВАНОВ

ВОДНИТЕ РЕСУРСИ НА БЪЛГАРИЯ КАТО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ – Любомир ВЪЛКОВ

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ БАНКОВОТО ЛОБИ НАДДЕЛЯ НАД ИНТЕРЕСА НА НАРОДА – Лъчезар ПОПОВ

РУСЛАН СЕМЕРДЖИЕВ: “БАЛКАН” БЕШЕ БИСЕРЪТ В КОРОНАТА НА БЪЛГАРИЯ

СВЕТОСЛАВ МАЛИНОВ: НИЕ СМЕ ПРИЧИНАТА ЕС ДА ПОМИСЛИ КАК ДА СТАНЕ ПО-ЕФЕКТИВЕН

БЪЛГАРСКАТА ДЕСНИЦА – МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ И ПЕРСПЕКТИВИ ЗА БЪДЕЩЕТО – проф. Димитър ЛУДЖЕВ

АЛИ ХАМЗИН ЧЛЕН НА МЕДЖИДЛИСА НА КРИМСКО-ТАТАРСКИЯ НАРОД

ЛОГИЧНИ И ХАОТИЧНИ ТЕЗИСИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ЛЕВИЦА И БСП `2009 – доц. Васил ПЕНЕВ

ПРОФ. ГРИГОР ВЕЛЕВ: ЛИБЕРАЛ-ГЛОБАЛИЗМЪТ Е ВРЕМЕННО ТЕЧЕНИЕ, КОЕТО ЩЕ МИНЕ И ЩЕ ЗАМИНЕ

ТЕОРЕТИЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА ОРГАНИЗИРА ПАРТИЯ ОНБ

ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: ДА ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА ПРАВОТО, ЗА ДА ПРЕБЪДЕ СВЕТЪТ

ОЦЕНКА НА ПРЕХОДА В БЪЛГАРИЯ -Муравей РАДЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2796

Posted by on дек. 18 2009. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.