ИВАН ГРУЙКИН: ИСКАМЕ СВАЛЯНЕТО НА ПРЕЗИДЕНТА

 Иван Груйкин е завършил юридическия факултет на Софийския университет “Свети Климент Охридски” през 1992 г. От 1994 г. работи като адвокат. Интересите му са предимно в областта на нестопанското право и религиозните права и свободи. Публикува статии в периодичния печат по актуални теми, а така също и анализи на законодателството и практиката на държавните органи в областта на човешките права. Учредител и председател на нестопанската организация “Българско правно дружество”.

 

Как мина днешната инициатива (6.08.) и за какво става въпрос?
Инициативата, организирана от Асоциация за свободно слово “Ана Политковская”, подкрепя искането до Народното събрание за повдигане на обвинениe към президента за нарушаване на Конституцията. Мирният граждански протест бе подкрепен и от Гражданска инициатива „Справедливост”, която е вносител на искането до Народното събрание. Протестът, според мен, мина много добре. Разбира се, той има своите политически измерения, без да е организиран или да има каквато и да е връзка  с каквато и да е  политическа формация. Смятам, че събитието беше определен успех и се събраха няколко десетки граждани, които дойдоха съвсем спонтанно, въпреки малкото време, което имаха от обявяването на инициативата. Дошлите хора изразиха неприемането на факта да имат за държавен глава човек, който лъже, от една страна, и от друга – да имат президент, който е в състояние на зависимост от бившите тайни служби на комунистическия режим и поради зависимостта си от тях и техните централи да поставя в опасност националната сигурност на страната. Ние се интересуваме от това кой ни представлява и управлява, не ни е все едно как изглежда страната ни в очите на света.

Вие споменахте лъжи. Можете ли да дадете конкретен пример?
След решението на Комисията по досиетата от миналата седмица, вече е налице изричен документ, предвиден в законодателството от специален държавен орган. Комисията по досиетата постанови с решение, че президентът Георги Първанов е работил за Държавна сигурност. Този официален документ влиза в директно противоречие с твърдяното повече от една година от президента, че той не е знаел, че работи за Държавна сигурност. А документите ясно показват, че президентът през 89-та г. е приел сътрудничеството си на ДС с желание, а и самата технология на работа на тайните служби изключва незнанието от страна на вербуваните лица. Това е една директна лъжа, която беше изречена от българският държавен глава, която лъжа е в противоречие със задължението на президента да бъде олицетворение на единството на нацията. Ние твърдим, че в извършването на каквито и да е било други неморални действия от президента, с които страната е злепоставена, представлява нарушение на Конституцията. Лъжата от държавния глава е определено неморално действие, което уврежда престижа на страната. И при извършването на неморални действия от този ранг държавния глава престъпва забраната в Конституцията да извършва действия, които злепоставят страната. По същия начин непристойни действия  като хулиганство на публично място също уронват престижа на държавния глава и е нарушение на Конституцията. Твърдим, че подобно нарушение е и лъжата на президента. От друга страна заплахата, която създава един зависим от чужди разузнавателни централи, свързани с бившата ДС,  президент, също е нарушение на конституционното изискване да бъде олицетворение на единството на нацията. Поради това ние считаме, че държавния глава трябва да направи морален жест и да подаде сам оставка. Ако това не стане, ние подкрепяме изцяло искането до народното събрание за повдигане на обвинение срещу президента за нарушаване на Конституцията.

Какви са окончателните Ви цели? Свалянето на президента?
Това искаме като граждани. Ние не надценяваме собствените си персони и  очакваните резултати от нашите усилия. Считаме като свое задължение на граждани, които обичат страната, да се интересуваме от това какви хора ни представляват и управляват. Да кажем откровено нашето мнение за това поведение и за тези личностни характеристики на българския държавен глава. Тази наша позиция има връзка и с начина, по който възпитаваме децата си. Казваме, че не трябва да се лъже. Това е част от възпитанието, което им даваме. И какъв ефект ще имат тези наши усилия, ако президента лъже, всички го виждат и ние не реагираме. Не само трябва да заявим, че президентът е сбъркал, като е лъгал, но и трябва да заявим публично отношение и да поискаме да бъдат понесени последиците от това поведение. Това е единствения начин децата ни да ни повярват.

Смятате ли, че ще има някакъв резултат?
Ако оставим въпроса на морала на президента, смятам, че не трябва да отричаме на г-н Първанов възможността да вземе на морално решение, за надделяване на моралните подбуди и да подаде оставка. Не смятам, че това е изключено. На второ място –  за повдигане на обвинението от народното събрание, което ние искаме,  са необходими една четвърт от народните представители. Това е възможно, но за поддържането му са нужни две трети от гласовете на народните представители. Имайки предвид конфигурацията в парламента, това е трудна задача. Но нашата задача като граждани е да направим искането, а от там нататък какво ще се случи в парламента е отговорност на самите народни представители. Те ясно ще покажат своето отношение към възможността и перспективата българският държавен глава да лъже и по този начин да злепоставя страната  пред европейската и световната общественост.

Вие сте бил кандидат за президент за кратко. Какво се случи тогава?
Всъщност бях една от номинациите, предварителните номинации на една от десните политически сили и това е досегашната ми връзка с темата за президентството, но не смятам, че има пряка връзка между тогавашната ми номинация и сегашната инициатива. Общото, лично за мен, е дълбокото ми убеждение и тогава, и сега е, че българският президент няма право да лъже.

Как виждате политиката оттук нататък?
Не съм политик. Никога не съм членувал в политическа партия. Това участие, за което споменах, беше под формата на гражданска кандидатура. Аз лично като гражданин се надявам, че ще има нормализация в нашия политически живот, в него ще навлязат морални измерения и нравствени категории, че истина и лъжа  ще бъдат разграничавани. Иска ми се нашият обществен и политически живот да намери отново значението на тези позабравени понятия.

Какво остана от дясното?
Моето мнение е, че традиционният начин, както сме свикнали да възприемаме политическата палитра в България, вече е част от миналото. Не е моя констатацията, че прехода, такъв, какъвто беше през последните 17 години, е свършил, свършило и традиционното разбиране за това какво е политическото представителство в дясно. Ситуацията, в която е страната, предполага излизането на нови идеи, нов манталитет  и лица, носители на тези нови идеи и манталитет. Моята надежда е, че скоро в политиката ще видим действащи и мислещи личности, които са стъпили на стабилни морални категории и искрено се опитват да направят живота на българите по-добър.

Какво мислите за новия председател на СДС?
Не познавам г-н Юруков и не мога да кажа нищо за него, но искрено се надявам той да е от политиците с характеристики, които преди малко посочих.

Как виждате ДСБ?
 

Като една възможност за българската политика за изпълването на думите с реално съдържание. Считам, че все още можем да се надяваме договорът за силна България да продължи да се изпълнява по един категоричен и ефикасен, практичен начин. Надявам се, че обществото ни ще продължи да се ползува от активността и мотивацията на лица, които са свързани с проекта ДСБ. Надявам се този проект да продължи да съществува.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?
Първата книга, разбира се, е Библията. Чета и специализираната юридическа литература.

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=723

Posted by on авг. 10 2007. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.