ИВАН ГЕНОВ: БОЙКО БОРИСОВ Е В МИННО ПОЛЕ

ПОЛИТИЧЕСКИЯТ КУРС НА ЛЕВИТЕ Е ЯСЕН – НОВА ЕВРОПА, НОВИ БАЛКАНИ, НОВА БЪЛГАРИЯ

ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ЗАЛОЖНИК НЕ САМО НА ВЪТРЕШНИЯ ОПОНЕНТ

 

Г-н Генов, като депутат от няколко парламента как оценявате колегите си от сегашната гарнитура?
Меродавна е обществената оценка, а тя определено не е положителна. Парламентът е кристално политическо огледало на нашата действителност, в което се виждат множество изкривени физиономии. При това от цялата гарнитура,  условно представяна като дясна, лява, център.
Вместо ефективна върховна институция на властта българските граждани се сблъскваме с постна, бързо разваляща се гарнитура, която не е здравословна за нормалния човек и може да доведе до епидемия. Колкото и да сме нехайни за здравето си скандалът и боят с келнерите и управителя е неизбежен.
Ако трябва да се изразя по-елегантно ще кажа, че зрителите не аплодират, a освиркват пошлия театър с викове: „Завесата да падне!” „Режисьорът, постановчикът и зле подбраните актьори – на борсата!”

Това е седмият демократичен парламент от 1990 г. насам. Такава ли е била винаги демократичната картина?
Демокрацията е твърде условно, измамно, многолико състояние. Женитбата с демокрацията е рисковано мероприятие. Нужни са високи морални критерии, за да се роди добро управление с нормални леви и десни политически партии. Всъщност буржоазната демокрация винаги е непълна, ограничена и обслужваща преди всичко капитала. По-цялосно издание на демокрацията е истинската социалистическа, а не тоталитарната демокрация.
Ако сравняваме досегашните седем парламента тенденцията е повече от ясна – всяко следващо НС е по-слабо, по-непривлекателно и по-непредставително от предишното. С други думи, най-ефективният парламент през последните две десетилетия бе Великото НС. С пъстър букет от личности и възгледи, въпреки яростната конфронтация, то успя да изработи Конституция и осигури мирен преход.
За съжаление, всеки следващ парламент компрометираше социалния и икономическия преход. Резултатите за България са печални. Първи места по бедност, безработица, нищета, корупция, престъпност, безперспективност и послушание. Последни места по развитие, здравеопазване, сигурност, самочувствие, надежда, солидарност и отговорност.

Да се спрем на вота на доверие на правителството. Какво доказа той и кому бе нужен? 

Вотът на доверие бе необходим като слънцето, въздуха и водата за Правителството на Бойко Борисов. Това бе перфектния парламентарен ход на управляващите с гарантиран успех. Контраатака срущу набезите на опозицията и политическите хермафродити. Вотът на доверие елиминира няколко вота на недоверие.
По-важен обаче е въпросът за трайността на ефекта му. Доколко и докога котнраатаката ще осигури политическо предимство на ГЕРБ. Според мен краткосрочно и в неголяма степен. Едноличното управление дава определени шансове, но то има много повече пороци. Бойко Борисов е в минно поле, което постоянно се презарежда и то най-вече от вътрешни и съпътстващи кръгове на ГЕРБ. Премиерът ще става все по-чужд в собствения си дом.
Вотът подпечати актуалнити визитни картички на парламентарните играчи.
ГЕРБ – магистрална единица. Атака – националистическа патерица. БСП –вегетираща полулевица. ДПС – президентска птица. СДС и ДСБ – ретроградна десница. РЗС – политическа покойница.

Ще удържи ли властта Бойко Борисов? Ще оцелее ли правителството? ГЕРБ има ли шансове за втори мандат? 
Властта има много лостове за самосъхранение. Политическото майсторство не е да изкараш мандата си, а да запазиш доверието на хората, да съхраниш техните шансове за по-добър живот, да не ги лишаваш от оптимизъм. Какво от това, че сините, царете и Tройната коалиция оцеляха по цял мандат в управлението?! Издълбаха социални бездни, мафиотството стана отличителна черта, парламентарните партии заприличаха на близнаци.
По-конкретно бих отговорил, че шансовете за продължително управление на ГЕРБ са по-малки, отколкото да се изпита поредното разочарование. Вторият мандат е химера, която все още витае заради нескопосаната и хаотична парламентарна опозиция. Вторият мандат е и илюзорен, заради нарастващия медиен дискомфорт за правитеството.

А как тълкувате трите финансови идеи на вицепремиера Симеон Дянков, изложени от парламентарната трибуна? Не говорят ли те за по-сериозни властови намерения на ГЕРБ?
Дянков е сянката и машата на Световната Банка и МВФ в България. Той е сигурната гаранция, че това правителство няма да свърши добре. Продължителността и ефективността на герберовото управление е обратно пропорционална на престоя на Дянков във финансовото кресло.
Идеята за трите мерки / референдум за размера и характера на данъците; таван за бюджетния дефицит; ограничаване на преразпределителната роля на държавата до 35% от БВП/ да влязат в специален закон за финансова стабилизация е най-несъстоятелната и пагубна идея, лансирана от български управник. Това е престъпно финансово намерение,  неолиберална агресия срещу българския народ. Дянков се опитва да извърши контрареволюция срещу социалния / по Констутуция/ характер на българската държава. Асоциално е всяко управление, което свежда преразпределителната роля на държавата под 50% от БВП и налага плоски данъци.

Да преминем на друга неувяхваща тема за СРС –тата. Какво ни шепнат те?
Не само неувяхваща, но и взривопасна стриптийз тема. СРС-тата както ни шепнат, така и ще ни оглушат, ще ни ослепят. Налагат се няколко политически извода:
–    Мит е професионализма на ГЕРБ в областта на спецслужбите.
–    Важно е съдържанието на разговорите, а не променливите интонации в тях.
–    ГЕРБ се лиши от присвоения монопол да бъде морален съдник, морален коректив в обществото.
–    Имат ли смелостта компетентните български органи да отхвърлят или потвърдят много вероятната хипотеза, че записите са дело на чужди спецслужби.
Очевидно е, че патрондашът със записите не е изчерпан. Правителството е заложник не само на вътрешния опонент. Дали България ще има национално-отговорно или зависимо управление? Възможна ли е принципна промяна на статуквото? Това е съдбоносния за страната проблем.

Избирателният кодекс беше прегласуван. Ветото на Първанов – отхвърлено. Политическото статукво – узаконено. Възможна ли е в такъв случай появата на нови идейно-политически субекти, които да озонират политическата атмосфера у нас?
Наистина, Изборният кодекс преследва служебна победа на досегашния неефективен политически елит. Оспорваните от президента текстове бяха крайно недостатъчни и не поставяха под въпрос политичекото статукво в страната. Всички парламентарни сили издигат берлински и китайски стени пред крайната необходимост от нови, съвременни леви и десни политически субекти. Субекти с ясни физиономии и непротиворечиви позиции, преследващи национални, а не групови и лични интереси.
В тази посока  голяма отговорност носят СМИ и политолозите. Те не трябва да са съучастници на политическото статукво. Те следва да съдействат на промяната, а не на премяната.

Вие г-н Генов, сте председател на Българската левица. Как върви процесът на формиране на истинската левица в страната?
Ние разбираме, че реална промяна в България е възможна тогава, когато се създаде убедителна и силна Левица. Нашата партия, която е пълноправен член на Европейската лява партия, всецяло е отдадена на процеса на единение на левите партии, граждански сдружения и авторитетни личности в страната. Вече сме сключили около 20 двустранни споразумения за партньорство в името на справедлива, солидарна и сигурна България.
След сериозна апостолска работа в близко време ще се създаде широко ДВИЖЕНИЕ НА ЛЕВИТЕ СИЛИ ЗА СЪПРОТИВА И АЛТЕРНАТИВА, което ще е фундамент на една нова отговорна Лява политическа коалиция, която ще се яви на изборите. И всичко това става и ще става при абсолютна равнопоставеност без каквито и да са ментори.

Преди броени дни вие се завърнахне от заседание на Изпълнителния Комитет на     ЕЛП в белгийската столица. Ще ни информирате ли за брюкселските потайности?

Няма потайности, има брюкселски явности, има готовност и воля на ЕЛП за политическа борба в името на една друга Обединена Европа – социална, солидарна, сигурна, мирна, демократична, нова Европа. В противовес на доминиращата днес неолиберална и асоциална Европа.
Заедно с другия председател на Българската левица – др. М. Милева, като равноправни членове на ИК на Европейските леви, взехме участие в много отговорно заседание. Негов фокус бе как да реализираме чрез гражданска инициатива / европейска подписка от минимум 1 милион души/  идеята за създаване на Фонд за социално развитие и солидарност на Европейския съюз. Неотдавна създаденият от ЕС неолиберален инструмент – Фонд за финансова стабилност, не решава основните човешки проблеми на континента и е в интерес на крупния финансов капитал. Предстои колосална дейност през 2011г. и 2012г. в полза на искания от нас Социален фонд.
Освен това взе се решение Българската левица и СИНОСПИЗМОС / гръцките леви/ под егидата на ЕЛП да проведат международна конференция  „Балканите, кризата, вярната политика” в края на май т.г. в София.
Както виждате политическият курс на левите е ясен и недвусмислен – други, нови Балкани; друга, нова България; нова Европа.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

КРАЙ НА СВЕТА И АПОКАЛИПСИС

НАИСТИНА ЛИ СМЕ ИНТЕРНЕТ ПОКОЛЕНИЕ?

МУЛТИКУЛТУРАЛИЗЪМ И ПОЛИТИЧЕСКА КОРЕКТНОСТ

НЕМСКИТЕ СИНДИКАТИ ГОТВЯТ СТАЧКИ ЗАРАДИ ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ РАБОТНИЦИ

ДОСИЕТАТА – ДРАМА ИЛИ ВОДЕВИЛ – НЕИЗНАСЯНИ ДОСЕГА ФАКТИ ОТ ПЕТЪР ХРИЗТОЗОВ

ИМЕТО НА МАКЕДОНИЯ – проф. В.Цачевски

БАЙ ДАМЯН ИЛИЕВ: ВСИЧКИ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СА ЗА БЕЛЕНЕ, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ДО 10 НОЕМВРИ БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ Е УПРАВЛЯВАЛА ОТ ИКОНОМИСТИ

ПОПРАВКИ В ЗАКОНА ЗА ОРЪЖИЯТА ГАРАНТИРАТ ГЛОБИ И ОЩЕ БЮРОКРАЦИЯ

БОРИСА ТЮТЮНДЖИЕВА: ОБИЧАМ ДА ЖИВЕЯ НА РЪБА

БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ САМИ ДА РАЗВЪРЖАТ РЪЦЕТЕ СИ -доц. Любима ЙОРДАНОВА

РАДИКАЛЕН ИСЛЯM – Йордан ТОДОРОВ

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: РЕФОРМИ С РЕЙТИНГ НЕ СЕ ПРАВЯТ

СЕМЕЙНИТЕ ЦЕННОСТИ ПРЕД ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА НОВАТА ДИСКРИМИНАЦИОННОСТ – Калоян МЕТОДИЕВ

КОГО И КАКВО ЛЕГИТИМИРА БАН ИЛИ ЗАЩО АКАДЕМИЯТА ВСЕ ОЩЕ НЕ Е РЕФОРМИРАНА – Владимир Стойчев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3608

Posted by on ян. 24 2011. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.