ИВАН ВЛАХОВ: РАЗПРЕДЕЛЕТЕ РИСКА

НЯКОИ ХОРА ЩЕ БЪДАТ ПРИНУДЕНИ ДА ОСВОБОДЯТ ИПОТЕКИРАНИТЕ СИ ЖИЛИЩА, КОИТО ЩЕ СТАНАТ СОБСТВЕНОСТ НА БАНКИТЕ,  КАЗВА ОЩЕ ВЛАХОВ
Иван Влахов е независим финансов консултант, който работи най-вече в сферата на недвижимите имоти. Има Бакалавърска степен от Техническия университет в София и Магистърска степен по бизнес администрация от Кейз Уестърн Унивърсити в САЩ със специалност Банки и финанси.

 
Какъв е най-мрачния сценарий за България вследствие на американската икономическа криза, господин Влахов?

Най-мрачният сценарий за българската икономика е ако някои от банките опериращи на българския пазар започнат да изпитват ликвидни проблеми поради лоши инвестиции в американски и западно-европейски ипотечни книжа. Това би довело до ограничаване на кредитирането и до по-нататъшно повишаване на лихвените проценти по ипотечните и потребителски кредити. При липсата на кредитиране семействата и бизнеса ще трябва да ограничат потреблението си, което ще намали икономическия растеж на страната, а при особено силна рестрикция на кредита, може да доведе и до рецесия.

В какво да влагат парите си хората в такива ситуации?

Не бих ги съветвал да изтеглят парите си от банките и да ги сложат под дюшека вкъщи макар че точно това би се случило ако на финансовия пазар настъпи паника. Бих препоръчал на хората да диверсифицират (разпръснат) инвестициите си с цел намаляване на риска. Разпределете спестяванията си в няколко банки. Можете да инвестирате в злато и други скъпоценности, които биха задържали стойността си дори и при сериозна икономическа криза.

Какво ще се случи с хората, които са изтеглили ипотечни кредити?

На хората, които са изтеглили ипотечни кредити, ще се наложи да плащат по-високи лихви поради намалената ликвидност на финансовите пазари, която води до оскъпяване на кредитите. По принцип ипотечните кредити в България са с плаваща лихва, която в повечето случи е директно свързана с основната лихва в еврозоната. Като последица от по-високите лихви някои от хората могат да имат затруднения да погасяват кредитите си и евентуално да бъдат принудени да освободят ипотекираните си жилища, които ще станат собственост на банките.

Какво ще бъде отражението на евентуална икономическа криза върху цените на жилищата у нас?

Един от ‘положителните’ резултати от икономическата криза ще бъде намалението на цените на жилищата поради: на първо място, намалената покупателна способност на семействата и ограниченото кредитиране и второ, излизането на пазара на апартаменти придобити от банките в резултат на неспособността на мнозина кредитополучатели да си погасяват ипотечните кредити.

Министър Масларова вече година настоява за внос на работна ръка от Азия, за да подпомагат българската икономика. Вашият коментар?

От гледна точка на българските работодатели това е добро решение, защото би довело до ограничаване ръста на заплатите, а оттам и до по-ниска себестойност на продукцията, което би я направило по-конкурентноспособна на международните пазари. Но това не е политика, която един ляв социален министър трябва да препоръчва. Освен чисто иконономическите аспекти на един такъв внос има и политически и социални аспекти, които според мен на настоящия етап не се отчитат. Веднъж дошли в България повечето от азиатските работници ще се опитат да останат в страната и ще започнат да създават свои общности в градовете, които биха могли един ден да се превърнат в нещо като гета със свои собствени социални и културни проблеми, които съответните общини ще трябва да разрешават.

 
 


ПОСЛЕДНИТЕ 5: 

БСП ИЛИ ИМА ПРОБЛЕМ С КООРДИНАЦИЯТА ИЛИ ЛЪЖЕ!

ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ПАРИ ОТ ГЛОБИ ЗА КАМЕРИ Е ДЪРЖАВНО РЕГУЛИРАН РЕКЕТ

БСП ПОДГОТВЯ ПОЛИТИЧЕСКОТО СИ ОЦЕЛЯВАНЕ ЧРЕЗ ДИКТАТУРА

КАК СЕ ПРЕМАХВА ПОЛИЦИЯ, ЗА ДА СЕ ИЗГРАДИ ПОЛИЦЕЙСКА ДЪРЖАВА

ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА – ДЪВКА ЗА ГЛУПАЦИ

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1513

Posted by on окт. 3 2008. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.