ЗЕХТИНЪТ – ОТСЛАБВАНЕ, ЛЕЧЕНИЕ, ДЪЛЪГ ЖИВОТ

Мазнините са причината за редица заболявания , но истината е, че не може без тях. Липсата им ни лишава от бетакоратин, което води до отслабване на зрението, кокоша слепота и далтонизъм. Най-здравословната и най-бедна на калории мазнина е зехтинът. Той е продукт от дървото с благословени плодове – маслиновото, което  е известно повече от 5000 години. Зехтинът е единствената мазнина, която се употребява във вид извлечен от плода. Маслините се берат при промяна на цвета, мачкат се същия ден или до 48 часа. Студеното пресоване или центрофугиране позволява да се запази вкусът, хранителната стойност и цвета на маслината. Филтрира се с цел отстраняване на утайката. При киселинност над 1% се обработва допълнително.
    Качественият зехтин е студено пресованият (extra virgin), съдържащ 10% линолева и 80% олеинова киселина, богат е на витамините A, E и D, фосфор, желязо, белтъчини и минерали. Нещо много важно е, че олеиновата киселина намалява лошия холестерол и увеличава добрия. Студено пресования зехтин се усвоява 100%, слънчогледовото олио  – 83%, а нашумялото сусамено семе –  57%. Един литър зехтин се получава от около 5 кг. маслини.

Изборът на зехтин е като избора на вино – винаги има по-добър. Древния автор Плимиус споменава, че има две важни течности за човека – виното и зехтина, като най-добрите не си пробвал.
     Класификацията на зехтина се определя от Международния съвет за маслиново масло /IOOC/ включващ 23 държави със седалище Мадрид. Съществуват следните групи зехтин:
                    1.Popace – рафинирано маслиново масло,най-ниско качествено,с най-ниско съдържание наполифеноли;
                    2.Olive Oil /маслиново масло/ -смес от рафинирано масло и Extra virgin;
                    3.Extra Virgin -получава се чрез пресоване на маслини с киселинност не повече от 0,8% . Не съдържа рафинирано масло.
Следете внимателно какво пише на етикетите и на разни скрити места по опаковката. Трикове на търговците, често скриват или изкривяват истината за даден продукт. Така например зехтин на който пише Extra Virgin, Extra  или Virgin е всъщност не студено пресован, а зехтин направен от костилките на маслината. Разликата е съществена. Затова следете етикетите.
Казват,че маслините и зехтинът са елексира на дълголетието.Маслините лесно се усвояват и благодарение на ниската киселинност регулират освояването на мазнините и солите в стомаха.
     Системното използване на зехтин предпазва от редица заболявания на сърдечно-съдовата система, стомашния тракт, намалява риска от рак и много други. Той се използва като лечебно средство при:
                      – изгаряния – 2 ч.л.зехтин смесен с един белтък се маже върху наранените повърхности;
                      – за пречистване стомаха -1 с.л. на гладно;
                      –  уморени крака  – масаж със зехтин и лимон;
                      – високо кръвно – 40мл.зехтин сутрин на гладно.Полифенолът разширява артериите,прави ги по-гъвкави инамалява кръвното налягане;
                      –  срещу колики -2-3 капки на всяко ядене;
                       –  при ухапване от насекоми – мазане;
                       – намалява  риска от исхемична болест – 2 с.л. на ден;
                       – срещу запек – 1 с.л. при вечерна супа;
                       – бъбречни болки – изпиите 300 гр. зехтин по 1 с.л. през половин час;
                       – лекуване на мазоли – налагане на счукан чесън със зехтин;
                       – като слабително -1 ч.ч. вода с 1 с.л. зехтин на гладно;
В зехтина"Extra Virgin"се съдържа противовъзпалително средство олекантал. Не на последно място е зехтинът действа стимулиращо на паметта. Общо казано той помага на хората да са по-здрави и удължава живота им.
Не на последно място ако искате да отслабнете – консумирайте много зехтин.
В Гърция средно годишно от човек се консумират над 24 кг. зехтин, в Испания над 13 кг., в Италия над 12 килограма. Къде сме ние?
Това е политика на държавата и финансови възможности. Например 2006 г. в южната ни съседка е обявена за "Година на маслиновото дърво и зехтина".  Примамливо е 2009 г. в България да бъде "Година на киселото мляко и мътеницата" например.
Славата на зехтина не свършва до тук. Демостен казва , че ще живееш 100 г., ако ядеш мед и се мажеш със зехтин. Да не говорим за използването му в кулинарията макар филия със зехтин поръсена с пипер!  Но за това друг път.
 

 
ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ОЩЕ НЕЩО ЗА НАРКОТИЦИТЕ

ТОП 10 НА ПОЛЕЗНИТЕ ХРАНИ В БЪЛГАРИЯ

ТОП 10 НА НАЙ-ВРЕДНИТЕ ХРАНИ В БЪЛГАРИЯ

КОВАРНОТО БЕЗСЪНИЕ

ЗДРАВОСЛОВНИ НАВИЦИ ЗА ДЪЛЪГ И ЗДРАВОСЛОВЕН ЖИВОТ- 2 ЧАСТ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1734

Posted by on ное. 28 2008. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.