ЗЕРМАТ, ШВЕЙЦАРИЯ

Добре дошли в Зермат, Швейцария!
Зермат е малко селище, разположено в швейцарските Алпи, с приблизително 6000 жители. В разгара на сезона един от най-елитните ски курорти в Европа приветства около 20000 гости. Намира се в полите на връх Матерхорн, в немско говорящия кантон Валез в Южна Швейцария. Отстоящ на 10 километра от Кервиния – границата с Италия, сутрин можеш да караш ски в Швейцария, да обядваш в Италия и само след час да похапваш приятно фондю (ястие от топено сирене и бяло вино) в най-стария ресторант в Зермат – Кафе дьо Пон.

Най-близките летища са Цюрих и Женева, съответно на 248 и 244 км., и след около 3 часа с влак ще се озовеш в Зермат. За да се предпази от замърсяване на въздуха, в Зермат шофирането е забранено. Може да стигнеш до там или със зъбчата железница, или с такси, които може да вземеш от намиращото се на 7 километра селище от Зермат – Теш. Зъбчата железница пътува също и надолу по долината, стигайки до Висп и Бриг, които са свързани с  националната железопътна мрежа. Пристигайки в Зермат ще откриете с изненада много таксита и автобуси, разбира се захранвани с батерии, които ще ви отведат до хотела, в който сте отседнали, или до ски пистите.
Зермат е заобиколен от 3 главни ски зони. Там се намира и втория по големина ски лифт в света. Има възможност за каране на ски 364 дни годишно, като през лятото дори може да  караш и по ледници. Виждайки тази господстваща гледка на най-красивата планина в света и връх Матернхорн, може да караш ски по райския Ротхорн(3103 метра), по Горнерграт(3089 метра), или по глетчера Малък Матернхорн(3883 метра). Покритите от Ноември до Април със сняг ски зони със сигурност ще те връщат дори и в спомените ти на 14 километровата писта с денивелация от 2200 метра от Малък Матернхорн до Зермат. Ако си превърженик на необработени писти-тук те са в изобилие и те чакат да оставиш следите си от ски или сноуборд върху тях. И все пак е по-добре да си с гид скиор, защото вероятността от лавини съществува, а като се случи въобще няма да ти е забавно! Раят за сноубордистите започва от височина 3825 метра, разбира се от Малък Матернхорн. Стигайки до глетчера със сигурност смелостта ти ще се изпари, защото те очакват специално приготвени кътчета за бордисти от професионални бордисти. Стахотно, нали! А може и безгрижно да си се пързаляш из Зермат, докато нощните барове не отворят врати. И нещо важно-ако случайно се озовеш неподготвен – може да си наемеш екипировка и учител. Да не забравим и хората, които искат просто да се поразходят. Тях ги очакват 40 километра старателно почистени пътеки. Все пак сме в Европа –  напрежението на тока е 220 волта…
А ако си ял тоблерон, значи си виждал връх Матернхорн сниман на опаковката.
 
 
 Снимка: Уютни хижи са се сврели в подножието на планината
 
 

 
ПОСЛЕДНИТЕ 5: 
 

НA СКИ В ШВЕЦИЯ

СПОКОЙСТВИЕ ИЛИ СКУКА: ЛЮКСЕМБУРГ

ИСПАНИЯ – ДОКОСВАНЕ ДО ТРАДИЦИИТЕ

ИСЛАНДИЯ – ПЛАМЪК И ЛЕД

СВАТБА ПО ИТАЛИАНСКИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1551

Posted by on окт. 22 2008. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.25825 лв
 CHF =  1.68635 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.22372 лв
100  RUB =  2.7065 лв
 USD =  1.67051 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.