ЗЕМЕДЕЛСКИ СУБСИДИИ САМО ЗА ТЕЗИ, КОИТО ОСТАВЯТ ПРОДУКЦИЯТА СИ В БЪЛГАРИЯ

ЗАЩО ТРЯБВА ДА СУБСИДИРАМЕ ПРОИЗВОДСТВА, КОИТО НАПЪЛНО СЕ ИЗНАСЯТ, А НИЕ ДА СИ КУПУВАМЕ ВТОРОКАЧЕСТВЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ И ПЛОДОВЕ ОТ АЗИЯ И АФРИКА?
 

Десетки милиони левове се дават за земеделските производители, които отговарят на куп евро условия. Дотук няма нищо притестнително. Но, когато насочите оптиката на субсидирането конкретно към долния ляв край на Европейския съюз – България – нещата добиват нови очертания.
 
Напоследък стана ясно, че на краставиците ще бъде наложен евро стандар от 25 см. за качество, който беше посрещнат с одобрение от най-голямата българска оранжерия за краставици – тази в Пазарджик. Директорът на оранжерията най-спокойно обясни пред телевизионната камера, че не се притеснява за новия стандарт, защото краставиците им отговарят на него, тъй като (забележете!!!) от години изнасят продукцията си за Западна Европа, така че очаква няколко милиона помощи през 2012. Същото е положението с почти цялата реколта жито, домати, череши, боб и т.н. Не мога да разбера икономическата логика. Субсидираш нещо – то се развива, но не го консумираш ти, а някой друг. Защо в България трябва да ядем краставици от Мароко, картофи от Египет, домати от Турция и Йордания, чесън и боб от Китай (каква е изгодата да идва от няколкохиляди километра е икономически феномен) и т.н?

Освен, че сме най-бедни в Европейския съюз изглежда сме и най-глупави. Как ще имаме здраво население като ядем третокачествени вносни боклуци, а субсидираме качествените си и хубави храни за износ? Това е бавно масово отравяне. Бихте ли подменили яденето в чинията на децата си с по-лошо? На политическо ниво вече го правите. За какво качество на живот можем да говорим, когато този фарс се случва пред очите ни? Естествено е всеки, който има възможност (кадърен лекар, работник, учен, технолог, компютърен специалист, инженер… хората, които формират някакъв социален елит) да се махне от такава държава. Иначе трябва да се диагностицира като наивен и примирен опортюнист.

Подобен икономически модел е самоубийствен – в буквалния и преносен смисъл. Нито е изгоден, нито е морален. При всички случаи трябва да се промени. Ако ядеш второ качество храна си второ качество човек.
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ЕЛИТЕН ЮЖЕН КВАРТАЛ В СТОЛИЦА НА ДЪРЖАВА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ – ХХI ВЕК…

ДО ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ: В БЪЛГАРИЯ МАСОВО СЕ ПОТЪПКВАТ ПРАВАТА НА ПЛЪХОВЕТЕ

НАЦИОНАЛЕН СПОРТ ЛИ Е ПРЕСТЪПНОСТТА В БЪЛГАРИЯ?

ТЪРСЕНЕТО НА ЧУДО ЗАПОЧНА ОТ КАТАР

КАК СТЕ ГОСПОДИН БОРИСОВ?

ПОЧИСТВАНЕТО НА СОФИЯ МЕЖДУ ПРОВАЛА И ДАЛАВЕРАДЖИЙСКИЯ ПРИВКУС

ЛОШО ВРЕМЕ

КАЛ И ПРАХОЛЯК – ОМАГЬОСАНИЯТ КРЪГ НА СОФИЯ

АГРЕСИЯТА И МУТРАЩИНАТА СЕ ЗАВЪРНАХА ВЪВ ВСЕКИДНЕВИЕТО

ЕДНА ГОДИНА АРАБСКА ПРОЛЕТ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4417

Posted by on апр. 22 2012. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20715 лв
 CHF =  1.72032 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.19559 лв
100  RUB =  2.52667 лв
 USD =  1.66638 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.