ЗБИГНЕВ БЖЕЖИНСКИ ЗА ВОЙНАТА В СИРИЯ

Какво мислите за американската позиция по отношение на положението в Сирия?

Трябва да си зададем един въпрос – какво означава да въоръжаваме хора, да ги изпращаме на война, когато не е много ясно кои са сражаващите се бойци и какви се перспективите за бързо разпространение на войната. Не може да доставяте оръжия на някой и да не се ангажирате с него, да няма последствия.

Сирия е в непосредствена близост до Ирак. Ирак е на границата на разпада между сунити и шиити. Сирия е брънка от кюрдския въпрос и ролята на кюрдите може да е много, много дестабилизираща за региона. Наблизо е и Иран, който може да се намеси по някакъв начин.

Накратко, имам чувството, че нямаме точно средствата, ресурсите или сравнено с скорошния ни опит да взимаме страна в конфликта без да помислим много сериозно за влизането ни там, а в момента не сме особено популярни в Близкия изток, защото може да се предизвика много по-голяма война с много сериозно последствия за Турция, вероятно за Йордания и Саудитска арабия, и заради икономическите последствия за Европа. Затова думата върху която ще акцентирам с този контекст е благоразумие, предпазливост, а не ангажимент.

Част от телевизионно интервю за Чарли Роуз (23.10.2012)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5509

Posted by on окт. 28 2012. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.