ЗА РУСИЯ НЕ Е ИЗГОДНО ДА ПРИЗНАЕ КОСОВО ЗА СМЕТКА НА ПРИЗНАВАНЕ НА АБХАЗИЯ И ЮЖНА ОСЕТИЯ ОТ СТРАНА НА ЗАПАДА

В полския вестник «Polityka Wschodnia» се появи статия под заглавие: „Русия признава Косово, Западът – Абхазия и Южна Осетия”. „Да пробваме да направим просто интелектуално упражнение и да си представим какво би станало, в рамките на политика на размяна са освободени заложници, тоест ако Русия признае Косово, а Западът – Абхазия и Южна Осетия. Може да се каже, че Осетия и Абхазия – това е руско отмъщение за Косово, и това ще бъде вярно” – отбелязва авторът на статията. „Какво би загубил Западът, ако приеме фактическата ситуация в Кавказ? Съюзник в лицето на Грузия? Не. За Грузия няма друг изход, освен да бъде съюзник на Запада, както за Сърбия няма друг изход, освен да се движи към Евросъюза, без да обръща внимание на пръчките, които поставят с нейните колела. А какво би получил Западът? Перспективата Москва да признае Косово и възможността по-силно да натисне Сърбия, която сега се бори, вече не за цялата тази република, а за нейната северна част, и, както по всичко изглежда, ще загуби и нея” – смята полският журналист.

Координаторът на международната експертна група на ИА РЕКС Сергей Сибиряков анкета на тема „Изгодно ли е Русия да признае Косово в замяна на признаване от страна на Запада на Абхазия и Южна Осетия?”. Анкетата е проведена от 19 до 24 октомври 2012 година. В нея участват 897 блогъри, които правят 91 коментара по нея.

ИА РЕКС публикува най-интересните коментари:

Александър Филипов:

Косово от XII век е сръбска територия, отделена от Сърбия с помощта на Запада. Грузия влиза в състава на Русия без Абхазия и излиза без нея – тук всичко е честно. Позициите за размяна са напълно различни.

Дмитрий Нестеренко:

В продължение на 100 години сърбите загубиха Косово. В резултат мнозинството жителите там към 1899 година са албанци-мюсюлмани. Затова през 1963 година, в състава на Югославия, Косово получава статут на автономна област, а от 1968 година – на социалистически автономен край. Косово получава своя специална конституция, на провинция Косово се дават допълнителни права и даже места в президиума на СФРЮ (в това число и право да налагат вето на решения на президиума!). Фактически Косово е било изравнено по права с останалите републики. Затова при разпада на Югославия косоварите също пожелаха да се отделят, както всички останали републики. А в отговор на това Милошевич издаде указ за отнемане на статута на социалистическа автономна провинция на Косово. Преобладаващото мнозинство от жителите на Косово (повече от 80 %) са албанци-мюсюлмани. Дори да останат в състава на Сърбия, няма как да не им се даде автономия и то по-голяма от тази, която са имали в рамките на Югославия. А бюджетът на Косово (там няма никакви пари!) трябва да се дотира за сметка на останалата част на Сърбия. За какво им е това на сърбите – да държат в къщата си мюсюлмани и да ги хранят (които се размножават и много по-бързо от сърбите), които така или иначе всички ще мразят – и всичко това само заради удовлетворението на националната гордост?

Василий Загогулко:

Времето на хегемония на САЩ отива към своя край. Да се играе по техните правила става неизгодно. Така или иначе после всичко трябва да се преиграва наново. Затова, в случая, е най-добре да се направи пауза.

Александър Михайлов:

Русия трябва да изгражда равнопоставени добросъседски отношения с Грузия. Играта на признаване/непризнаване на Абхазия и Южна Осетия трябва да спре. Русия трябва да подкрепя Сърбия, както и всяка страна, която отстоява своята териториална цялост. Дружбата с Грузия и Сърбия, дружбата между народите на Русия, Грузия, Сърбия – славяни, иберийци, свани, мингрели, осетинци, абхази, адиги – това е висша цел за Русия. Това, обаче, не е цел на руското правителство. Затова за Русия е по-изгодно да не признава никакви държави. Русия се нуждае от дружба между народите и сътрудничество със страните. Ето такова признание осъществява правителството. Въпросът е как да принудим правителството да прави това, което е в интерес на страните и народите?

Наби Набиев:

Само тогава, когато външната политика престане да бъде привилегия на избран кръг от бившата съветска партийна номенклатура, политиката на Русия ще стане по-реалистична и балансирана. Само едни осморки в Украйна и Беларус, които по определение се считат за един народ с руснаците, са достатъчни народите на тези страни да намразят целият апарат на МВнР на Русия. За кавказката политика тези от Външно на Русия въобще не е подходящо да говорят

Едyaрд Кpoмин:

Крайно неизгодно и опасно, която и да е размяна обезателно ще премине в измама. Когато нашите войски се изтегляха от Източна Европа се предполагаше (и се даваха съответните обещания), че Западът ще предприеме аналогични действия. Обаче, в „замяна”, анти-съветският блок НАТО се превърна в анти-руски и увеличи броя на новите си членове със страни от бившия Варшавски договор и бившия Съветски съюз. Да допуснем, че Западът признае независимостта на Южна Осетия и Абхазия ( при условие на задължителна демилитаризация – изтегляне на руските войски), след безусловно признаване на Косово от Русия. Но след като може да се унищожат общопризнати държави, които са членове на ООН – Ирак, Афганистан, Либия, то какво пречи да се направи същото с Южна Осетия и Абхазия? Малка победоносна война, унищожение на про-московските диктатори и ето – два щастливи народа, освободени от руско робство, отново в обятията на единна, неделима и демократична Грузия. „Световната общност” ще се радва на тържеството на справедливостта и ще приветства връщането на Грузия на „изконните” й територии, и безусловно ще признае новите граници. А Русия, даже е смешно, в отговор ще може единствено да не признае Косово (ако това въобще е възможно). И това е всичко!

Евгений Пелевин:

Каква размяна? Какво говорите? Русия плюе на мнението на Запада по този въпрос. Независимо дали Русия признае Косово или не – Европа ще признае Абхазия и Южна Осетия. И Грузия няма къде да ходи. Всичко ще стане така. Когато виждат неизбежното се опитват нещо да изтъргуват. Това е както когато чиновник ви иска подкуп за това, че нещо така или иначе ви се полага по закон. Статията е мюре – как ще реагират в Русия на това. Може и нещо да се получи.

Борис Агафонов:

Признаването на Абхазия и Южна Осетия е лошо за Грузия, т.к. ще изгубят надеждата за връщането им. Влизането в НАТО, което е цената за окончателната загуба на територии за грузинския политически елит, е пълно с вътрешнополитически усложнения. За Русия е най-добре да запази status quo – има възможност да се държат грузинците в напрежение (като им се дава някаква надежда) и абхазите и осетинците (които не искат да ходят в Грузия). Косово е язва за Евросъюза и неговия началник – Съединените щати. Не трябва да се признава Косово, под каквато и да е форма. Свързването на косовския въпрос с абхазо-осентинския е измислено на Запад и не ни е необходима. Най-добрият вариант е връщането на Грузия в Руската империя, заедно с Абхазия и Южна Осетия. Но това, сами разбирате, в обозримо бъдеще е нереално. Моето мнение е ориентирано към днешната ситуация.

Арменак Манукян:

Не бива да се забравя, че по всеобщо мнение Косово се превърна в най-големия първоначален пункт в наркотрафика. Освен това сегашното ръководство на Косово организира продажбата на вътрешни органи, взимани от сърбите. Признанието без връзка с реалността е недопустимо. И Абхазия, и Южна Осетия – по начин на живот, клонят към Русия и това трябва да се използва. Игор Иванов (майка рускиня) извърши престъпление, когато на своя самолет изведе от Аджария Абашидзе. Ако Русия поддържаше сепаратизма на Абашидзе, а за това имаше юридически основания, то на територията на Грузия могат да се обособят про-руски територии, даващи излаз на морето на Армения, и към Русия (Аджария, Джавахетия, Абхазия, Южна Осетия). Тези райони нямат ни най-малко отношение към Грузия.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5514

Posted by on окт. 28 2012. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.