ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ БАНКОВОТО ЛОБИ НАДДЕЛЯ НАД ИНТЕРЕСА НА НАРОДА

Лъчезар Попов е роден на 18 февруари 1973 година в град София. Завършил е магистратура по „Маркетинг и мениджмънт” в УНСС. Експерт в областта на инвестициите. Има професионален опит като мениджър в „Адрес недвижими имоти” и „Елта консулт”. В момента работи като директор инвестиции в „Sunrise homes”. Председател на  23 МИР на партия „Общество за Нова България”.
 
 

В Министерски съвет беше взето решение по силата на което от 1-ви януари 2010 плащанията по сделки с недвижими имоти ще се осъществяват задължително само по банков път. За пореден път се приемат мерки, които ще обслужват банковото лоби, за сметка на интереса на гражданите. По силата на тази промяната гражданите задължително ще правят разплащанията по сделките по банков път, от което следва задължението да плащат такси и комисионни на банките за преводи, теглене и т.н.
 
Особено засегнати ще бъдат страните, когато става дума за фиктивни сделки между роднини.

Откъде накъде банките ще официализират сделките с недижими имоти? 
А и доколко са сигурни банките? Спомена от фалитите все още не е избледнял.
От друга страна по този начин се оскъпява цената на имотите. Това ще окаже негативно влияние и върху строителството, а сектора и без това е в рецесия.
Според правосъдния министър, новата процедура ще възпрепиятства измамите с недвижими имоти и прането на пари.Ако това е целата, то е несериозно да се очаква положителен резултат.

Как точно плащанията по банков път ще предотвратят измамите?

Измамите не се правят с неплащане на цената, а с продажбата на чужд имот. А по повод прането на пари и сега и след приемането на промените, който има такава нагласа може да симулира по голяма сума по сделката и да „изпере” разликата.

 
Ако една от целите е повече постъпления в хазната, то резултатът и тук няма да е положителен. Защото страните по сделката лесно могат да симулират по ниска цена върху, която да платят данъци. Колкото по високи са таксите, толкова по голям ще бъде стимулът на страните по сделката да симулират по-ниска цена. Изповядването на сдеките на данъчна оценка, а остатъка до реалната цена под масата  ще се затвърди като практика. Никой извън страните по сделката не може да определи цената, на която да се сключи сделката.

Според председателя на Съвета на нотариусите на Нотариалната камара- такава била практиката в Европа. Нотариусите, обаче,  ще се превърнат в комисионери на банките. Банките са търговски дружества и са склонни да заплащат комисионни на този, който им доведе клиенти.

За пореден път се посяга на правата на гражданите за да бъдат обслужени интересите на дадени институции или професионални групи.  Това, че в правото е залегнал принципът на договорната свобода, за някои хора е досаден факт, който може да бъде пренебрегнат с лекота.  България е свободна държава и следва гражданите да имат свобода на договаряне и да решават как да съхраняват парите си.

 
 

ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

РУСЛАН СЕМЕРДЖИЕВ: “БАЛКАН” БЕШЕ БИСЕРЪТ В КОРОНАТА НА БЪЛГАРИЯ

СВЕТОСЛАВ МАЛИНОВ: НИЕ СМЕ ПРИЧИНАТА ЕС ДА ПОМИСЛИ КАК ДА СТАНЕ ПО-ЕФЕКТИВЕН

БЪЛГАРСКАТА ДЕСНИЦА – МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ И ПЕРСПЕКТИВИ ЗА БЪДЕЩЕТО – проф. Димитър ЛУДЖЕВ

АЛИ ХАМЗИН ЧЛЕН НА МЕДЖИДЛИСА НА КРИМСКО-ТАТАРСКИЯ НАРОД

ЛОГИЧНИ И ХАОТИЧНИ ТЕЗИСИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ЛЕВИЦА И БСП `2009 -доц. Васил ПЕНЕВ

ПРОФ. ГРИГОР ВЕЛЕВ: ЛИБЕРАЛ-ГЛОБАЛИЗМЪТ Е ВРЕМЕННО ТЕЧЕНИЕ, КОЕТО ЩЕ МИНЕ И ЩЕ ЗАМИНЕ

ТЕОРЕТИЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА ОРГАНИЗИРА ПАРТИЯ ОНБ

ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: ДА ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА ПРАВОТО, ЗА ДА ПРЕБЪДЕ СВЕТЪТ

ОЦЕНКА НА ПРЕХОДА В БЪЛГАРИЯ -Муравей РАДЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2721

Posted by on ное. 23 2009. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24069 лв
 CHF =  1.67108 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.21028 лв
100  RUB =  2.69828 лв
 USD =  1.67983 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.