За ползите от задължителното гласуване

Borislav BorislavovКак ДПС удвоиха процентите си от 1990 до 2014

Задължителното гласуване не е нещо непознато за съвременната демокрация, още през далечната 1892 г. Белгия въвежда задължителното гласуване за мъжете, а през 1949 г. и за жените.Тя е първата страна в света, която въвежда задължителния вот. Днес в Европа има четири държави, в които отиване до урните има задължителен характер, това са: Белгия, Гърция, Люксембург и Кипър, докато в световен мащаб са много повече – Аржентина, Австралия, Бразилия, Конго, Еквадор, Доминиканската република, Египет, Хондурас, Ливан, Либия, Мексико, Панама, Парагвай, Тайланд и Турция.

Въпросът за налагането на положителни или негативни санкции за негласувалите, зависят изцяло от народопсихологията и манталитета на нацията. Според закона в Белгия, ако гражданин не гласува 4 поредни пъти на избори, може да изгуби правото си на вот за следващите 10 години, също така негласуващите трудно биха си намерили работа в публичния сектор. По закон, ако някой белгиец не упражни правото си на глас, трябва да му бъде наложена парична глоба в размер до 1000 евро или да положи общественополезен труд. В Люксембург задължителното гласуване е въведено през 1919г. Изключения се правят само за хората над 70 години и онези, намиращи се в чужбина в деня на изборите и то само ако могат да го докажат. В изборния закон е записано, че при първо неявяване пред урните за негласуващите се предвиждат глоби. При повторно неявяване в рамките на 6 години глобата расте. Санкциите са между 99 и 990 евро. Австралийците например са задължени да присъстват в избирателната секция, но могат да напуснат без да са гласували, след като впишат имената си в списъците. Неявилите се могат да бъдат глобени до 50 австралийски долара, а ако откажат да изплатят санкцията могат дори да бъдат лишени от свобода. В Бразилия гласуването е по избор само за неграмотните и за хората над 70 години.

През последни няколко години в България много често се дискутира темата, задължителното гласуване да стане част от избирателния кодекс. Това предложение има както много поддръжници, така и широка опозиция от страна на политическия елит, отделни леви и либерали кръгове. Аргументите, които изтъква опозицията са, че това е акт срещу демократичните принципи и конституцията. Задължителното гласуване, обаче, е също толкова демократично, колкото задължителното плащане на данъци. Днес може да кажем, че Франция е една от най-демократичните страни не само в Европа, но и в целият свят. През пролетта на 2015 година във Франция се заговори за въвеждането на задължителното гласуване, като част от изборното законодателство. Председателят на френското Национално събрание Клод Бaртолон представи на президента Франсоа Оланд пакет от редица промени, сред които е и задължителното гласуване на граждани от всички нива. „Смятам, че бихме могли да използваме този подход и да направим гласуването задължително, тъй като демокрацията трябва да бъде подкрепяна. Не знам по-добър начин за укрепване на демокрацията от гласуването“, заяви Бартолон след срещата с президента.

Гражданите на България ще имат изключително голяма полза от въвеждането на този принцип, защото купуването на гласове може да се появи само при относително ниска (или средна) избирателна активност. Все по-голямата апатия на българските избиратели към политическия живот и изборите, води до издигане във властта на партии като ДПС, които капсулират електорати на етнически признак и имат интерес от ниска избирателна активност. Като пример ще дам резултати от проведените парламентарни избори през 1991 г. и 2014 г. През 1991 г. ДПС има 418 160 гласа (7%) и 24 мандата при избирателна активност 89%, а през 2014 г. – 487 134 гласа (14%) и 38 мандата при избирателна активност 48,66%. В резултатите се вижда, че с около 68 хиляди гласа повече, ДПС удвоява процентите си и увеличава мандатите с четиринадесет. Това ясно показва, как легитимността на парламентарно представителните партии и управляващите се изпарява

Борислав Бориславов (студент по политология, ЮЗУ „Неофит Рилски“)

1 ноември 2015

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=12705

Posted by on ное. 1 2015. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.