ЗА ОСАМА БИН ЛАДЕН ИЛИ С ДОБРО, ИЛИ С НИЩО

В първия ден на месец май 2011 год. информационните агенции гръмнаха с топ-новината на месеца още преди той да е започнал, а вероятно автоматично вестта се е превърнала в новината на годината. Предполагам, че е така, но да не дърпаме дявола за опашката. Още не сме прекрачили дори само първата й половина за да си правим прибързани заключения.
Светът е залят от информацията, а в следващите дни във вестниците с нея ще се експонира, експлоатира, преекспонира, манипулира. Вие я знаете също. 

„Най-издирваният терорист в света е мъртъв” гласят заглавията на телевизионни и редакторски емисии. Разбира се през годините имаше поне още няколко подобни заглавия съобщаващи смъртта му, но не бяха официални, нито потвърдени. Те нямаха тежест. С други думи не бяха извадени от речта на американския президент, който не може да си позволи като медиите да разтяга локуми, когато има възможност. Както в принадлежащия случай.
Медиите за сравнение изглежда винаги имат тази възможност и наистина винаги я използват. Дори да я нямат (възможността). Както в принадлежащия случай „локуми” и дълги разтягания независимо всичко едва сега предстоят. Възможността, видна и сред най-слепите, е златна. Чудя се какво ли ще се изкаже, напише, прочете в следващите дни.
Но това, което чух и прочетох в днешния майски ден (02/05/2011) е знаменателно. Барак Обама заяви в запис на видео от през нощта: „Тази вечер мога да съобщя на американския народ и на света, че Съединените щати проведоха операция по ликвидирането на Осама бин Ладен – лидера на „Ал Кайда”, отговорен за убийството на хиляди невинни мъже, жени и деца.” Честта и гордостта се падна на президента, който започна мандата си именно с обещание, което вече изглежда е спазено.
Осама бин Ладен е бил ликвидиран от малобройна специална част от американски командоси в 1.30 през нощта във вила близо до пакистанската столица Исламабад. Операцията продължила 40 минути и била наблюдавана в реално време от шефа на ЦРУ и други висши ръководители от разузнаването в конферентна зала в централата на управлението в Ленгли, щата Вирджиния.
Във  деня на новината, когато тя достигна до мен със започването на деня побързах да прочета различни материали в тази връзка. Всички чухме или прочетохме: била използвана ДНК експертиза, която да потвърди самоличността на терориста, както и техники за разпознаване на лица. Но ДНК експертизата ще бъде готова до няколко дни. Питам се тогава от къде президентът на САЩ е толкова предубеден, как не би допуснал, че са убили погрешен човек, например двойник на лидера на „Ал Кайда”? Да речем, че държавният глава (не просто защото е отявлен оратор) знае какво означават произнесените думи от неговата уста. Иначе нямаше да се намира на мястото си на президентския стол в Белия Дом. Една такава голяма новина, още повече съобщена от президента: по-голяма отговорност от това – е, здраве му кажи. Причината при първите прочети да си мисля, че въпросната ДНК експертиза е направена. Да, тя е направена, но не и потвърдена – дадох си сметка по-късно. Обаче изявлението на Барак Обама е „направено”… то е „потвърдено”, в смисъл, че е чуто и видяно от многомилионната човешка маса по цялото земно кълбо. Характерът на подобно изказване е достатъчно важен и сериозен.
Мисля си дали наистина не е избързал подвеждайки се, както всеки човек може да се подведе по една или друга информация? Ето тук за съжаление никой не е застрахован. Ако ще да си президента на САЩ. Винаги можеш да се опариш от хората, с които работиш, макар всички заедно да гарантирате чистата си съвест и морал пред нацията и да сте дали публична клетва с ръка върху библията при встъпването си в длъжност. Защото йерархията автоматично събужда ненавист, лицемерие у някои, които са по-долу. А и между публична клетва и клетвата по съвест има огромна разлика. За едното разбираш веднага, а за другото – по време и след мандата. Понякога дълго след него.
Знаете ли, така може и да е бил опарен Джордж Буш от неговите съветници, когато са му заявили, че в Ирак има оръжия за масово поразяване. Оръжията, които така и не бяха намерени и заради тях още му призлява – както пише в своите мемоари излезли в края на миналата година. Може наистина да е нямало такива оръжия, а защо обаче никой не предположи, че вероятно просто са го преметнали като навреме са преместени и скрити в някоя съседна държава, например Индия или Пакистан? Както и да е… да не се отклоняваме много от темата.
Докато пиша горните редове, все пак официални лица, цитирани от Би Би Си били съобщили, че ДНК експертизата е потвърдила смъртта. Това не направи новината официална, (само защото уж били официални лица и уж казали нещо си), още повече надеждна. Президентът не каза нищо за потвърждението на ДНК по време на речта си. И въпреки всичко – тя е официална, и надежда, защото това съобщи в официалната си реч без никаква есенция на недоизказаност, а уверено и ясно над целия американския народ, днес ликуващ по улиците развявайки американското знаме и надувайки клаксони. По-късно през деня излезе друга новина цитирана от АФП, че представител на крилото на „Ал Кайда” в Йемен – „Ал Кайда на арабския полуостров” признал, че американските военни наистина са унищожили терорист № 1 и добавил, че смъртта е „катастрофа за цялата международна терористична мрежа”. „Първоначално не повярвахме на тази информация, но после се свързахме с нашите братя в Пакистан, които ни потвърдиха това”-съобщил той.
Въпросите продължават. Защо след като е убит, веднага е погребан? В океана драги, където никой няма да го намери. Кому е нужно да види мъртвия Осама? – как можаха Съединените Американски Щати да подходят толкова наивно над този въпрос и да не му придадат стойност? Както има един израз: „Око да види, ръка да пипне”. Под този надслов бяха не малка част от коментарите заливащи интернет пространството, които не си спестих нервите да прочета от горе до долу. Или видях незаинтересовани реакции, или просто невярващи. И най-вече: изпълнени с обиди към  Америка, сякаш подкрепят Осама бин Ладен, изпитват скръб към лидера и омраза към ликуващите американци.
Позволявам си да цитирам  някои от тях с риск да изляза малко или повече от темата.
Ето какво гласят: „Да живее тероризма, долу Америка!”; „ЦРУ направиха огромна грешка!”; „Да му мислят американците – после да не циврят пак, че някой им спретнал терористичен акт. Май на ред е Емпайър Стейт Билдинг”; „Толкова се радват че са го убили, малоумна нация!”; „И защо сте написали на тази новина важно?”; „Какво ме интересува че Американците са убили пак някого дето нито го знам, ни го познавам, нито мога да му помогна вече, нито мога да накажа тъпите американци!”; „Трябваше да го погребат с почести!” и така нататък.
Аз не съм учуден от коментарите, от този род се намират по много и в други български и чужди сайтове отразили събитието на деня, месеца, а вероятно и на година. Някои коментари са далеч по-цветущи. Но тях няма нужда да ви ги копирам. Така или иначе това се очакваше. Ние българите обаче най-контрастно сякаш даваме пример на изпитваната омраза към успелите страни и винаги, на всяка цена си въобразяваме, че техният успех е за наша сметка. Ние защитаваме и оправдаваме действията на Осама бин Ладен и хулим американците защото сме бедни на мисъл и разум подобно на сподвижниците му. Който и да е врагът на Америка ние се превръщаме в негови приятели, дори последният да милее да ни заколи и даже уреди за тази цел оператор, да участваме в специален видео филм, в който сме „облагодетелствани” да играем главна роля (в буквалния смисъл) със завършека на живота ни като се задавим от собствената си кръв. А и като обичаме Осама не ставаме по-малко „неверници”, нито по-малко желани жертви на „Ал Кайда”.
Не казвам да защитаваме Америка, да не признаваме нейните грешки. Да си държим езика зад зъбите. Но да се гледа на нея като проводник на всяко зло, малко и голямо застрашило мира на земното кълбо, да обира товара на греховете на другите – изобщо не съм съгласен. Не е справедливо да се твърди: Америка е демонът, всички останали са грешници нему. Черно и бяло в света не съществуват. Няма черно и бяло. Светът и неговите нации са съвкупност от нюансите на различни цветове, които непрестанно се изменят преливайки се едни в други. Няма черна и няма бяла националност. Във външната политика всеки е виновен, колкото и невинен. Всички участват в нея. Всички заедно чертаят бъдещето. Всички са отговорни за него.
Защото ако приемем, че е не е така, то Америка е толкова черна, колкото и Европа например, когато подкрепи нахлуването на военни в Афганистан и Ирак. Америка е толкова черна, колкото и Русия, която подобно на европейските съседи услужливо даде рамо на Буш по време на  сформирането на въпросната коалиция. Даже беше една от първите потърсили контакт с него и предложили съдействие, а после лицемерно побърза да осъди войната, в която сама участва. Между другото същият модел на лицемерие и същият Владимир Путин го използва в сегашните събития на либийска почва срещу „Зората на Одисей”. Той ги сравни със средновековните кръстоносни походи, предаде Ройтерс. Обаче да сравниш хилядите кръвопролития бележещи началото си преди хилядолетие пред войните днес наистина последните изглеждат „безкръвни”. Путинският лай си е чисто и просто путински лай, в който отеква пропагандисткия глас на някой от големите диктатори на Съветската история. Навремето те лъжеха бедния си народ, че е изпреварил с пъти Запада, докато Западът се развива, а в иначе селска Русия (тогавашен СССР) дори селско стопанство беше разграбено от болшевиките. Да не говорим за безпричинно извършения геноцид над милионния невинен човешкия живот и умишлено причинения глад и мизерия. Путин удобно приспа спомена от официалната среща на ООН преди седмици (18 март 2011 год.), на която се решаваше дали да бъдат нанесени военни удари над режима на Муамар Кадафи. Руската страна гласува с въздържала се, с което индиректно подкрепи военните действия на Франция, Италия, Англия, Канада, Норвегия, Дания, Катар, Обединените арабски емирства и Йордания. Нещо повече: кучето което сега лае, Русия, дори не използва гласа си да наложи вето – вчера. В Съвета за сигурност с нея подвиха опашка още четири страни: Китай, Бразилия, Германия и Индия. Да, Америка е толкова черна, колкото и останалите държави по света, които казаха: „Ние сме с вас!” през 2001 год. Които си премълчаха през 2011 год. ( повтарям: Русия, Китай, Бразилия, Германия и Индия). Или, които прекалено дълго мълчаха. Пример давам с Европейския Съюз, най-вече защото предимно на него Кадафи през последните години продаваше петрола си и търгуваше чрез черното злато подмазването и любезностите на Европа. Та тя го посрещаше с почести и го разцелуваше всеки удобен момент като най-добър приятел или любовник само до преди месеци в редица столици на Стария континент. Всички в името на човешките права и свободи, (както, понеже стана въпрос, по време на кръстоносните походи – в името на Християнската вяра) най-долно плюят на тях и на християнските ценности, лицемерничат до наглост. И нагличат до степен на предизвикано желание да повърнеш от цялото това непрекъснато гадене. Всички. И тези, които нахлуха в Либия и тези, които се въздържаха. И тези страни, които въпреки санкциите на ООН предоставиха тайно банковите сметки на Кадафи в негова подкрепа. Аман от двойни игри. За никой не е тайна, че правата и свободите на човека не се спазват още в редица други държави. Но ще се намесиш ли да ги защитиш ако знаеш, че в замяна ще получиш само благодарности? Отговорът е еднозначен, с други думи е отрицателен.
Двойните игри са чисто и просто човешко качество. Затова са се прехвърлили в политиката. Такова качество при животните няма. Те прибягват до хитрост само, когато са гладни. Но човекът е най-гладен, когато разбере, че паницата на съседа е също пълна. Независимо, че неговата му е напълно достатъчна той се втурва да краде яденето на другия. Щом и нея може да побере неговият стомах още по-добре. Значи му се полага по право. Така разсъждава той. Човекът обича да преяжда. Така контролира желанието си да доминира над останалия свят. Независимо, че останалият свят също е доминиран от хора. Човекът си мисли, че той е господарят, а себеподобните нему са животни.
Твърде много се отплеснах от въпросите си по убийството на Осама бин Ладен. Ще ги задам. Нека обаче припомним, че преди да бъде убит, той се укривал в богато имение близо до столицата на Пакистан. Между другото дълго време се афишира версията, че вероятно местонахождението на саудитеца е именно в тази страна. Толкова дълго и толкова настоятелно, че си мислех – братче, трябва да си много глупав ако още си стоиш там. Смятах, че ако наистина някога бъде заловен и убит, то със сигурност няма да бъде в Пакистан. Пакистанските спец служби за сигурност „ISSI” гарантираха, че работят съвместно и рамо до рамо с Америка по така наречената и обявена „Война с тероризма”, а редица световни анализатори се надпреварваха в същото време да обвиняват пакистанците в укриването му, както и на редици други терористи. Тук също обикновения заинтересован човек може да срещне провокация. Като мен в главата му ще възникне следната мисъл – Американците може да са си казали: „Така или иначе той не бе намерен, така или иначе всички афишират евентуалното му пребиваване на границата на Пакистан, бихме могли да изконспирираме нещо в тази насока”. Все пак това са твърде „въздушни”, творчески теории и не са много полезни, макар да имат своя драматургичен характер на холивудски касов филм.
Тогава: Искам все пак да попитам защо след като американците са се постарали да бъде погребан по мюсюлманския обичай (до 24 часа след смъртта) не го удостоиха с държавни почести? Разбира се въпросът ми е риторичен, но наистина това най-много ме удиви от тяхна страна въпреки, че не се случва за първи път.
Нека си припомним операцията „Безкрайна справедливост” от 2001 год. в Афганистан имаща за цел да унищожи ръководството и лагерите за обучение на терористи, или да ги залови и изправи пред американски съд, както и да свали режима на талибаните. Името на операцията беше сменено след протест на мюсюлманската общност. И знаете ли с какви мотиви САЩ и Великобритания веднага се съгласиха да го променят? Исканията на мюсюлманите бяха: „защото безкрайно справедлив може да бъде само Аллах.” И те с действията си се извиниха: „Ама разбира се, че е така. Аллах акбар, Аллах акбар, Аллах акбар… Ще измислим друго име, правоверни приятели. Ние така или иначе сме „прасета”, „неверници”, моля да ни бъде простена грешката!”
Накрая завършвам статията с настроенията, които витаят в пространството. Не чух никой да каже една лоша дума за превръщащия се в мъченик „покойник”, мъченик не само в мюсюлманския свят, където витаят подобни окачествявания и хвалебствия. Но как това може да се стори меко казано чудно, а иначе най-малкото глупаво, абсурдно за някой? Та в християнска Европа той вече се превръща в такъв. Казали са го хората преди нас: „De mortius aut bene aut nihil”. От латински: „За мъртвите или добро, или нищо”. Ден след обявяването на смъртта на терорист  № 1 поговорката звучи в този стил: „За Осама бин Ладен или с добро, или с нищо”.


Владимир Домозетски

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

БЛИЗКИЯТ ИЗТОК МОЖЕ ДА ИЗПАДНЕ В ДЕСЕТИЛЕTИЯ НА НЕСТАБИЛНОСТ

ТРАЙБАЛИЗМЪТ ЛИ Е БЪДЕЩЕТО? – Патрик БЮКЯНЪН

ВЪПРОСЪТ ЗА ОТНОШЕНИЯТА НА ТУРЦИЯ С ГЪРЦИЯ- Ирина СВИСТУНОВА

ТОМО БОРИСОВ: ПРЕСТЪПНОСТТА ЩЕ СЕ РАЗРАСТВА – НАРОДЪТ ОБЕДНЯВА

СЛЕД КАДАФИ: ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ ДЖИХАДИСТИ? – Уалид ФАРЕС

ИТАЛИЯ СПЕЧЕЛИ 10 ГОДИШНА БИТКА ЗА РАЗПЯТИЯТА В КЛАСНИТЕ СТАИ

ИНФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА ПРОТИВ ЛИБИЯ

БЪЛГАРИЯ НА КРЪСТОПЪТ -Олга РЕШЕТНИКОВА

ИДЕОЛОГИЯ НА ИСЛЯМИЗМА- Алекс АЛЕКСИЕВ

ГЕНАДИЙ ШМАЛ: НЕСТАБИЛНОСТТА СЕ ОТРАЗЯВА НА ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА

ПРОФ. ВЛАДИМИР ЧУКОВ: У НАС ЩЕ ИМА ЕМИГРАНТСКИ ПОТОК

ЕВГЕНИЙ САТАНОВСКИЙ: ПРИКЛЮЧИ СЕ СЪС СВЕТСКИЯ АРАБСКИ СВЯТ

СРЕДНАТА КЛАСА В ГЕРМАНИЯ НАМАЛЯВА

ЕДНИ ОСМАНСКИ БАЛКАНИ ПРЕЗ XXІ ВЕК

ЮЖНАТА ГРАНИЦА НА БЪЛГАРИЯ, НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ И ШЕНГЕН – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3853

Posted by on май 3 2011. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.