ЗА МИ6 БАЛКАНИТЕ СА НА ПРИОРИТЕТНАТА ЛИСТА

MI 6 IntelligenceAgencyНякога Великобритания е била водеща световна сила, колониална империя „в която слънцето никога не залязва“. Смятало се е, че това е първата модерна супер-сила, която през 16 век изгражда могъщ флот с помощта на който „Британия управлява моретата“. Истината е по-различна. За създаването и утвърждаването на империята същите заслуги има и „тайната служба на нейно величество“. Тя също е управлявала морета, но от информация – събирала, анализирала, преценявала и използвала като оръжие, често по-мощно от военна армада.

„Благодарение на своята Тайна разузнавателна служба (СИС) или по-известна като МИ6, Великобритания остава световна сила и след разпада на колониалната империя, която има сила ефикасно и без да се набива на очи да насочва пътищата на историята. Тайната на МИ6 е в елитарния кадрови подбор от британския интелектуален елит, но и в особеното отношение към службата. За британците е чест и привилегия да работят за тайната служба на своята страна, в която важи правилото, че няма вечни съюзници и неприятели. Единствено британските интереси са постоянни“, пише Горан Николич в представената само преди дни в Белград  книга „Тайните служби на Великобритания“.

На представянето на първата книга, която детайлно разказва за структурата и методите на МИ6 имаше незапомнено много хора, а сред разнообразната публика се открояваха няколко внимателни слушатели с добре ушити костюми, които не свалиха тъмните си очила.

Според автора интересът на британските тайни служби към Сърбия е изострен, защото за МИ6 Балканите са на приоритетната листа.

„Модерната британска служба е основана през 1908 година, но за нейното съществуване официално обявява премира Джон Мейджър едва през 1994 година. Чак през 1996 г. е прие първия закон, който дава правната рамка за нейната работа. През цялото времето до тогава тя работи извън закона и официално не съществува, въпреки че за нея са написани безброй книги, а кралицата редовно ходи на премиерите на филмите за Джейм Бонд, легендарният шпионин на нейно величество. Това говори много за самата МИ6, която работи с ръкавици и традиционно ангажира елитни кадри, които създават и управляват кризи, а изпълнителите са на местно ниво“, казва още Николич.

Методите на службата

Малко се знае, но през 1917 МИ6 е в основата на това САЩ да влязат в Първата световна война.

„В този момент Русия излиза от войната, а Великобритания по всякакъв начин иска да въвлече в конфликта и Съединените щати, единствената страна, която е имала достатъчно ресурси, за да й помогне в борбата против Германия. Точно тогава МИ6 прихваща телеграма от немския министър на външните работи Цимерман. Той пише до своето посолство е Мексико, че Германия започва тотална подводна война, при която цел ще са и американски кораби и това вероятно ще включи САЩ в световния конфликт. Цимерман възлага на посланика да убеди президента на Мексико да нападне САЩ и да посредничи пред японския император да ги атакува откъм Пасифика. В прихванатата телеграма министъра обещава, че веднага щом покори Европа, Германия ще помогне военно и икономически на Мексико и Япония да завземат определени американски територии.

Британците са знаели, че в Мексико има американски агент, който „случайно“ е достигнал до тази телеграма, която отново „случайно“ е дешифрирана, и по-късно, разбира се, „случайно“ е дадена на медиите. Американското обществено мнение се развълнувало и поискало влизане във войната.

Британците са имали агент, който е бил личен приятел на американския президент и изключително е повлиял на заповедта силите на САЩ да заминат за европейския фронт. Тази операция е един от най-големите британски успехи в разузнаването и истинските пример за методите на МИ6“, заключава Николич.

Б. Субашич/ Новости (Белград)

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=9116

Posted by on мар. 21 2014. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.