ЗА КАКВО Е ВОЙНАТА В АФГАНИСТАН?

Барака Обама каза, че не е срещу войната по принцип, а само срещу глупавите войни. Някой тогава може с основание да попита дали настоящата война в Афганистан не е глупава?
При предизборната си кампания новоизбраният президент каза, че това е „правилна война”, за разлика от тази в Ирак, и че той дори би подкрепил някои възможни нелегални нападения на територията на Пакистан, за да бъде заловен Осама Бин Ладен. Това предложение съперничи по нарушение на международното право само с показното от администрацията на Джордж Буш, което му и спечели такова отрицание в Съединените щати.

За какво всъщност е тази война? Да се залови Осама Бин Ладен и негови подръжници. Американското правителство смята, че неговите бази са в Пакистан, и предполага се, разузнаването е спомогнало за това заключение, въпреки че  не успяха да го заловят месеци наред, когато същотото това разузнаване насочваше американските въздушни сили в атаките им срещу труднодостъпните планини по пакистано-афганската граница.
Каква самонадеяност трябва да притежават официалните американски власти, за да мислят, че той още се крие там, въпреки всички напразни усилия? Ако той все още се крие в пакистанските райони, контролирани от местните племена и предположим, че е интелигентен човек, защо ще продължава да стои там чакайки да го бомбандират или заловят? В случай, че е все още жив.
По време на Витнамската война, според подробната история на Стенли Карноу, американското командване настоявало, че там има голяма комунистическа база (Централен щаб на Южен Виетнам), разположен в т.нар. Рибарски регион на Камбоджа. Това беше една от причините Никсън – Кисинджър да нахлуят в Камбоджа.
Обединеното нападение на южновиетнамците и американците тогава имаше за цел да открие и унищожи този щаб.
Когато пристигнали, според Карноу, вместо един малък Пентагон, какъвто бил представен от официалния говорител на САЩ, открили разпръснати празни колиби, напуснати от техните обитатели преди седмици.
Каква причина има да се мисли, че Осама Бин Ладен е по-неблагоразумен от виетнамците? Минаха 6 години в изявления  от страна на Вашингтон, че той се крие сред пакистанските племена и опити да се намери там. Не би ли било по-разумно от негова страна да си намери друго място?
Не е ли възможно той и щабът му да са си отишли, когато американците и техните помощници от пакистанската армия и гранична полиция, най-сетне пристигнат? Ако въобще пристигнат.
Постоянно ни се напомня, че живеем в свят на мигновенни комуникации. Бин Ладен и хората му, може много отдавна  да са се устроили в някой уютен хотел в Обединените Арабски емирства,  Южноамериканските възвишения или  някъде из  Южните морета. Навярно са си подрязали брадите, посетили са модни шивачи и сега живеят в луксозни апартаменти в Париж или Лондон, правейки си срещи в ресторанти и общувайки със съучастниците си чрез имейли с често сменяни адреси от различни интернет-кафета. 
Или може би използват обикновена поща. Неговите агенти може и регулярно да пръскат слухове в Пакистан как са го видели в това или онова село, в което може да бъде открит, и така  подстрекават американските самолети да убиват максимален брой цивилни.
Втората цел на американците и НАТО е да предотвратят повторното завземане на Афганистан от талибаните, които управляваха страната от 1994  до 2001, когато  организираната от САЩ анти-талибанска коалиция, подкрепена от американските Б-52 превзе Афганистан.
Това беше наказание за талибаните за това, че преди 2001 г. дадоха убежище на Бин Ладен, приемайки сходна Ислямско-фундаменталистка програма. Талибаните бяха загрижени само за Афганистан и не проявяваха никаква международна активност, тероризъм или нещо друго. Талибаните днес просто искат да си върнат това, което считат за своя родина, тяхната етническа група не само е най-голямата там , но  в целия регион  достига 40 милиона души.
Много пакистанци са солидарни с тях, включително части от разузнаването на армията, така че американската и НАТО война срещу талибаните не само напредва бавно, но и започва да създава битка вътре в Пакистан между ислямистите и новото пакистанско правителство, което започва да се идентифицира с все по-мразените американци, които продължават да бомбандират села на територията на Пакистан.
Съединените щати и техните съюзници от НАТО са ангажирани във война срещу фанатична религиозна група, подкрепяна от мнозинството от 40 милионната патан етническа група и имаща слабо и според общото мнение корумпирано и спонсорирано от САЩ правителство в Кабул. И пак според общото мнение, те губят тази война, факт, който няма да се промени от изпращаните 2 нови американски бригади, които да подсилят военното присъствие там.
Вашингтон досега се въздържаше от действия търсещи компромис.  Целта е да се атакува исторически най-непревземаемата и непристъпна територия в Азия, за да се залови един човек, за който не се знае със сигурност дали е там, но дори да е бил там, е напуснал преди пристигането на американски войски, ако те въобще пристигнат.
Всичко това звучи ли като глупава война? Това е една от двете глупави войни на Джордж Буш. Обама може да обяви, че Вашингтон прекратява и дветe войни на Буш и ще подкрепи, каквото и да е споразумение на което биха се съгласили  афганците, талибаните, пакистанците и техните азиатски съседи. В него би могло тайно да се договори с Осама Бин Ладен спиране на жестокостите и безсмислените войни.
 

* Уилям Пфафф е роден през
1928 година. Живее е Париж и е един от ветераните на политическия
анализ в Интернешънъл Хералд Трибюн. Автор е на 8 книги  за
американската външна политика, международни отношения и съвременна
история. 


 ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ПОЛИТИЧЕСКИ КОРЕКТНО ГОВОРЕНЕ = ЗОМБИЗЪМ

БОЙКО БОРИСОВ ГО Е СТРАХ ОТ ПУБЛИЧЕН ДИСПУТ СЪС СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ

ПРЕЗ КРИВИТЕ ОГЛЕДАЛА НА ДЕМОКРАЦИЯТА*

10 НОЕМВРИ ПРЕДИ 19 ГОДИНИ

ТОЛЕРАНТНИ ЛИ СА БЪЛГАРИТЕ?

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1757

Posted by on дек. 2 2008. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.24814 лв
 CHF =  1.72502 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18346 лв
100  RUB =  2.5461 лв
 USD =  1.717 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.