ЗА И ПРОТИВ ШАМАРОСВАНЕТО НА ДЕЦАТА

Една от политическите теми тези дни в Нова Зенландия е дебатът за правата на родителите. Могат ли да възпитават децата си както намерят за добре? За целта там ще има референдум дали телесното наказание да бъде въведено отново. Аргументите на вносителите се, че е право на родителите да определят възпитанието на собствените си деца и в някои случаи един шамар може да е много по-възпитаващ от курсове, терапии и намеса в личния живот от служби, психолози и държавата.

На другия полюс е Швеция, където от 30 години има забрана родителите да пляскат децата си. Естествено първи се възмутиха от Либералната партия. Телесното наказние на деца е нарушение на техните основни права за уважение на тяхното човешко достойнство и физическа непокътнатост.Неговата законност нарушава техните права за равна защита от закона. Правата на всички деца – от най- малките и най- крехките- трябва изцяло да се уважават.

Конвенцията на Обединените Нации за Правата на Децата се отнася за държавите, в член 19, да защитават децата от всички форми на физическо и умствено насилие под родителска или друга грижа. За съжаление с конвенции и резолюции не може да се регулират цели държави (Ирак, Афганистан и т.н.), а да не говорим за налагане на модели на поведение върху всяко семейство. Обществата имат различни традиции във възпитанието и общуването между поколенията.
   В предишни векове специални защити са съществували в законодателството на много държави за да оправдават телесното насилие над съпруги, роби, слуги и чираци. Насилието над жените остава доста широко разпространено, но в повечето държави още не се защитава от законодателството е тезата на шведските либерали. Винаги, когато има проблем на преден план се извеждат правата на жените, децата, инвалидите, малцинствата.
 
Последни изследвания показват, че не повече от 11 процента от възрастните хора в Швеция са положително предразположени дори към малки форми на физическо насилие. Изследвания от шведската статистика показва, че пляскането на деца е става все по-малко популярно. Отношението се е променило значително от 1965 година, когато е правено подобно изследване. Забраната от шведския родителски кодекс за шамаросване на деца играе важна роля в това положително развитие.

   През последните две десетилетия оплакванията за малтретиране на деца и липсата на грижи нарастват. Липсват обаче чисти доказателства, които да кореспондират с действителен случай за малтретиране на деца в Швеция. Всичко сочи към други тълкования като по- добро съзнание и знание на децата в уязвими ситуации. Както се спомена по-горе отношението в обществото също се променя. Хората днес са по- малко склонни да приемат насилието над деца. Друга причина е, че моралният дълг се е увеличил и повече групи от професионалисти вече се занимават с деца в риск. Единични са случаите, в които малтретирането и липсата на грижи не достигат до властите.

В други държави, където телесното насили не е забранено като в САЩ и Канада, броят на оплакванията за детско малтретирани и липса на грижи се увеличават. В Белгия процентът на оплаквания е нарастнал със 70 процента в периода межу 1986 и 1992 година.
Когато проекта за закона против шамарите е бил сложен на дневен ред един шведски политик казва: „ Ако ние като родители не можем да убедим нашите деца с думи, то никога не трябва да ги убеждаваме използвайки насилие”.

 
 Материала подготви Любо Вълков по информации на чужди медии.
 
 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2448

Posted by on авг. 24 2009. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.