ЗА И ПРОТИВ ЕВТАНАЗИЯТИЯТА В ЛЮКСЕМБУРГ

Законът за правото да си отидеш с достойнство или както е широко известен за евтанзията предизвика ожесточени дебати във Великото херцогство Люксембург и е на път да промени политическата карта на страната. Той беше гласуван от парламента още през февруари 2008 година. Напрежението възникна след отказа на херцога да подпише закона, и така той все още не може да влезе в сила. 

Проведено, от най-големия ежедневник "Тагеблат" изследване, в началото на декември, показва, че 69% от населението е за намаляване на правомощията на Великия херцог и възприемане на шведския модел, при който монарха е с представителни функции. И всичко това заради този законопроект.  37% от жителите на Великото Херцогство Люксембург са съгласни с великия херцог Хенри,  че законът не бива да се приема. Едва 4% от анкетираните са казали, че нямат мнение по въпроса.
Категорична позиция срещу приемането на закона заяви и католическата църква в Люксембург. Всяка неделя катедралите на херцогството се пълнят с хиляди вярващи. Писмо от църквата до миряните беше прочетено на всички неделни служби в цялата страна. Архиепископът на Люксембург Фернанд Франк, по време на неделната меса, призова всички християни да не приемат подобна политика на „помощ” при смъртта. 
Депутатите са с непроменена позиция, църквата и херцогът също, така че дебатът продължава с пълна сила.
 
 
ТАЗИ ЖЕНА ОТ ГОДИНИ СЕ БОРИ ЗА ДОСТОЙНА СМЪРТ
 

 

ПОСЛЕДНИТЕ 5:

КАК СЕ ОПРАВЯШЕ МАДАМ ТАЧЪР В ТАКИВА СЛУЧАИ?

СЛАВЧО ГЕОРГИЕВ: ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ОБЕРЕ НЕГАТИВИТЕ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 6 МЕСЕЦА

РУМЕН ХРИСТОВ: ИЗБОРИ ПРЕДИ ИЗБОРИ НОСЯТ РИСК

МЛАДЕЖКОТО БСП ИСКА ЛЕГАЛИЗИРАНЕ НА ГЕЙ-БРАКОВЕТЕ

НЕНО ДИМОВ: ГЕРБ НЕ СЕ СПРАВЯТ В СОФИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1775

Posted by on дек. 8 2008. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.