ЗА ИНСТРУКЦИИТЕ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА „АЛ КАЙДА”

Унищожаването на лидера на „Ал Кайда” Осама бин Ладен подтиква международните радикални ислямистки структури да обръщат все по-голямо внимание към въпросите за обезпечаването на безопасност. В тази връзка  Световният ислямиски медиен фронт (Global Islamic Media Front; създаден през 2003 г. – б.пр.) неотдавна публикува инструкции под наименованието „Курс по безопасност”. Освен това този материал бе широко публикуван и в други екстремистки форуми. 
Авторът на документа О.ал Адам е съсредоточил основно вниманието си върху кадровия подбор на членовете на групировките на муджахидините.

В частност, членовете на групите на муджахидините трябва да бъдат мюсюлмани, получили образование и да бъдат безусловно мотивирани за водене на боеви действия с враговете на мюсюлманите. Не е позволено да се прави набиране за клетките на млади хора със „светски” интереси. Ал Адам предупреждава, че съвременното провеждане на диверсионни операции изисква  разностранна подготовка, включително и снимки на предполагаеми за нанасяне на удари обекти. Планът на операцията трябва да съдържа задължителни мерки за безопасност, а също така и стъпките на „враговете на исляма” придприемани от тях в случай на провеждане на терористичен акт.
Ал Адам казва, че сега най-предпочитан става начинът да се представиш за журналист, собственик на магазин (с намерение да открие магазин на мястото на бъдещето провеждане на терористичен акт) или таксиметров шофьор. Авторът също така обръща внимание на личните качества на членовете на клетката. Инструкцията също така съдържа сведения за начините за обмен на информация между муджахидините. Бойците се предупреждават да нямат в себе си истинските им документи, отправяйки се за изпълнение на задача, вместо това се препоръчва да се вземат документи с неверни лични данни.
Всеки обмен на секретни сведения между лидерите на муджахидините трябва да се осъществява чрез ръкописни писма, а не чрез електронни носители. Предлага се да се скрие писмо в химикалка, в тубата на пастата за зъби, книга или бебешка бутилка за мляко.
Писмото ще бъде доставено на получателя най-вероятно на мястото на срещата. Посланието трябва да се предаде чрез ръкостискане или във вестник. Инструкцията предлага още основно и съществено  обучение в операциите по събиране на информация, такива като провеждане на успешни тайни срещи в явочни квартири, различни типове на наблюдение, „общуване чрез тайни места”  и методи за събиране на информация лице в лице.
Същевременно инструкцията съдържа указания за противодействие на практиката на реабилитационните мероприятия, осъществявани от редица мюсюлмански страни по отношение на привържениците на екстремистката идеология. В частност, обръща се внимание на ефективността на кампанията на антиекстремизма „Ассакина”(Assakina campaign for dialogue – б.пр.) в Саудитска Арабия, започната през 2003 г., за да опровергава идеологията на салафитите и да се спре възможността от нови попълнения в редиците на свързаните с „Ал Кайда” групи. Затова се предлага по-активно да се провежда идеологическата обработка сред муджахидините, активно да се привлекат тези, които  са минали през реабилитационните центрове. 
Повечето джихадистки интернет форуми съдържат секции с ръководства за използването на определени видове оръжия. Когато възниква остър проблем свързан с особеностите на използването на някои техническа средства той започва да се обсъжда в радикалните информационни ресурси. Една от приоритетите теми стана повсеместната употреба в борбата срещу терористите на  безпилотни летателни апарати.
В частност член на форум с прякор Носра, наричаш себе си „Командир на батальона на аз Заркауи” е публикувал материал „Как да се свали Хищник”. Той правилно  характеризира безпилотните летателни апарати като най-опасния тип оръжие в борбата срещу муджахидините. Заедно с това той твърди, че вече същуствуват технически средства за заглушаване на спътниковия сигнал на безпилотните летателни апарати. Като за създаването им се изисква просто устройство и подходящ софтуер. Създавайки смущения на честотата на спътниковия сигнал неточният сигнал се предава на безпилотния летателен апарат, което извежда извън строя неговите системи. Той обяснява на дълго спецификата на техниката, съсредоточавйки се върху заглушителите, които работят в пределите на определен радиус. Способността на заглушителите да хванат сигнала на безпилотните летателни апарати и простотата на създаване на такива заглушители от материали, лесно достъпни за продажба, повишава възможността муджахидините да неутрализират безпилотните летателни апарати.
Друг метод, обсъждан във форума, предлагат използването на микровълнова печка и параболична антена, за да се насочи към безпилотния летателен апарат.  Според Носра, това може да изведе извън строя програмата в двигателя на апарата. Носра съообщава, че иракските хакери са използвали софтуер, достъпен на пазара, за да прихванат данните, предавани на американските безпилотни летателни апарати. Използваният софтуер е разработен от руската компания  SkySoftware и се продава по интернет. Носра отбелязва, че въстанниците в Ирак са използвали софтуера SkyGrabber, за да се прихване видеопредаването на безпилотните апарати, въпреки че те не са били състояние да ги управляват или да им влияят на полета. Въстаниците са използвали това, че видеопредаването не е било криптирано, за да се увеличи скоростта на комуникацията с операторите на наземния контрол.
И накрая, Носра препоръчва да се продължава провеждането на изпитания в боеви условия на техническите средства за борба и приканва муджахидините да  споделят резултатите си от унищожаването на такива типове безпилотни летателни апарати, като „Predator”, „Reaper”, а също и съвместния йордано-американски апарат „Jordan Falcon”, използван в Ирак в по-голямата си степен за разузнавателни цели. 
Друг джихадски форум споделя идеи и методи, изпращайки снимки и рисунки на разлини видове безпилотни. О.ал Ганим, препоръчва първо да се използват самоделни димни бобми, за да се затрудни видимостта и да се осигури безпрепятсвано преместване на муджахидините. Второ, призовават се муджахидините да се опитват да  направят магнитно оръдие, с възможност за изпращане на електромагнитни колебания, предназначено да използва лъча на микровълновата енергия за спирането на системата за движение на транспортни средства или лодки, повреждайки или разрушавайки тяхната компютъризирана система за управление.
Ал Ганим обсъжда възможността за прекъсване на електронните системи на вражеския самолет при използване на лазерни указатели, китайско производство на 700 мВт. Според О.ал Ганим, лазерът може да запали и изгори електрооборудването на самолет-изтребител на разстояние от 28 км. Въпреки многото тактики препоръчвани в тези форуми, трудно се реализирват, това показват непрекъснатите усилия на муджахидините в търсене на система неутрализираща безпилотните летателни апарати.

Дмитрий Анатолиевич Нечитайло – кандидат на политическите науки. Материалът е публикуван на www.iimes.ru – Институт за Близкия изток (Руска федерация) – 17 август 2011 г.
Превод от руски: Борислав Ангелов – политолог

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ОТВОРЕНО ПИСМО ПО ПОВОД АКТИВИЗИРАНЕТО НА ЗАЩИТНИЦИТЕ НА ТОДОР ЖИВКОВ

ПРОФ. ГАРАБЕД МИНАСЯН: ГЪРЦИЯ ЗЛОУПОТРЕБИ С ДОВЕРИЕТО НА ЕС

ПОСЛЕДНИТЕ ДИНОЗАВРИ – Калоян МЕТОДИЕВ

ДВЕ ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ НА ПП ГЕРБ – доц. Любима Йорданова

СЕРГЕЙ АЛЕКСАНДРОВ: ПРИВЛЕЧЕН СЪМ ОТ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ НА БЪЛГАРИЯ

НОВИНИТЕ ЗА КАТАСТРОФИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ПЪТИЩА СА ЕДНА ВЕЧНА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ

БЕЗ ПАРИ-НЯМА ВЯРА!

ИЦО ПЕТРОФФ: ВЪЗРАСТНИТЕ ИЗНЕМОГВАТ, МЛАДИТЕ НЯМАТ РАБОТА

ПУТИН В РОЛЯТА НА ЦАР МИДАС

ШИЯМ САРАН: МАТЕРИАЛИТЕ ОТ УИКИЛИЙКС СА НЕПЪЛНИ, СЕЛЕКТИРАНИ, А ЧЕСТО И ПОДВЕЖДАЩИ

ПОЛ КРЕЙГ РОБЪРТС: КАКВО ПРАВИ НАТО В ЕДНА ВОЙНА В АФРИКА?

ПРОГРАМА НА ПАРТИЯТА НА СПРАВЕДЛИВОСТТА И РАЗВИТИЕТО: ВЪНШНА ПОЛИТИКА НА ТУРЦИЯ ДО 2023

ТОМАС ДЕ МЕЗИЕР ЗА КОНСЕРВАТИВНИТЕ ЦЕННОСТИ

КОЕ ПРАВИ ОТ НОРМАЛНИЯ ЧОВЕК ПРЕСТЪПНИК? -Й.Тодоров

ПЕРСПЕКТИВИТЕ НА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В ЛИБИЯ  – А.Бистров

АЛЕКСАНДЪР РАР: ГЕРМАНИЯ И ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ БРИК СА ПРОТИВ ВОЕННА ИНТЕРВЕНЦИЯ В ЛИБИЯ

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: НЯМА НАЧИН ЦЕНИТЕ ДА НЕ ВЪРВЯТ НАГОРЕ

ОБЯВЯВАМЕ СЕ ЗА СЕМЕЙСТВОТО, НАЦИЯТА, РОДИНАТА И ЗА СОБСТВЕНАТА ИДЕНТИЧНОСТ – Ангела МЕРКЕЛ

ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗАНИМАВАЛИ СЕ С АКТИВНА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ОСТАРЯВАНЕТО (1990-2010) – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4051

Posted by on авг. 22 2011. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.