ЗА ВЛАСТТА, ИТАКА И ТАКА… НАТАТЪК

С промяната на политическата система в България след 1989 г. реалната власт се потопи под нивото на видимостта, като създаде и официализира над 330 политически партии, които започнаха неистово да се замерят с идеологеми и взаимно да си вадят очите, защото се бореха за властта, която формално се търкаляше на улицата. Междувременно мимикриралият политически истаблишмънт  осъществи под масата планираното разграбване на бившата тоталитарна държава, като разми отговорността за криминалния преход, прехвърляйки я върху партиите и съставяните от тях правителства.

      Лудите се налудуваха, умните се наумуваха, а големият пай от общонародната държавна собственост премина в ръцете на подставени частни лица  – номинални разпоредители на  активи до поискване.  На повърхността идеалистите получиха лелеяната демокрация, реалистите  – материална мощ и политическо влияние, а властовата невидимост отново стисна всички и всичко в ръцете си, като анонимността й гарантираше алиби. Разбира се, в благоприятно време и уречен час реалната власт ще разиграе други сценарии, ще си облече друг костюм и ще стъкми друга бутафория. За нея формата няма никакво значение, тя е само средство,  чрез което тайно или явно – в зависимост от конюнктурата – овладява и контролира съдържанието на м?ра сег?.

      Митологическа аналогия доразкрива ролята и статута на новосъздадените политически партии в страната. Припомнете си какво завари Одисей на родния си остров Итака, когато тайно се завърна  след 10-годишната война с Троя и след 20-годишното пътуване към дома и трона си. Над стотина женихи, претенденти за ръката на жена му Пенелопа, а чрез нея – и за царството му, бяха окупирали дома му:  гуляеха, безчинстваха и разграбваха имота му и натрупаните с години богатства. А самата Пенелопа, която в негово отсъствие олицетворяваше женската преданост  и „държавността“,  хитруваше, като денем тъчеше погребален саван за свекъра си Лаерт, а нощем го разтъкаваше, само и само да не го завърши, та да не се омъжи и така да легитимира някого като господар над дома си и цар на острова. И всичко туй, защото тя обичаше и въжделяваше истинския цар, героя Одисей, надяваше се, че той е жив и здрав и все някога ще изплува на повърхността – ще си дойде,  ще раздаде справедливост и ще възстанови законността в многострадалната Итака. Но невярна слугиня я издава и край на хитрините! Тогава Пенелопа ребром обявила, че ще се омъжи за жениха, който успее да обтегне могъщия лък на Одисей – дело, непосилно за обикновен човек. С аналогията обаче дотук, защото никой не успял, освен преоблеченият като просяк Одисей, който прострелял претендентите с лъка си – избил ги до крак. И заживял щастливо с жена си, ала довреме. Според по-късни митове Пенелопа му изменила с  Телегон и родила Итал. Друг мит я хвърля в обятията на бог Хермес и така на бял свят се появил разгулният бог Пан.

      Каква ще е развръзката в България не може да се предвиди, но едно е сигурно: митовете осветяват сегашното чрез минало, ала живият живот не е мит, а комплексна и осезаема реалност тук и сега. Актуалната социалнополитическа конюнктура се определя от конкретните властови отношения в обществото – отношения на господство и подчинение, независимо дали властта е тайна и подмолна, или е власт на герой явен и победител. Истинската власт винаги е била и ще бъде самостойна доминираща воля, висш мистичен авторитет и реално управление, а онази, която се търкаля на улицата и се предлага на всеки, не е власт и който я вземе, си взема белята като женихите в Итака. И такa нататък…

Тодор БИКОВ (магистър по дипломация и международни отношения)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5081

Posted by on юли 31 2012. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

4 коментара for “ЗА ВЛАСТТА, ИТАКА И ТАКА… НАТАТЪК”

 1. Исак Бехар

  Отличен анализ и блестяща митологическа аналогия! Поздравление за автора и пожелания за активна творческа дейност!

 2. Светослав Задгорни

  Лесно е да се предвиди какво ще продължи да се случва с властта в България – пак и пак няма да е българска.

 3. Невена Ицева

  Чудесно хрумване за паралел с митологията, изчистен и фино поднесен анализ на днешното управление. Браво!

 4. Невена Ицева

  Адмирации!

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.