ЗА ВАЖНИТЕ И ОЩЕ ПО-ВАЖНИТЕ НЕЩА В ЖИВОТА…

НЯКОИ НОВИНИ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА /ИЗВЪН ФЛАШКИТЕ, КОНТРАБАНДАТА И МИШО БИРАТА/

1. Почти двойно повече българско зърно е изнесено през 2010 година в сравнение с по-миналата, става ясно от официалната статистика на Националната служба за зърното и фуражите към земеделското министерство. Директорът на службата д-р Злати Златев обясни, че количеството на пшеницата, напуснала страната до края на декември, е близо 1 600 000 тона. За сравнение през 2008 г. изнесената пшеница е 841 415 тона.

2. Алчни търговци изнесоха житото, алармираха мелничари от страната. 1,214 млн. тона пшеница са натоварени на кораби само през пристанище Варна, съобщи шефът му капитан Данаил Папазов. За да няма сътресения на пазара, продаденото зад граница жито трябва да е не повече от 490 000 тона, сочат разчетите на земеделското министерство. Според тях мелничарите разполагат с жито за още три месеца. След това ще разчитаме на внос. Някои от фурните и мелниците вече купуват скъпо жито от чужбина за над 500 лв. за тон. Това предизвиква лавина с цените не само на хляба, млякото и месото, но дори и на кожените изделия. В същото време печалбата на зърнените търговци е поне 100%. През лятото те изкупиха от стопаните житото по 200 лв., а после го продадоха поне по 400. При пазарна икономика не може да има държавен контрол. Но може би е нужна регулация, поне за пшеницата, смятат експертите от бранша.

3. Качественото българско жито е изнесено, минаваме на хляб от украинска пшеница. Ако обаче не успеем да внесем качествено зърно от бившата съветска република, има два варианта за българския самун. Първият е цената на насъщния да продължи да се вдига заради скъп внос. Вторият – да ядем клисав хляб, замесен с брашно от фуражна пшеница, който обаче пак ще е по-скъп от сегашния. Мелничарите търсят под дърво и камък пшеница. В момента обаче се търгуват само малки количества с ниско качество, а цените са около 400 лв. за тон без ДДС, коментират преработвателите.

4. Завърта се лавина с цените на хляба. Скъпата пшеница може да повлече като лавина цените не само на храните, но даже и на обувките. Ако скокът й не бъде овладян, ще поскъпне всичко, пряко или косвено свързано със зърното, прогнозират фермерите. Това значи, че ще плащаме повече както за хляба, така и за колбасите, кашкавала, даже за кожените дрехи и обувки. Няма как цената на житото да поскъпне, а месото и млякото да останат на старите цени, коментира председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Господин Господинов. Според него това допълнително ще влоши положението им, защото българите не могат да си позволят сирене по 15 лв. и кашкавал по 20 лв.

5. Пшеницата и брашното поскъпват през три дни, пазарът е полудял, заяви собственикът на една от големите фурни Ивелин Савов. "Пшеница у нас няма. Никой не продава. Това, което се предлага, са малки количества с недобро качество. В момента в Монтана предлагат пшеница на 480 лв./т без ДДС и като добавя по 50 лв. за транспорт, то тон зърно ми излиза 530 лв. За да продължим работа, ще ни се налага да внесем. В момента обмисляме откъде и на какви цени, защото вносното зърно е със стойности над 500 лв./т, има и по 550 лв./т", обясни още Савов.

Колко още подобни новини трябва да прочетем, за да си кажем право, че сме недоволни от действията или бездействията, или безхаберието в тази държава. Дали цената на насъщния се задържа изкуствено, дали има спекула или картелно споразумение, за съжаление, на българина му е все тая. Все тая му е, че всеки месец отделя по 60-80% от бюджета си само за храна, докато събратята му на Запад в страни като Германия и Австрия харчат само 20%. Явно му е все тая, щом търпи и се вълнува повече от сеира на Танов и Бойко, от флашките на Дачков, от очилата на Патрашкова при Карбовски и т.н. Докато нашенецът сам не подреди приоритетите си и не заяви ясно какво иска от властта, която сам си избира, тя /властта/ ще продължава да упражнява само един стил плуване, наречен във вицовете „митничарски”… Защото е истина, че „нема такава държава”, но е факт, че една държава е такава, каквато я построи народът й.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ИСТИНСКА ИСТОРИЯ НА ИСТИНСКИ ЙОРДАНОВДЕН

АКО СИ VIP ИМАШ ПО-ГОЛЕМИ ШАНСОВЕ

ЗАПОЧНАХА НИ

СТРОЕЖЪТ НА ЗАТВОР ВЪВ ВОЛУЯК БЕЗ ДЕБАТ ЩЕ ДОНЕСЕ НОВИ КОНФЛИКТИ НА ВЛАСТТА

ПРОМЯНА В СТАНДАРТА ИЛИ ЧЕРНА СТАТИСТИКА

АЛЛАХ АКБАР ВЕЧЕ И В СОФИЯ

ТАВАНЪТ НА КОМПЕТЕНТНОСТ НА УПРАВЛЯВАЩОТО МНОЗИНСТВО СТИГА ДО ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА

ОТ НЕБЕТО ИДВА ХИМИЯ – СКРИТА ИСТИНА ИЛИ ЯВНА ЛЪЖА

В ДЕНЯ НА ОХРАНИТЕЛЯ* ПЪРВАНОВ СТАРТИРА НОВО ОФ

ПРАВИТЕЛСТВОТО ГУБИ ПОСОКАТА

ИЗВИНЕНИЕ ЗА ЕДНА ЗАБЛУДА

ВДИГАНЕТО НА ОСИГУРОВКИТЕ Е ПИРОН В КОВЧЕГА НА ИКОНОМИКАТА

ПРОБУЖДАНЕ

НАЙ-ЧЕСТАТА ПАЦИЕНТСКА ПЪТЕКА – ОСИГУРОВКА, ДОПЛАЩАНЕ, РУШВЕТ, ЛЕКАРСКА ГРЕШКА

НЕНУЖНАТА ПИСТА

ОТ НАЙ-ДОБРЕ ОХРАНЯВАНАТА ЮЖНА ГРАНИЦА В ИЗТОЧНИЯ БЛОК ДО РАЗГРАДЕНИЯ ДВОР НА ЕВРОПА

3 ПРОБЛЕМА НА РЕДА В СОФИЯ – ТАКСИТА МЕНТЕ, ПРОСЯЦИ, МАГРИСТРАЛНИ ПРОСТИТУТКИ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3595

Posted by on ян. 16 2011. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.