ЗАЩО ТОЧНО НАЙ-ТОЛЕРАНТНАТА ЕВРОПЕЙСКА НАЦИЯ Е СРЕЩУ ПРИЕМАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ШЕНГЕН

ЕДИНСТВЕНОТО С КОЕТО НАВАКСВАМЕ ЗАКЪСНЕНИЕТО СИ В ЕС Е ПОВТОРЕНИЕ НА СТАРИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ГРЕШКИ
 

Отговорът на въпроса защо именно Холандия се е заинатила за приемането на България в Шенгенското споразумение има две измерения. Едно в тяхната и едно в нашата страна.
Първото има за изходна точка положението в холандското общество. То дълго време представляваше едната крайност в европейската политика – прекаления либерализъм. Наркотици се продават по кафетата, проститутки клечат по витрините из градовете, хомосексуалните бракове бяха разрешени, затворниците са с почти изравнен статус с курортисти, но най-главното е пораженията нанесени от мултикултурализма  Стотици хиляди емигранти от Азия и Африка бяха допуснати в страната с идеята да подпомагат икономиката и най-важното по никакъв начин не бяха принуждавани да се интегрират. Мултикултурализмът – всеки да  живее, както си иска, стига да спазва законите. Това обаче се оказа недостатъчно. Меркел, Саркози и Камерън вече обявиха, че мултикултурния модел е мъртъв.
По официални данни (Eurostat) холандците в страната вече са по-малко от 80 %. Турци и мароканци съставляват огромна група обособена в собствени квартали, които постоянно се разрастват и нямат връзка с холандския начин на живот и традиции. Във втория по големина град и най-голямо европейско пристанище – Ротердам холандците вече са малцинство. Кметът на града се казва Ахмед Абуталеб, практикуващ мюсюлманин роден в Мароко, който все още има двойно гражданство. Ротердам вече има 6 регистрирани джамии с минарета. След убийствата на Пим Фортин и режисьора Тео Ван Гог нещата с крайната толерантност в Ниската земя започнаха да се променят. Емигрантският въпрос стана все по-централен и доведе на власт като коалиционен партньор в сегашното правителство – Партията на свободата водена от Гирт Вилдерс . Именно тя днес спъва членството на България в Шенгенското споразумение. След като вече не могат да се справят с проблема отвътре е добре той да бъде изнесен навън. Разбира се мотивите им за блокирането ни не са лишени от основание.

Второто измерение – България
 
Страната ни е критикувана заради лоша охрана на границите, неработеща съдебна система, организирана престъпност и корупция в държавните институции. Очевидно темата за границите е най-болезненият въпрос за старите страни членки, защото на всяка официална среща го поставят. Тръпки ги побиват от граница тип френско сирене, каквато е нашата. Правителството ни неколкократно се хвали, че буквално и пиле не може да прехвръкне. Шапни крави, обаче, прехвръканаха. По време на срещата си в Берлин (18.01.2012) с германския канцлер Ангела Меркел, премиерът Борисов отново й се закле: "Българо-турската граница се охранява най-добре в Европа. Това е най-добре охраняваната граница в Шенгенското пространство. Така че може да спите спокойно!". А, дали е така? Само за една година – от 2010 до 2011 година броят на регистрираните нелегалните емигранти по българо-турската граница се е удвоил. След като влезем в Шенген ще нарастне в пъти. Нелегални емигранти вече необезпокоявано обикалят цялата страна. Първите сигнали за големи проблеми у нас вече са налице. Вътрешният министър обяви в Народното събрание, че провокаторът размахвал хладно оръжие пред Баня башъ миналата година е 40-годишния Хасан, който е със статут на постоянно пребиваващ. Кой го е пуснал? Защо носи оръжие? Кой дава статут на постоянно пребиваващи радикални ислямисти? Каква роля имат ДАНС, МВР и управляващите?
По-пресният пример е от началото на годината, когато на 3 януари студентка беше изнасилена брутално през Нов български университет. Оказа се извършителят е сириец. Миналата година е заловен от граничарите на българо-турската граница близо до Елхово. След, което е заведен и живее в Регистрационно-приемателния център на Държавната агенция за бежанците. Забележете българските данъкоплатци го хранят, спи на топло без пари и в свободното си време изнасилва, а оказа се има в актива си нападения и блудства над още две жени. Кой ще носи отговорност за пораженията нанесни върху психиката и семействата им? Какъв тип човек ще тръгне да минава нелегално границата? Сигурно няма да е лекар, диплоамт, професор или инженер. Какво ще прави тук без пари, образование, развити компетенции? Защо се пускат да се разхождат свободно такива личности? Може би, за да се свържат с местните арабски общности около Женския пазар или радикални групировки, които търсят свежи попълнения. Дали има замесени чиновници и държани служители? Защо Агенцията за бежанците 10 месеца не може да вземе решение дали да му даде статут на постоянно пребиваващ? Доста въпроси. А отговори няма.

А как се охранява нашата граница?
 
Една от мерките бе да се закупят хеликоптери (30 млн.евро). Страхотно наистина, само че хеликоптерите не летят нощем, при мъгла, при силен вятър и не са особено полезни в гъсто обрасла с гори местност. Камерите и датчици също не решават проблема. Турция ни помага в охраната. Одринският валия обяви, че за 2011 г. от тяхна страна са задържани 22 500 нелегални емигранти (колко са минали един Господ знае) предимно от Сомалия, Ирак и Палестина. Сами обаче трябва да си напишем домашното. Нищо не може да замени човека и кучето, кльона или стената. Дори в технологичния ХХI век. Американците не са нито по-бедни от нас, нито по-прости. И затова вдигнаха стена по южната си граница. Който иска да идва в Европа може да си изкара виза и да използва КПП-та.  
Не стига, че последни влязохме в ЕС, но единственото с което наваксваме закъснението е в повторение на старите европейски грешки.
 
 
Още по темата:

ДЪРЖАВНИТЕ ГРАНИЦИ СА СТАНАЛИ ЛИНИИ НА КАРТАТА МАРКИРАЩИ НЕЩО КАТО РАЗГРАДЕН ДВОР

ЗАПОЧНАХА НИ

ЮЖНАТА ГРАНИЦА НА БЪЛГАРИЯ, НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ И ШЕНГЕН  


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

НЕООСМАНИЗМЪТ И СЪРБИТЕ – проф. д-р Дарко ТАНАСКОВИЧ
  

ГУБИ ЛИ КОНТРОЛ АМЕРИКА – Пат БЮКЯНЪН
  

ИСТОРИЯ ЗА КИТАЙСКИЯ БОБ ОТ РОДОПИТЕ И ХРАНИТЕЛНИЯ КОЛОНИАЛИЗЪМ НА КОЙТО СЕ ПОДЛАГАМЕ – Калоян МЕТОДИЕВ
  

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ Е БЛИЗО ДО КОЛАПС проф. Хърбърт ЛОНДОН
  

КОЙ НАТРУПА ДЪРЖАВНИЯ ДЪЛГ В АМЕРИКА И ЕВРОПА? – проф. Иван Ангелов

ВАЛЕНТИН КАТРАНДЖИЕВ: ЕС ПРЕДСТАВЛЯВА ПАЛИТРА ОТ СПЕЦИФИЧНИ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ

БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ: МОРАЛНИТЕ ПОБЕДИТЕЛИ НЕ ОСТАВАТ В ПОЛИТИЧЕСКАТА ИСТОРИЯ

ПРЕГРЪДКАТА НА МАРИН ЛЬО ПЕН С ЧАЕНОТО ПАРТИ Е АКТУАЛЕН ВЪПРОС ЗА АМЕРИКАНСКАТА ДЕСНИЦА – Дж. Гизи

АРАБСКАТА ПРОЛЕТ ДОНЕСЕ ШЕРИАTAФранк ГАФНИ
  

ФРЕНСКИТЕ ПРЕДГРАДИЯ СЕ ОТДЕЛЯТ ОТ ДЪРЖАВАТА И СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ИСЛЯМА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4264

Posted by on ян. 27 2012. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.