ЗАЩО МОСКВА И АНКАРА УБИХА НАБУКО

Министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз предаде на ръководителя на правителството на Русия Владимир Путин нотата на МВнР на Турция за проекта "Южен поток". В нея се съдържат всички необходими и безусловни разрешителни, позволяващи безпрепятсвано реализацията на проекта за строителство и експлоатация на газопровода "Южен поток" от Русия през изключителната икономическа зона на Турция. В тази връзка Владимир Путин не само изрази благодарност на Турция, но и на Европейската комисия за подкрепата на "Южен поток".

Именно в това е и същината на интригата. По-рано Турция многократно отлагаше срока за издаване на разрешително за провеждане на необходимите работи в собствената й зона на Черно море. Тази страна трябваше да издаде разрешителното за прокарване на газопровода до 31 октомври 2010 г. Съществуват различни мнения защо Турция забавяше разрешителното. Едно от тях е, че тя, като ключов играч по проекта, се опитваше да получи за себе си повече преференции. В тази връзка Русия направи изявление за възможността за строителства на завод за втечнен природен газ, макар газовозите с втечнен природен газ да могът да напускат Черно море, а проливите в него се контролират отново от Турция. Нещо повече, Анкара подписа всички споразумения по NABUCCO и активно лобираше за този проект, с осъществяването на който тя свързваше членството си в ЕС.
    Кога НАБУКО започна да "увисва", когато Анкара сключи с Баку меморандум за строителството на Трансанатолийския газопровод за доставки на азербейджански газ в Европа. Мнозина турски експерти определят този проект като алтернатива и на "Южен поток", и на НАБУКО. Всичко това предполагаше по-късно сложни преговори с Русия. Още повече, че в началото на октомври на настоящата година турската тръбопроводна компания Botas анулира контракта с руския "Газпром" заради ценови разногласия. В тази връзка министър-председателят на РФ Владимир Путин обсъди по телефона с министър-председателя на Турция Реджеп Тайип Ердоган проблема на създалите се "газови отношения", в това число и строителството на газопровода "Южен поток". Но окончателното решения не бе взето. Когато стана известно, че Азербейджан е готов да получи за доставяния газ на Турция с 30% по-ниска цена от този на "Газпром", започна да се създава  устойчиво усещане, че Анкара и Баку са започнали игра против Москва. И тази игра навярно би била с изострени сюжети, ако двете тюркски държави почустваха зад себе си здрав западен тил.
    В този контекст се вписва и т.нар. украински сюжет. Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер съобщи, че перспективите за реализацията на проекта за строителството на "Южен поток" са свързани не само с Турция, но и с Украйна.  Смятайки да се прокара тръбата по Черно море, за да се намали зависимостта от украинската газопреносна система (ГПС). Като цяло блоковата политика на Анкара-Киев-Баку би могла да създаде не малко проблеми за Москва. Плюс към това и позицията на Европейската комисия, която предупреди Русия за възможността да оказва "какъвто и да е политически натиск върху Ашхабад и Баку", за да се откажат от Транскаспийския газопровод НАБУКО. Предполагаме, че неслучайно в руските средства за масова информация започнаха да се появяват материали,     които поставяха под съмнение икономическата целесъобразност на "Южен поток", споменаваше се опасността за Русия превръщането на Турция в "център на ключовите газови маршрути", че Москва може в перспектива да получи "вместо опърничавия Киев амбициозната Анкара".
    Обаче се случи непредвиденото. Когато Националното събрание на Франция прие известния законопроект за геноцида на арменците през 1915 г., Турция реши да направи  залог на руския тил. Малко по-рано министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че неговата страна трябва в перспектива да се ориентира за икономически съюз с "източните държави", които за разлика от ЕС, "се намират в подем". Когато Владимир Путин обяви проекта за създаване на Евразийския икономически съюз, за Турция се появи геополитическа алтернатива. Според нас, именно с това обстоятелство е свързано и решението на Анкара да излезе от "газовата интрига" и да даде разрешение за реализация на проекта за строителство и експлоатация на газопровода "Южен поток". При това не е изключено, че в замяна на това "Газпром" не е тръгнал на определени отсъпки към Турция по допълнителните обеми на доставка или по цените на газа, за да могат заедно с Турция да "убият" Набуко. Това е първото.
    Второ, Турция в условията на рецесията в Европа реши да не застрашава перспективите, както на енергийното, така и на търговско икономическото сътрудничество с Русия. Тъкмо в навечерието министърът на енергетикита и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз съобщи, че за строителството на атомната станция Акую са постъпили 700 мил. долара руски капиталовложения. "Ние вече не разглеждаме въпроса за разширяване на енергийното сътрудничество с Русия от позицията "да го бъде или да него бъде", ние пристъпихме към практическите стъпки за реализация на нашите съвместни проекти", заяви министърът Йълдъз. Това означава, че от веригата Анкара-Киев-Баку първото звено започна да отпада. Що се отнася за второто Киев, то според думите на Алексей Милер, "след разрешителното за строителството на "Южен поток", ние споменахме за това, че "Южен поток" още  по-тясно обвързан с Украйна". Изглежда, че Русия не отласква от себе си Украйна, а разчита да свърже в един пакет ГПС на Украйна и "Южен поток". В същото време, получавайки разрешително от Турция за строителство на "Южен поток", Москва засилва своите преговорни позиции с Украйна, и заради това не е изключено, че Киев ще тръгне на остъпки с Москва по газовите споразумения.
    Нещо повече, "Газпром" за запълването на "Южен поток" може да привлече азербайджански и туркменски газ,  изграждайки по този начин единна схема за транспортиране на газ в Европа от постсъветското пространство. Това е рационално и от гледна точка на потенциалното увеличаване на обема на доставки на газ за европейските страни в средносрочна перспектива. Така че Турция, изглежда, направи първата крачка по пътя на интеграция в тази все още формираща се нова транзитна структура. И Москва в лицето на Анкара започва да вижда предсказуем партньор, икономиката на която все повече и повече започва да се интегрира в общата система на постсъветското пространство.
 
Станислав Тарасов е специалист по Близкия и Далечен изторк. Доктор по история. Бил е кореспондент в Афганистан, Пакистан и Иран. Зам.главен редактор на "Росийские вести". Един от идеолозите на новата руска политика в Кавказ. Говори турски, фарси, арабски.  
 
превод от руски: Борислав Ангелов, политолог
www.regnum.ru/news/fd-abroad/1485175.html#ixzz1hwdDO1u8
 
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ЛЪЖИТЕ НА ПАЗАРНИТЕ ФУНДАМЕНТАЛИСТИ – проф. Иван Ангелов

НЕ ПРОЕКТИ ИЛИ ПРИОРИТЕТИ, А СЪВРЕМЕННИ ПРИОРИТЕТНИ ПРОЕКТИ Владимир БРЕЗОЕВ
 
 

ДЪРЖАВНИТЕ ГРАНИЦИ СА СТАНАЛИ ЛИНИИ НА КАРТАТА МАРКИРАЩИ НЕЩО КАТО РАЗГРАДЕН ДВОР – Калоян Методиев

НАУКА В БЪЛГАРИЯ – ДА, НО МОДЕРНА, ЕВРОПЕЙСКАдоц. Любима Йорданова

БАН – ВМЕСТО ПРОТЕСТИ, УЧЕНЕ И УЧАСТИЕ В ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ – доц. Любима Йорданова

СТАНЧО ТОТОВ: ЗА РОДИТЕЛИТЕ НАЙ-ПРОБЛЕМЕН Е СБЛЪСЪКЪТ СЪС ЗДРАВНАТА СИСТЕМА

МАРИ ЛЬО ПЕН: АМЕРИКАНСКИЯТ МОДЕЛ Е НЕПРИЛОЖИМ ВЪВ ФРАНЦИЯ

МИХАИЛ ГРУЕВ: В СЪРЦЕВИНАТА НА СОЦНОСТАЛГИЯТА ОСТАВА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЖИВКОВ

ЗА ИНСТРУКЦИИТЕ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА „АЛ КАЙДА”Дмитрий А. НЕЧИТАЙЛО
  

ОТВОРЕНО ПИСМО ПО ПОВОД АКТИВИЗИРАНЕТО НА ЗАЩИТНИЦИТЕ НА ТОДОР ЖИВКОВ

ПРОФ. ГАРАБЕД МИНАСЯН: ГЪРЦИЯ ЗЛОУПОТРЕБИ С ДОВЕРИЕТО НА ЕС

ПОСЛЕДНИТЕ ДИНОЗАВРИ – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4217

Posted by on дек. 30 2011. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.