ЗАЩО Е ПОЛЕЗНО ЧЕРВЕНОТО ВИНО

Каква е разликата между Южна Франция, където сърдечните болести са рядкост и Югозападна Шотландия, където те са толкова чести, че се приемат като неизбежни?
Според експерти, които потърсиха отговор на този въпрос, разликата е в двете чаши вино на ден. За разлика от шотландците, французите не пият концентрирани напитки, като например уиски, а червено вино от грозде. И точно то е, което пази сърцата им – французите страдат два пъти по-малко от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с шотландците. Освен това французите винаги пият виното, когато се хранят – при този начин на пиене се забавя абсорбирането на виното в организма и защитния му ефект става много по-продължителен.

Изследвания на френския лекар Серж Рено през 1992 показват, че умерената консумация на червено вино ( до две чаши на ден за жените и три за мъжете) намалява с 30% риска от инфаркт. В наши дни това откритие буди все повече въпроси. По какъв начин червеното вино успява да предпази нашите артерии? Някои твърдят, че отговорът се крие в алкохола-етанол, който се съдържа също така в бирата и бялото вино. Други смятат, че червеното вино не притежава такова свойство, а просто вскяка умерена употреба на алкохол би имала същия ефект за сърцето. Но учените от град  Анже изкарват нови факти в подкрепа на червеното вино. Те разкриват механизма на действие на полифенолите, които присъстват в изобилие в него.  Полифенолите (танин)  предизвиква разширяване на артериите, играейки роля като женския хормон-естроген. Известно е, че естрогенът предпазва от сърдечно-съдови заболявания, които убиват пет пъти повече мъже отколкото жени. Този хормон стимулира освобождаването на азотен оксид, по този начин се  увеличава диаметъра на съдовете, този газ намалява риска от образуване на кръвни съсиреци, една от основните причини за сърдечно-съдови заболявания.  В действителност, естрогенът, който циркулира в кръвта се закотвя върху съдовата стена чрез свързване с рецептор наречен RE alpha, по начин, по който ключ се поставя в ключалка.  Това „поставяне” отприщтва серия от молекулни реакции, които водят до освобождаване азотен оксид в клетките, които покриват кръвоносните съдове. Изследователите открили,че полифенолите в червеното вино също се свързват с алфа рецепторите. Те провокират абсолютно същите реакции като естрогена.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ЗДРАВЕ И ЕЛЕКТРОМАГНИТНИ ВЪЛНИ

АСПАРТАМ И ГЛУТАМАТ – ВКУСОВЕ, КОИТО УБИВАТ

СТРЕСЪТ ПРЕДИ И СЛЕД ОТПУСКАТА Е ОПАСЕН

ПОГЛЕЗЕТЕ ТЯЛОТО СИ

ЗЕЛЕНЧУКОВИТЕ МАСКИ

БИОХРАНИТЕ НЕ СА НЕПРЕМЕННО ПО-ДОБРИ ОТ ОБИКНОВЕНИТЕ

КАФЕТО СРЕЩУ РИСКА ОТ ДИАБЕТ

ПРИЕМЪТ НА МУЛТИВИТАМИНИ МОЖЕ ДА ПОВИШИ РИСКА ОТ РАК НА ГЪРДАТА

ФРУКТОЗАТА Е ТИХ УБИЕЦ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3353

Posted by on авг. 30 2010. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.